Compare commits
26 Commits
Author | SHA1 | Date |
---|---|---|
Terezka Tichá | 64064cde40 | |
Terezka Tichá | b30c7ee65b | |
Terezka Tichá | 10413ad40d | |
Emil Miler | e7302a5d09 | |
Emil Miler | a7b157cd8c | |
Terezka Tichá | 4537e851d4 | |
Terezka Tichá | cff80c70ea | |
Terezka Tichá | 69772fdace | |
Terezka Tichá | 83f38e80b7 | |
Terezka Tichá | ba205b96a4 | |
Terezka Tichá | f85b1bfd53 | |
Terezka Tichá | 4ca4281c7d | |
Terezka Tichá | b726eaf6f9 | |
Terezka Tichá | 8e0cb06e43 | |
Terezka Tichá | b604633104 | |
Terezka Tichá | fcdbad3df9 | |
Terezka Tichá | f8bcb5b324 | |
Terezka Tichá | 5e4ff57134 | |
Terezka Tichá | 76affec450 | |
Terezka Tichá | 4aae42fd65 | |
Terezka Tichá | ad4fd969f8 | |
Terezka Tichá | 110a099ce2 | |
Terezka Tichá | 1e918e4168 | |
Emil Miler | 441beabab6 | |
Emil Miler | dc872410e2 | |
Emil Miler | 8986e59cc2 |
22
.drone.yml
|
@ -1,22 +0,0 @@
|
|||
---
|
||||
kind: pipeline
|
||||
name: default
|
||||
|
||||
steps:
|
||||
- name: build
|
||||
image: ghcr.io/getzola/zola:v0.17.2
|
||||
entrypoint: ["/bin/zola"]
|
||||
command: ["build"]
|
||||
|
||||
- name: deploy
|
||||
image: drillster/drone-rsync
|
||||
settings:
|
||||
hosts: ["0x45.cz"]
|
||||
user: drone
|
||||
source: public/*
|
||||
target: /srv/www/receptty.org
|
||||
recursive: true
|
||||
delete: true
|
||||
environment:
|
||||
RSYNC_KEY:
|
||||
from_secret: rsync_private_key
|
|
@ -0,0 +1,38 @@
|
|||
name: Build
|
||||
|
||||
on:
|
||||
push:
|
||||
branches:
|
||||
- master
|
||||
|
||||
env:
|
||||
ZOLA_VERSION: "0.18.0"
|
||||
HOST: "receptty.org"
|
||||
HOST_DIR: "/srv/www/receptty.org/"
|
||||
SSH_USERNAME: ${{ secrets.SSH_USERNAME }}
|
||||
SSH_PRIVATE_KEY: ${{ secrets.SSH_PRIVATE_KEY }}
|
||||
|
||||
jobs:
|
||||
build:
|
||||
runs-on: ubuntu-latest
|
||||
|
||||
steps:
|
||||
- name: Checkout repository
|
||||
uses: actions/checkout@v4
|
||||
|
||||
- name: Install Zola
|
||||
run: |
|
||||
wget https://github.com/getzola/zola/releases/download/v${ZOLA_VERSION}/zola-v${ZOLA_VERSION}-x86_64-unknown-linux-gnu.tar.gz
|
||||
tar -xvzf *.tar.gz
|
||||
|
||||
- name: Build
|
||||
run: ./zola build
|
||||
|
||||
- name: Deploy
|
||||
run: |
|
||||
apt update -y && apt-get install -y --no-install-recommends rsync
|
||||
eval "$(ssh-agent -s)"
|
||||
ssh-add - <<< "${SSH_PRIVATE_KEY}"
|
||||
mkdir -p ~/.ssh/
|
||||
ssh-keyscan -H ${HOST} >> ~/.ssh/known_hosts
|
||||
rsync -r --delete-after public/* "${SSH_USERNAME}@${HOST}:${HOST_DIR}"
|
After Width: | Height: | Size: 149 KiB |
|
@ -0,0 +1,37 @@
|
|||
+++
|
||||
title = "Balkánský okurkový salát"
|
||||
date = 2024-05-10
|
||||
author = "Emil"
|
||||
|
||||
[taxonomies]
|
||||
kategorie = ["zelenina"]
|
||||
tagy = ["levné", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
|
||||
|
||||
|
||||
[extra]
|
||||
portions = "4"
|
||||
time = "15"
|
||||
source = "Táta"
|
||||
+++
|
||||
|
||||
Ingredience ||
|
||||
-|-
|
||||
Okurka |
|
||||
Rajče |
|
||||
Červená cibule |
|
||||
Nakládané papričky |
|
||||
Sušené bylinky |
|
||||
Kopr |
|
||||
Olivový olej |
|
||||
Ocet | Jablečný, vinný, ...
|
||||
Cukr |
|
||||
Sůl |
|
||||
Pepř |
|
||||
|
||||
Super příloha, když už vás nebaví klasické saláty. Jde tam přihodit další libovolná zelenina. Do zálivky rád přidávám i nakládaný kopr.
|
||||
|
||||
1. Vytvoříme zálivku
|
||||
2. Pokrájíme zeleninu
|
||||
3. Smícháme
|
||||
4. ???
|
||||
5. Profit
|
After Width: | Height: | Size: 217 KiB |
|
@ -0,0 +1,63 @@
|
|||
+++
|
||||
title = "Brokolicové placičky se sýrem, kuřetem a dipem"
|
||||
date = 2024-02-17
|
||||
author = "Terezka"
|
||||
|
||||
[taxonomies]
|
||||
kategorie = ["maso", "zelenina"]
|
||||
tagy = ["bezlepkové", "drůbež", "low carb"]
|
||||
|
||||
[extra]
|
||||
portions = "4"
|
||||
time = "60"
|
||||
source = "Kniha 365 nízkosacharidových receptů"
|
||||
+++
|
||||
|
||||
Dip ||
|
||||
-|-
|
||||
Čerstvý sýr | 200 g
|
||||
Zakysaná smetana | 100 g
|
||||
Paprika, čerstvá (jakákoli) | 1/2 ks
|
||||
Jarní cibulka | 1/2 ks
|
||||
Pažitka | 1 hrst
|
||||
Mletá paprika | 1 lžička
|
||||
Sůl |
|
||||
Pepř|
|
||||
|
||||
Kuřecí kousky ||
|
||||
-|-
|
||||
Kuřecí prsa | 700 g
|
||||
Sůl |
|
||||
Pepř |
|
||||
Olivový olej |
|
||||
Česnek, sušený |
|
||||
|
||||
Brokolicové placičky ||
|
||||
-|-
|
||||
Brokolice | 220 g
|
||||
Pažitka | 1 hrst
|
||||
Mozzarella, strouhaná | 60 g
|
||||
Mandlová mouka | 100 g
|
||||
Lněná mouka | 15 g
|
||||
Psyllium | 10 g
|
||||
Vejce | 2 velké kusy
|
||||
Sůl |
|
||||
Pepř |
|
||||
|
||||
### Dip
|
||||
1. V míse smícháme čerstvý sýr a zakysanou smetanu.
|
||||
1. Papriku, cibulku i pažitku si omyjeme, pokrájíme nadrobno a přidáme do mísy.
|
||||
1. Přisypeme mletou papriku, osolíme, opepříme a dáme zatím stranou.
|
||||
|
||||
### Kuřecí kousky
|
||||
1. Kuřecí prsa omyjeme, osušíme, očistíme a nahrájíme na velmi tenké plátky.
|
||||
1. Vložíme do mísy, osolíme, opepříme a promícháme. Dáme zatím stranou a tepelnou úpravou začneme ve chvíli, až budeme mít hotové placičky.
|
||||
|
||||
### Brokolicové placičky
|
||||
1. Brokolici omyjeme, osušíme a spolu s pažitkou rozmixujeme v sekáčku najemno.
|
||||
1. Brokolici přesypeme do mísy a pridáme mozzarellu, mandlovou a lněnou mouku, psyllium, vejce, trochu soli, pepře a rychle promícháme, aby se všechny ingredience spojily.
|
||||
1. Z těsta tvoříme 12 placiček o tloušťce asi 1 cm.
|
||||
1. Placičky můžeme připravit vícero způsoby: v horkovzdušné fritéze (orientačně 170°C, 20 min), v troubě nebo osmažit v oleji na pánvi. Vybereme si, co nám vyhovuje nejvíce
|
||||
1. Během přípravy placiček osmahneme kuřecí kousky na pánvi na troše oleje, ten přiléváme dle potřeby (dobře se smaží v pánvi wok).
|
||||
1. Kuřecí kousky podáváme teplé, s brokolicovými placičkami a ke každé porci přidáme trochu dipu.
|
||||
|
|
@ -17,11 +17,11 @@ source = "SugarFreeMum.com"
|
|||
Tmavé těsto ||
|
||||
-|-
|
||||
Vejce | 4 ks
|
||||
Máslo, změklé | 1/4 hrnku
|
||||
Zakysaná smetana | 1/2 hrnku
|
||||
Máslo, změklé | 80 g
|
||||
Zakysaná smetana | 100 g
|
||||
Vanilkový extrakt | 1 lžička
|
||||
Kakao | 1/2 hrnku
|
||||
Březový cukr | max. 1/4 hrnku
|
||||
Kakao | 60 g
|
||||
Březový cukr | 3 lžíce
|
||||
Instantní káva | 1 lžička
|
||||
Prášek do pečiva | 1 lžička
|
||||
Sůl | 1 špetka
|
||||
|
@ -30,14 +30,14 @@ Světlé těsto ||
|
|||
-|-
|
||||
Krémový sýr | 230 g
|
||||
Vejce | 1 ks
|
||||
Březový cukr | 1-3 lžíce
|
||||
Březový cukr | 1-2 lžíce
|
||||
Vanilkový exktrakt | 1/2 lžičky
|
||||
|
||||
1. Troubu si předehřejeme na 180°C. Plech nebo zapékací mísu o velikosti 20x20 cm vyložíme pečícím papírem.
|
||||
1. V míse vyšleháme vejce, máslo, zakysanou smetanu a vanilkový extrakt.
|
||||
1. V jiné míse smícháme kakao, březový cukr, kávu, prášek od pečiva a sůl. Promícháme.
|
||||
1. Suché ingredience postupně vmixujeme do mokré směsi a těsto dáme stranou.
|
||||
1. Mísa, ve které byli suché ingredience můžeme použít na světlé těsto - všechny ingredience vyšleháme do hladkého těsta. Březový cukr přidáváme dle vlastní chuti.
|
||||
1. Do připraveného plechu nebo zapékací mísy nalijeme půlku tmavého těsta, půlku světlémo a trochu promícháme kuchyňským nožem, aby se vytvořil pěkný vzor. Na to nalijeme zbytek tmavého těsta a na něj zbytek světlého těsta a opět vytvoříme vzor pomocí nože.
|
||||
1. Vložíme do trouby a pečeme 35-40 minut, maximálně však 50 min. Zkoušíme špejlí a pokud těsto na špejli vypadá tekutě a syrově, ještě chvíli necháme v troubě. Brownies bude mít trochu "hýbavý" uprostřed. Ale nebojme se, on schladne a tím se še vyřeší. Při vyndavání z trouby musí být dezert sem tam popraskyný a lehce nazlátlý.
|
||||
1. Necháme vychladnout, případně můžeme dát i na noc do ledničky. Nakrájíme na 16 kousků, protože jak známo, tak brownies je těžší dezert a proto jsou menší kousky ideální.
|
||||
1. Mísa, ve které byly suché ingredience můžeme použít na světlé těsto - všechny ingredience vyšleháme do hladkého těsta. Březový cukr přidáváme dle vlastní chuti.
|
||||
1. Do připraveného plechu nebo zapékací mísy nalijeme půlku tmavého těsta, celé světlé a zbylou polovinu tmavého. Trochu promícháme kuchyňským nožem, aby se vytvořil pěkný vzor.
|
||||
1. Vložíme do trouby a pečeme 35-40 minut, maximálně však 50 min. Zkoušíme špejlí a pokud těsto na špejli vypadá tekutě a syrově, ještě chvíli necháme v troubě. Brownies bude mít trochu "hýbavý" uprostřed. Ale nebojme se, on schladne a tím se še vyřeší. Při vyndavání z trouby musí být dezert sem tam popraskaný a lehce nazlátlý.
|
||||
1. Necháme vychladnout, případně můžeme dát i na noc do ledničky. Nakrájíme na 16 kousků, protože jak známo, tak brownies je těžší dezert a proto jsou menší kousky ideální.
|
After Width: | Height: | Size: 150 KiB |
|
@ -0,0 +1,39 @@
|
|||
+++
|
||||
title = "Chřestový krém"
|
||||
date = 2024-05-14
|
||||
author = "Terezka"
|
||||
|
||||
[taxonomies]
|
||||
kategorie = ["polévky"]
|
||||
tagy = ["bezlepkové", "keto", "low carb", "rychlé", "snadné", "vegetarian", "z jednoho hrnce"]
|
||||
|
||||
|
||||
[extra]
|
||||
portions = "4"
|
||||
time = "30"
|
||||
source = "Albert.cz"
|
||||
+++
|
||||
|
||||
Ingredience ||
|
||||
-|-
|
||||
Chřest | 350 g
|
||||
Cibule | 1 ks
|
||||
Máslo | 1 lžíce
|
||||
Olivový olej na smažení | 1 lžíce
|
||||
Voda | 450 ml
|
||||
Smetana ke šlehání | 250 ml
|
||||
Muškátový oříšek | 1 špetka
|
||||
Zeleninový bujón | 1 kostka
|
||||
Dýňový olej na servírování |
|
||||
|
||||
1. Chřest omyjeme, osušíme, odkrojíme dřevnaté konce (1-3 cm) a pokrájíme na menší kusy. Jen hlavičky necháme, ty si dáme zatím stranou.
|
||||
1. Cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno.
|
||||
1. Do menšího hrnce nalijeme olej a vložíme koušek másla, rozehřejeme a osmahneme v něm cibuli
|
||||
1. Za chvíli přidáme chřest a mícháme.
|
||||
1. Za pár minutek přilijeme vodu, smetanu, přisypeme muškátový oříšek a zeleninový bujon. Zamícháme, přiklopíme a přivede k varu. Poté plamen zltumíme na minimum, aby se krém stále vařil, ale zároveň nevybublal ven. Takto vaříme 20 minut, sem tam jukneme, jestli se vaří a neutíká.
|
||||
1. Poté rozmixujeme dohladka. Vsypeme zbylé hlavičky chřestu a ochutnáme. Pokud je potřeba tak dochutíme, ale už jen necháme chvilku prohřát na plotně.
|
||||
1. Podávat můžeme pokapané dýňovým nebo olivovým olejem.
|
||||
|
||||
### Tipy
|
||||
|
||||
- Pokud budeme pracovat s býlím chřestem, tak ten se ještě před nakrájením musí oškrabat škrabkou na brambory, jelikož má tužší slupku. Jinak postupujeme stejně.
|
|
@ -18,7 +18,7 @@ Ingredience ||
|
|||
-|-
|
||||
Mléko | 500 ml
|
||||
Vanilkový puding | 1 sáček
|
||||
Vanilkový cukr | 1 sášek
|
||||
Vanilkový cukr | 1 sáček
|
||||
Třtinový cukr | 50 g
|
||||
Měkký polotučný tvaroh | 500 g
|
||||
|
||||
|
|
After Width: | Height: | Size: 201 KiB |
|
@ -0,0 +1,55 @@
|
|||
+++
|
||||
title = "Hovězí steaky se salsou z avokáda a manga"
|
||||
date = 2024-02-17
|
||||
author = "Terezka"
|
||||
|
||||
[taxonomies]
|
||||
kategorie = ["maso"]
|
||||
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "low carb"]
|
||||
|
||||
|
||||
[extra]
|
||||
portions = "4"
|
||||
time = "45"
|
||||
source = "Kniha 365 nízkosacharidových receptů"
|
||||
+++
|
||||
|
||||
Salsa ||
|
||||
-|-
|
||||
Limetková šťáva | 10 lžic
|
||||
Olivový olej | 3 lžíce
|
||||
Chilli vločky | 1 lžička
|
||||
Sůl |
|
||||
Pepř, čerstvě mletý |
|
||||
Šalotka | 1 ks
|
||||
Mango (zralé, pevné) | 2 ks
|
||||
Avokádo | 2 ks
|
||||
Koriandr, čerstvý | 1/2 svazku
|
||||
|
||||
Steaky ||
|
||||
-|-
|
||||
Hovězí steaky | 4 ks
|
||||
Anýz, mletý | 1 lžička
|
||||
Římský kmín, mletý | 1 lžička
|
||||
Sůl |
|
||||
Pepř, čerstvě mletý |
|
||||
Ghí | 2 lžíce
|
||||
|
||||
|
||||
### Salsa
|
||||
1. V misce vyšleháme limetkovou šťávu, olivový olej, chilli vločky, trochu soli a pepře.
|
||||
1. Šalotku oloupeme, nakrájíme nadrobno a přidáme k olivové směsi.
|
||||
1. Manga a avokáda rozkrojíme, ještě ve slupce opatrně nakrájíme na malé kostičky a lžící vyloupneme od slupky. Přisypeme do misky.
|
||||
1. Koriandr omyjeme, osušíme, pokrájíme na drobno a také přidáme do misky.
|
||||
1. V misce vše smícháme a případně dosolíme či dopepříme. Misku se salsou zatím odloužíme stranou, aby se chutě propojili.
|
||||
|
||||
### Steaky
|
||||
1. Troubu zahřejeme na 60°C. Připravíme si pánvičku s širokým dnem.
|
||||
1. Steaky omyjeme, osušíme a z obou stran posypeme anýzem, římským kmínem, solí a pepřem. Rukama vmasírujeme.
|
||||
1. V pánvi rozpustíme ghí a steaky na něm při střední teplotě opékáme z každé strany 3 minuty (pokud se nevejdou do jedné pánve, musíme použít dvě pánve najednou).
|
||||
1. Maso zabalíme do alobalu a vložíme do trouby na 3 minuty.
|
||||
1. Steaky podáváme se salsou všetně šťávy, kterou pustili.
|
||||
|
||||
### Tipy
|
||||
|
||||
- Olivový olej do salsy použijte nějaký dobrý a kvalitní (na přípravu za studena).
|
|
@ -1,5 +1,5 @@
|
|||
+++
|
||||
title = "Jablečné muffiny se skočicí"
|
||||
title = "Jablečné muffiny se skořicí"
|
||||
date = 2023-06-24
|
||||
author = "Terezka"
|
||||
|
||||
|
@ -42,4 +42,4 @@ Skořice | 1 lžička
|
|||
|
||||
### Tipy
|
||||
|
||||
- Namísto calvadosu jsem použila Amaretto.
|
||||
- Namísto Calvadosu jsem použila Amaretto.
|
||||
|
|
After Width: | Height: | Size: 166 KiB |
After Width: | Height: | Size: 238 KiB |
After Width: | Height: | Size: 167 KiB |
|
@ -0,0 +1,58 @@
|
|||
+++
|
||||
title = "Krůtí stir fry se zeleninou"
|
||||
date = 2024-05-14
|
||||
author = "Terezka"
|
||||
|
||||
[taxonomies]
|
||||
kategorie = ["maso"]
|
||||
tagy = ["bezlaktózové", "drůbež", "keto", "low carb", "snadné", "z jednoho hrnce"]
|
||||
|
||||
|
||||
[extra]
|
||||
portions = "6"
|
||||
time = "40"
|
||||
+++
|
||||
|
||||
|
||||
Maso ||
|
||||
-|-
|
||||
Krůtí prsa | 500 g
|
||||
Olivový olej na smažení | 1 lžíce
|
||||
Sójová omáčka | 1 lžíce
|
||||
Citronová tráva sušená, mletá | 1/3 lžičky
|
||||
Zázvor sušený, mletý | 1/3 lžičky
|
||||
Koření pěti vůní | 1/3 lžičky
|
||||
|
||||
Zelenina ||
|
||||
-|-
|
||||
Hlíva | 250 g
|
||||
Cibule, červená | 1 ks
|
||||
Brokolice | 250 g
|
||||
Paprika, bílá | 2 ks
|
||||
Jarní cibulka | 2 stonky
|
||||
Cuketa | 150 g
|
||||
Pórek | 70 g
|
||||
Olivový olej na smažení | 3 lžíce
|
||||
|
||||
Omáčka ||
|
||||
-|-
|
||||
Olivový olej na smažení | 4 lžíce
|
||||
Sójová omáčka | 70 ml
|
||||
Voda | 70 ml
|
||||
Citronová tráva, sušená, mletá | 1/2 lžičky
|
||||
Zázvor, sušený, mletý | 1/2 lžičky
|
||||
Xantanová guma | 1/2 lžičky
|
||||
|
||||
1. Krůtí prso omyjeme, osušíme, nakrájíme na velmi tenké plátky a vložíme do misky.
|
||||
1. Maso zalijeme lžící oleje a promícháme. Vlijeme sójovou omáčku a opět promícháme. Vsypeme koření, naposledy promícháme a dáme zatím stranou uležet.
|
||||
1. Připravíme si zeleninu - všechnu umyjeme a pokrájíme: hlívu na proužky, cibuli na měsíčky, papriku na širší proužky, cibulku na šikmá kolečka, cuketu na tenká čtvrtkolečka a pórek na tenké kroužky.
|
||||
1. V misce si smícháme všechny suroviny na omáčku.
|
||||
1. Rozehřejeme si velkou wok pánev, vlijeme lžíci oleje a osmahneme polovinu masa. Mícháme a smažíme. Za chvilku budou tenké plátky hotové, přesuneme do misky a to samé uděláme se zbývající polovinou.
|
||||
1. Až je maso hotové a přesunuté v jedné misce, vlijeme dvě lžíce oleje a vsypeme všechnu zeleninu.
|
||||
1. Mícháme, smažíme a za pár minutek to bude vypadat, že je zelenina měkčí a prohřátá. V tuto chvíli vlijeme omáčku, vsypeme maso, promícháváme a až bude vše prohřáté, můžeme odstavit z plotny.
|
||||
1. Podávat můžeme například s nudlemi (vaječné, rýžové, konjakové) nebo rýží.
|
||||
|
||||
### Tipy
|
||||
- Koření pěti vůní se skládá z badyánu, fenyklu, skořice, hřebíčkua bílého pepře. Nicméně záleží, od jakého výrobce koření koupíte - složení se pak může trochu lišit.
|
||||
- Namísto xantanové gumy můžeme použít trochu škrobu.
|
||||
- Směs může být i skvělá do krabičky s sebou na oběd, jelikož se dobře prohřeje a nevysuší se.
|
|
@ -31,3 +31,6 @@ Mléko | 500 ml
|
|||
1. Po 2-5 minutách přidáme cukr.
|
||||
1. Po 2-5 minutách přilijeme mléko.
|
||||
1. Přivedeme k varu, vypneme, scedíme a podáváme.
|
||||
|
||||
### Tipy
|
||||
- Čaje je docela dost. Pokud budeme toto množství dělat pouze pro 2 osoby, tak ho nejspíše nezvládneme vypít najednou. Nicméně to nevadí, jelikož si ho můžeme buď další den ohřát a mít ho opět teplý, nebo ho dát přes noc do lednice, vložit do sklenice několik kostek ledu a studený čaj přelít na led. Uděláme si tak velmi osvěžující Ice (Masala) Chai Latté. Doporučuji.
|
After Width: | Height: | Size: 256 KiB |
|
@ -0,0 +1,35 @@
|
|||
+++
|
||||
title = "Mrkvová pomazánka s kešu"
|
||||
date = 2024-02-17
|
||||
author = "Terezka"
|
||||
|
||||
[taxonomies]
|
||||
kategorie = ["pomazánky"]
|
||||
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "low carb", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
|
||||
|
||||
|
||||
[extra]
|
||||
portions = "4"
|
||||
time = "15"
|
||||
source = "Kniha 365 nízkosacharidových receptů"
|
||||
+++
|
||||
|
||||
Ingredience ||
|
||||
-|-
|
||||
Mrkev | 150 g
|
||||
Kokosový olej | 40 g
|
||||
Kešu | 100 g
|
||||
Kari koření | 1 lžička
|
||||
Zeleninový vývar | 100 ml
|
||||
Citronová šťáva | 4 lžičky
|
||||
Agávový sirup | 2 lžičky
|
||||
Sůl |
|
||||
Pepř |
|
||||
|
||||
1. Mrkev omyjeme, osušíme a nastrouháme nahrubo.
|
||||
1. Na pánvi rozehřejeme kokosový olej a přisypeme kešu oříšky. Mícháme a restujeme. Pozor hlídáme, oříšky rychle zčernají.
|
||||
1. Poté přidáme mrkev, mícháme a také restujeme.
|
||||
1. Vsypeme kari koření, vlijeme vývar, přivedeme k varu a poté sundáme ze sporáku.
|
||||
1. Přidáme citronovou šťávu, agágový sirup, trochu soli, pepře a zamícháme.
|
||||
1. Přemístíme do sekáčku a rozmixujeme do hladké pomazánky. Ochutnáme a případně dochutíme.
|
||||
1. Přendáme do uzavíratelné nádoby, necháme vychladnout, uzavřeme a přemístíme do lednice (tam vydrží až týden).
|
|
@ -17,13 +17,13 @@ Ingredience ||
|
|||
-|-
|
||||
Niva | 1 balení (100 g)
|
||||
Jarní cibulka | 1 stonek
|
||||
Pomazánkové máslo | 1 kelímek
|
||||
Čerstvý sýr | 200 g
|
||||
Jogurt, bílý | do 100 g
|
||||
Česnek | 1 stroužek
|
||||
Pepř, čerstvě mletý |
|
||||
|
||||
1. Nivu rozdrobíme nebo nahrubo nastrouháme do misky.
|
||||
1. Jarní cibulku nakrájíme najemno a přidáme k nivě.
|
||||
1. Do misky k sýru vyklopíme pomazánkové máslo a trochu jogurtu. Vymícháváme do hladké struktury. Pokud bude směs příliš tuhá, přidáme ještě jogurt (s ním podle chuti a podle toho, jak hustou pomazánku chceme).
|
||||
1. Do misky k sýru přidáme čerstvý sýr a trochu jogurtu. Vymícháváme do hladké struktury. Pokud bude směs příliš tuhá, přidáme ještě jogurt (ten podle chuti a podle toho, jak hustou pomazánku chceme).
|
||||
1. Do pomazánky prolisujeme česnek, trochu opepříme a pořádně zamícháme.
|
||||
1. Podáváme s čerstvým pečivem.
|
|
@ -0,0 +1,57 @@
|
|||
+++
|
||||
title = "Odlehčená musaka bez mouky"
|
||||
date = 2024-02-08
|
||||
author = "Terezka"
|
||||
|
||||
[taxonomies]
|
||||
kategorie = ["zelenina"]
|
||||
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "low carb", "pečené", "snadné"]
|
||||
|
||||
|
||||
[extra]
|
||||
portions = "4"
|
||||
time = "60"
|
||||
source = "DietDoctor.com"
|
||||
+++
|
||||
|
||||
Základ ||
|
||||
-|-
|
||||
Lilek | 450 g
|
||||
Olivový olej | 60 ml
|
||||
Cibule | 1 ks
|
||||
Česnek | 2 stroužky
|
||||
Skořice | 1 lžíce
|
||||
Paprika mletá | 1 lžíce
|
||||
Oregano, sušené | 1 lžíce
|
||||
Sůl | 1 lžička
|
||||
Pepř, mletý | 1/2 lžičky
|
||||
Mleté maso, kuřecí (nebo jiné) | 500 g
|
||||
Rajčatová passata | 120 ml
|
||||
|
||||
Sýrová omáčka ||
|
||||
-|-
|
||||
Smetana ke šlehání | 180 ml
|
||||
Cream cheese (např. Philadelphia) | 100 g
|
||||
Česnek | 1 stroužek
|
||||
Sůl | 1 špetka
|
||||
Muškátový oříšek | 1 špetka
|
||||
Gouda, strouhaná | 230 g
|
||||
|
||||
### Základ
|
||||
|
||||
1. Troubu předehřejeme na 175°C. Připravíme si pečící mísu (nebo čtyři menší).
|
||||
1. Lilek omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostičky asi 1x1 cm.
|
||||
1. Oloupeme si cibuli a česnek. Cibuli pokrájíme nadrbno, česnek můžeme prolisovat.
|
||||
1. Koření (skořice, paprika, oregano, sůl a pepř) si můžeme smíchat v misce.
|
||||
1. Ve velké pánvi rozehřejeme olej, přisypeme lilkové kostičky a na středním plameni je smažíme za občasného míchání.
|
||||
1. Do pánve přidáme cibuli, česnek a směs koření. Za stáleho mícháme smažíme, dokud kostičky cibule a lilku nebudou trochu změklé a zlatavé.
|
||||
1. Přidáme mleté kuřecí maso, vmícháme a za občasného mícháme počkáme, dokud nebude mleté hotové.(Mezitím můžeme začít vařit sýrovou omáčku).
|
||||
1. Poté přilijeme passatu a ještě chvíli necháme prolnout chutě. Poté vypneme pod pánvičkou plotýnku.
|
||||
|
||||
### Sýrová omáčka
|
||||
1. V pánvi si smícháme smetanu a krémový sýr a na mírném plameni zahříváme.
|
||||
1. Poté prolisujeme česnek, osolíme, přisypeme muškátový oříšek a polovinu sýru. Mícháme dokud se sýr nerozpustí a nevznikne krémová omáčka. Připadně můžeme ještě dochutit.
|
||||
|
||||
### Přesun do mísy
|
||||
1. Do mísy přesuneme směs s lilkem a kuřetem, navrch rovnoměrně polijeme sýrovou omáčku a posypeme zbylou strouhanou goudou.
|
||||
1. Mísu vložíme do trouby a pečeme zhruba 20 minut, dokud sýr nezezlátne.
|
After Width: | Height: | Size: 281 KiB |
|
@ -0,0 +1,77 @@
|
|||
+++
|
||||
title = "Ovocný dort s krémem a želatinou"
|
||||
date = 2024-03-29
|
||||
author = "Terezka"
|
||||
|
||||
[taxonomies]
|
||||
kategorie = ["dezerty"]
|
||||
tagy = ["bezlepkové", "low carb", "pečené", "vegetarian"]
|
||||
|
||||
|
||||
[extra]
|
||||
portions = "10"
|
||||
time = "příprava 45 min + pečení 40 min + chlazení a tuhnutí 60"
|
||||
source = "korpus z DiaStyl.cz"
|
||||
+++
|
||||
|
||||
Ovoce ||
|
||||
-|-
|
||||
Mražené ovoce (viz Tipy) | cca 200 až 300 g
|
||||
|
||||
Korpus ||
|
||||
-|-
|
||||
Vejce | 3 ks
|
||||
Březový cukr | 2 lžíce (dle chuti)
|
||||
Mandlová mouka | 150 g + na vysypání
|
||||
Prášek do pečiva bez fosfátů | 1 lžička
|
||||
Jedlá soda | 2 lžička
|
||||
Citronová kůra, sušená bio | 1 špetka
|
||||
Sůl | 1 špetka
|
||||
Máslo, rozpuštěné | 40 g + na vymazání
|
||||
Vanilkový extrakt | pár kapek
|
||||
Mléko | 1-3 lžíce
|
||||
|
||||
Krém ||
|
||||
-|-
|
||||
Smetana ke šlehání | 250 g
|
||||
Škrob | 1 lžička
|
||||
Čerstvý sýr | 120 g
|
||||
Březový cukr | 1-2 lžíce
|
||||
Citronová kůra, sušená bio | 1 špetka
|
||||
Vanilkový extrakt | pár kapek
|
||||
|
||||
Želatina ||
|
||||
-|-
|
||||
Agar | 5 g
|
||||
Odkapaná šťáva z ovoce |
|
||||
Březový cukr | dle chuti
|
||||
|
||||
### Ovoce
|
||||
1. Mražené ovoce vyndáme včas z mrazáku (ideálně večer předtím), nasypeme ho do cedníku a posadíme nad misku. Díky tomu se odkapaná šťáva zachytí, což se nám hodí na želatinu.
|
||||
|
||||
### Korpus
|
||||
1. Troubu si předehřejeme na 180°C. Dortovou formu o průměru cca 21 cm si vymažeme máslem a vysypeme mandlovou moukou (nebo můžeme dne i stěny vyložit pečícím papírem a postříkat trochou kokosového oleje).
|
||||
1. V robotu spolu vyšleháme vejce a březový cukr do pěny. Tento krok je základ úspěchu, můžeme tedy nechat špehat déle.
|
||||
1. Mezitím si v míse smícháme suché suroviny: mandlovou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, citronovou kůru a sůl.
|
||||
1. Když je vyšlehaná pěna, nalijeme rozpuštěné (ne horké) máslo, vanilkový extrakt a ještě chvíli vyšleháme.
|
||||
1. Přisypeme suché suroviny a necháme pořádně promíchat.
|
||||
1. POkud by se těsto zdálo přiliš tuhé, můžeme přidat trochu mléka.
|
||||
1. Těsto vlijeme do formy a rovnoměrně rozprosřeme.
|
||||
1. Pečeme 30-40 minut. Po vyndání z troby necháme vychladnout
|
||||
|
||||
### Krém
|
||||
1. Vychlazenou smetanu ke šlehání vyšleháme do šlehačky společně se škrobem (použijeme ve chvíli, kdy se bojíme, že krém bude příliš tekutý).
|
||||
1. Přidáme čerstvý sýr, březový cukr dle chuti, citronovou kůru a vanilkový extrakt.
|
||||
1. Vše zašleháme do krému a dáme stranou.
|
||||
1. Rovnoměrně rozprostřeme na vychladlý korpus a poklademe (pokrájeným) rozmraženým ovocem.
|
||||
|
||||
### Želatina
|
||||
1. V této části je to jednoduché - postupujeme dle návodu. Já použila Agar od Amylonu a návod jsem si jen zkrátila na polovinu množství:
|
||||
1. Agar (5g) promícháme v 500 ml vody (tady nalijeme všechnu okapanou šťávu z ovoce a doplníme vodou) a dle potřeby dosladíme.
|
||||
1. Vaříme 3 minuty, poté necháme mírně vychladnout (měli bychom být schopni do agaru ponořit prst a nespálit se.
|
||||
1. Opatrně (třeba přes lžíci) naléváme na hotový dort.
|
||||
1. Celý dort necháme v lednici pořádně zatuhnout. Před krájením objedeme stěny tenkým nožem, aby šel dobře od formy. Podávat můžeme ozdobené ovocem.
|
||||
|
||||
|
||||
### Tipy
|
||||
- Ovoce používám mražené, jelikož jsem využila i ovocnou šťávu, která mi po rozmrazení zbyla. Stejně by šlo použít i kompotované, jelikož zbyde nějaká šťáva. Čerstvé ovoce je samozřejmě také skvělé, ale nezbyde nic po odkapání, takže pak lze použít buď trochu džusu nebo vodu, nebo můžeme trochu ovoce rozmixovat a naředit ho s vodou a mít tak ovocnou šťávu.
|
|
@ -7,14 +7,12 @@ author = "Terezka"
|
|||
kategorie = ["maso"]
|
||||
tagy = ["bezlaktózové", "snadné"]
|
||||
|
||||
|
||||
[extra]
|
||||
portions = "4"
|
||||
time = "40"
|
||||
source = "Delish.com"
|
||||
+++
|
||||
|
||||
|
||||
Ingredience ||
|
||||
-|-
|
||||
Rýžové nudle, široké | 230 g
|
||||
|
@ -25,8 +23,7 @@ Vejce | 3 ks
|
|||
Arašídy | 50 g
|
||||
Arašídový nebo olivový olej | 5 lžic
|
||||
Krevety, předvařené | 450 g
|
||||
|
||||
Limetké klínky | na ozdobu
|
||||
Limetkové klínky | na ozdobu
|
||||
|
||||
Omáčka ||
|
||||
-|-
|
||||
|
@ -37,12 +34,6 @@ Limetková šťáva | 1 lžíce
|
|||
Kajenský pepř | 1/4 lžičky
|
||||
Olej | 1 lžíce
|
||||
|
||||
|
|
||||
|
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
1. Rýžové nudle uvaříme dle návodu na obalu, slijeme a necháme okapat.
|
||||
1. Šalotku oloupeme a pokrájíme najemno. Česnek oloupeme a prolisujeme. Obě suroviny dáme do jedné mističky.
|
||||
1. Jarní cibulku omyjeme, osušíme a pokrájíme na silnější šikmé kroužky. Dáme do misky.
|
||||
|
|
|
@ -0,0 +1,70 @@
|
|||
+++
|
||||
title = "Rebarborový koláč s tvarohem (Low Carb)"
|
||||
date = 2024-05-08
|
||||
author = "Terezka"
|
||||
|
||||
[taxonomies]
|
||||
kategorie = ["dezerty"]
|
||||
tagy = ["bezlepkové", "low carb", "pečené", "snadné"]
|
||||
|
||||
|
||||
[extra]
|
||||
portions = "10"
|
||||
time = "60"
|
||||
source = "JidelniPlan.cz"
|
||||
+++
|
||||
|
||||
Těsto ||
|
||||
-|-
|
||||
Mandlová mouka | 100 g
|
||||
Kokosová mouka | 15 g
|
||||
Máslo, rozpuštěné | 75 g
|
||||
Březový cukr | 20 g
|
||||
Vaječný žloutek | 2 ks
|
||||
Kypřící práček bez fosfátů | 2 lžičky
|
||||
Guarová guma | 1 lžička
|
||||
Citronová kůra | 1 lžička
|
||||
|
||||
Náplň ||
|
||||
-|-
|
||||
Tvaroh, tučný | 250 g
|
||||
Březový cukr | 20 g
|
||||
Vanilkový exktrakt | pár kapek
|
||||
Vaječný bílek | 2 ks
|
||||
Rebarbora | 300 g
|
||||
|
||||
Drobenka ||
|
||||
-|-
|
||||
Mandlová mouka | 50 g
|
||||
Kokosová mouka | 20 g
|
||||
Máslo, rozuštěné | 30 g
|
||||
Březový cukr | 10 g
|
||||
|
||||
### Těsto
|
||||
1. Všechny ingredience smícháme dohromady (tady dobře poslouží robotický mixér).
|
||||
1. Připravíme si koláčovou formu a vyložíme ji pečícím papírem.
|
||||
1. Do formy vložíme těsto a rukama ho rozprostřeme po celém dnu a vytvoříme vyvýšené okraje.
|
||||
1. Dáme zatím odpočinout do lednice.
|
||||
1. Troubu si předehřejeme na 180°C.
|
||||
|
||||
### Náplň
|
||||
1. Všechny ingredience smícháme dohromady a zatím dáme stranou.
|
||||
1. Rebarboru omyjeme a nožíkem oloupeme stonky. Poté jí pokrájíme na malé kostičky.
|
||||
|
||||
### Drobenka
|
||||
1. Do misky vložíme všechny ingredience a rukou promačkáváme, dokud nebudou krásně spojené.
|
||||
|
||||
1. Těsto vyndáme z lednice, nalijeme do něj tvarohovou náplň Rozprostřeme stěrkou.
|
||||
1. Náplň posypeme rebarborou a opět lehce rozprostřeme.
|
||||
1. Koláč rovnoměrně posypeme drobenkou.
|
||||
1. Vložíme do trouby na 35 minut.
|
||||
|
||||
### Tipy
|
||||
- Rebarbora nebude nakonec tak nakyslá, jak bychom čekali. Kdo má rád kyselejší dezerty, může ubrat z gramáže rebarbory a doplnit ji například rybízem.
|
||||
|
||||
|
||||
### Tipy
|
||||
|
||||
-
|
||||
-
|
||||
-
|
|
@ -1,31 +1,34 @@
|
|||
+++
|
||||
title = "Rychlá mexická polévka"
|
||||
title = "Mexická polévka"
|
||||
date = 2021-01-04
|
||||
author = "Terezka"
|
||||
author = "Terezka & Emil"
|
||||
|
||||
[taxonomies]
|
||||
kategorie = ["polévky"]
|
||||
tagy = ["pikantní", "bezlaktózové", "bezlepkové", "rychlé", "snadné", "z jednoho hrnce"]
|
||||
|
||||
[extra]
|
||||
portions = "4"
|
||||
portions = "6"
|
||||
time = "20"
|
||||
source = "Jak jíme zdravě v zimě"
|
||||
+++
|
||||
|
||||
Ingredience ||
|
||||
-|-
|
||||
Cibule bílá | 1 ks.
|
||||
Hověyí mleté maso | 350 g
|
||||
Cibule bílá | 1 ks
|
||||
Cibule červená | 1 ks
|
||||
Olivový olej | 2 lžíce
|
||||
Červené fazole sterilizované | 400 g
|
||||
Kukuřice sterilizovaná | 340 g
|
||||
Rajčata krájená sterilizovaná | 400 g
|
||||
Kuřecí bujón | 2 ks
|
||||
Koriand list sušený | 1 větší špetka
|
||||
Hovězí vývar | 1 litr
|
||||
Koriandr |
|
||||
Tabasco |
|
||||
Pepř |
|
||||
Sůl |
|
||||
|
||||
Přílohy & zdobení ||
|
||||
-|-
|
||||
Tortilla | 4 ks
|
||||
Limetka | 1 ks
|
||||
Zakysaná smetana | 1 kelímek
|
||||
|
@ -33,21 +36,22 @@ Zakysaná smetana | 1 kelímek
|
|||
Mix koření ||
|
||||
-|-
|
||||
Sůl | 1 lžička
|
||||
Mleté chilli | 1 lžička
|
||||
Černý pepř | 1 lžička
|
||||
Mletý kmín | 1/2 lžičky
|
||||
Kmín | 1/2 lžičky
|
||||
Římský kmín | 1/2 lžičky
|
||||
Paprika | 1/2 lžičky
|
||||
Sušený česněk | 1/2 lžičky
|
||||
Sušená cibule | 1/2 lžičky
|
||||
Oregano | 1/2 lžičky
|
||||
Chilli vločky | 1/4 lžičky
|
||||
Chilli vločky |
|
||||
|
||||
1. Cibule nakrájíme nadrobno.
|
||||
1. Ve větším hrnci rozehřejeme olej a osmahneme na něm cibulku (asi 2 minuty).
|
||||
1. Přidáme a osmahneme maso a směs koření.
|
||||
1. Mezitím slijeme a lehce propláchneme fazole a kukuřici.
|
||||
1. Přilijeme všechny tři plechovky - fazole, kukuřice a rajčata.
|
||||
1. Do plechovky od rajčat vlijeme vodu a nalijeme jí do hrnce. Takto ještě jednou, takže v hrnci budou dvě plechovky vody.
|
||||
1. Přidáme bujón, koření, koriandr a na mírném ohni povaříme asi 10 minut.
|
||||
1. Přilijeme vývar a povaříme asi 10 minut.
|
||||
1. Přidáme koriandr a sundáme z plotny.
|
||||
1. Mezitím nasucho rozpálíme menší pánev. Vezmeme tortillu, namočíme si ruku a potřeme ji, aby byla vlhká. Tortilly postupně z obou stran opečeme na pánvi.
|
||||
1. Tortilly rozkrájíme na čtvrtiny.
|
||||
1. Polévku ochutíme tabascem (případně i solí a pepřem).
|
||||
|
@ -55,4 +59,4 @@ Chilli vločky | 1/4 lžičky
|
|||
|
||||
### Tipy
|
||||
|
||||
- Do polévky se hodí i kuřecí maso. Například pokud nám zbylo zpracované maso ze včerejšího oběda, stačí ho natrhat a přidat společně s konzervami.
|
||||
- Do polévky se hodí i hotové kuřecí maso. Stačí ho natrhat a přidat společně s konzervami.
|
||||
|
|
|
@ -18,8 +18,8 @@ Ingredience ||
|
|||
-|-
|
||||
Šunka od kosti | 200 g
|
||||
Máslo, změklé | 40 g
|
||||
Krémový sýr | 60 g
|
||||
Hořčice, plnotučná | 40 g
|
||||
Krémový sýr | 70 g
|
||||
Hořčice, plnotučná | 30 g
|
||||
Sůl |
|
||||
Pepř |
|
||||
|
||||
|
@ -30,4 +30,4 @@ Pepř |
|
|||
|
||||
### Tipy
|
||||
|
||||
- Pokud máte rádi dijonskou hořčici, můžeme jí přidat společně s plnotučnou (např. 30 g plnotučné a 10 g dijonské).
|
||||
- Pokud máte rádi dijonskou hořčici, můžeme jí přidat společně s plnotučnou (např. 20 g plnotučné a 10 g dijonské).
|
||||
|
|
After Width: | Height: | Size: 176 KiB |
|
@ -26,7 +26,7 @@ Pokud nemáte teploměr, vůbec se tím nestresujte a orientujte se jen podle hu
|
|||
Ingredience ||
|
||||
-|-
|
||||
vaječné žloutky | 6
|
||||
tuzemák (nebo něco jiného dobrého | 250 ml
|
||||
tuzemák (nebo něco jiného dobrého) | 250 ml
|
||||
kondenzované mléko (9 % tuku, neslazené) | 100 ml
|
||||
smetana (30 % tuku) | 250 ml
|
||||
moučkový cukr | 200g
|
||||
|
|
|
@ -1,5 +1,5 @@
|
|||
+++
|
||||
title = "Vepřové plátky na cistronové šalvěji"
|
||||
title = "Vepřové plátky na citronové šalvěji"
|
||||
date = 2023-02-20
|
||||
author = "Terezka"
|
||||
|
||||
|
|
|
@ -7,7 +7,7 @@ table {
|
|||
|
||||
th {
|
||||
width: 100%;
|
||||
padding: .5em;
|
||||
padding: 0 .5em .5em .5em;
|
||||
font-size: 1.5em;
|
||||
}
|
||||
|
||||
|
|
|
@ -118,7 +118,7 @@ main {
|
|||
margin-bottom: .5em;
|
||||
}
|
||||
|
||||
.pagination {
|
||||
.pagination, .pagination>a {
|
||||
display: flex;
|
||||
align-items: center;
|
||||
justify-content: center;
|
||||
|
|