Kulajda Upgrade
All checks were successful
Build / build (push) Successful in 26s

This commit is contained in:
Emil Miler 2024-11-07 21:14:11 +01:00
parent 5bb83debe8
commit 3f7ea522b1
3 changed files with 49 additions and 45 deletions

View File

@ -1,45 +0,0 @@
+++
title = "Kulajda s vejcem"
date = 2019-07-21
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["polévky"]
tagy = ["snadné", "levné", "rychlé"]
[extra]
portions = "4"
time = "30"
source = "Apetit Online"
+++
Ingredience ||
-|-
Houby | 400 g
Voda | 1 250 ml
Masox | 1 kostka
Cibule | 1 ks
Bobkový list | 2 kusy
Nové koření | 5 kuliček
Černý pepř | 5 kuliček
Drcený kmín | 1/4 lžičky
Hladká mouka | 2 lžíce
Velké brambory | 4 ks
Libeček | 2 snítky
Ocet | 1-2 lžíce
Kopr | 1 menší svazek
Máslo | 1 lžíce
Smetana na vaření | 200 ml
Ztracené vejce | 4 ks
1. Houby očistíme a nakrájíme na silnější plátky.
1. Cibuli oloupeme zkrojíme napůl.
1. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky.
1. Kopr omyjeme, osušíme, otrháme od stonků a nakrájíme na drobno. Stejně tak připravíme i libeček.
1. Do hrnce nalijeme vodu, vsypeme houby a přidáme kostku masoxu. Vložíme cibuli, bobkový list, nové koření, černý pepř a kmín. celé necháme povařit.
1. Připravíme si jíšku. Do sklenky napustíme trochu vody (okolo 150 ml) a vidličkou v ní rozkvedláme mouku. Směs musí být hladká a bez hrudek a více tekutější formy, než kašovité.
1. Za stálého míchání polévky vlijeme jíšku do polévky.
1. Přidáme brambory a libeček.
1. Když jsou brambory měkké dochutíme octem, solí, pepřem a přidáme kopr. Chvilku povaříme.
1. Stáhneme z plotny, vmícháme lžíci másla, které dodá jemnosti a přilijeme smetanu
1. Servírujeme se ztraceným vejcem na talíři.

View File

Before

Width:  |  Height:  |  Size: 168 KiB

After

Width:  |  Height:  |  Size: 168 KiB

49
content/kulajda/index.md Normal file
View File

@ -0,0 +1,49 @@
+++
title = "Kulajda"
date = 2024-11-07
author = "Emil"
[taxonomies]
kategorie = ["polévky"]
tagy = ["snadné", "levné", "rychlé"]
[extra]
portions = "4"
time = "30"
+++
Ingredience ||
-|-
Houby | ~400 g
Vývar | ~1 l
Šalotka | 2 ks
Bobkový list | 2 ks
Nové koření | 4-5 kuliček
Tymián | 1/4 lžičky
Rozmarýn | 1/4 lžičky
Drcený kmín | 1/2 lžičky
Brambory | 4 ks
Smetana | 200 ml
Kopr | 1 svazek
Ocet | ~2 lžíce
Cukr |
Mletý černý pepř |
1. Houby očistíme a nakrájíme na silnější plátky. Pokud máíme houby sušené, necháme je chvíli namočit.
1. Šalotky pnakrájíme na kostičky.
1. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky.
1. V hrnci na oleji a másle osmažíme Šalotku.
1. Po chvíli přidáme houby a chvilku restujeme.
1. Přidáme koření, sůl, vývar a brambory.
1. Pokud jsme namáčeli sušené houby, můžeme přidat i vodu, která nám zbyla.
1. Vaříme do změknutí brambor.
1. Vylovíme bobkový list a nové koření.
1. Přilijeme smetanu.
1. Část polévky odebereme, rozmixujeme a přelijeme zpět ke zbytku. To nám polévku udělá nádherně krémovou a nemusíme do toho dávat mouku.
1. Přidáme nasekaný kopr.
1. Dochutíme octem, solí a pepřem.
1. Servírujeme se ztraceným vejcem.
### Tipy
Ke koření můžeme přidat nasekaný libeček.