receptty.org/content/kulajda/index.md
Emil Miler 3f7ea522b1
All checks were successful
Build / build (push) Successful in 26s
Kulajda Upgrade
2024-11-07 21:15:44 +01:00

1.3 KiB

+++ title = "Kulajda" date = 2024-11-07 author = "Emil"

[taxonomies] kategorie = ["polévky"] tagy = ["snadné", "levné", "rychlé"]

[extra] portions = "4" time = "30" +++

Ingredience
Houby ~400 g
Vývar ~1 l
Šalotka 2 ks
Bobkový list 2 ks
Nové koření 4-5 kuliček
Tymián 1/4 lžičky
Rozmarýn 1/4 lžičky
Drcený kmín 1/2 lžičky
Brambory 4 ks
Smetana 200 ml
Kopr 1 svazek
Ocet ~2 lžíce
Cukr
Mletý černý pepř
  1. Houby očistíme a nakrájíme na silnější plátky. Pokud máíme houby sušené, necháme je chvíli namočit.
  2. Šalotky pnakrájíme na kostičky.
  3. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky.
  4. V hrnci na oleji a másle osmažíme Šalotku.
  5. Po chvíli přidáme houby a chvilku restujeme.
  6. Přidáme koření, sůl, vývar a brambory.
  7. Pokud jsme namáčeli sušené houby, můžeme přidat i vodu, která nám zbyla.
  8. Vaříme do změknutí brambor.
  9. Vylovíme bobkový list a nové koření.
  10. Přilijeme smetanu.
  11. Část polévky odebereme, rozmixujeme a přelijeme zpět ke zbytku. To nám polévku udělá nádherně krémovou a nemusíme do toho dávat mouku.
  12. Přidáme nasekaný kopr.
  13. Dochutíme octem, solí a pepřem.
  14. Servírujeme se ztraceným vejcem.

Tipy

Ke koření můžeme přidat nasekaný libeček.