1.8 KiB
1.8 KiB
+++ title = "Hovězí wok" date = 2024-09-09 author = "Terezka"
[taxonomies] kategorie = ["maso"] tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "keto", "low carb", "snadné", "z jednoho hrnce"]
[extra] portions = "4" time = "45" source = "Jíme zdravě ze spíže" +++
Ingredience | |
---|---|
Česnek | 4 stroužky |
Zázvor | 4 cm |
Olivový olej | 5 lžic |
Kukuříčný škrob | 2 lžičky |
Hovězí nudličky, tenké | 500 g |
Červená paprika | 2 ks |
Cibule, červená | 2 ks |
Sójová omáčka | 6 lžic |
Med | 2 lžičky |
Hovězí vývar | 100 ml |
Jarní cibulka | 2 stonky |
- Česnek oloupeme a prolisujeme do misky (dostatečně velké, aby se tam vešlo i hovězí maso).
- Zázvor oloupeme a nastrouháme najemno k česneku.
- Přidáme 1 lžíci olivového oleje a kukuřičný škrob a promícháme.
- Vsypeme maso, promícháme a necháme zatím stranou uležet.
- Mezitím si pokrájíme zeleninu na proužky či půlkroužky.
- Na wok pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje a zprudka osmahneme na něm hovězí maso. Mícháme a smažíme zhruba 5 minut.
- Přisypeme zeleninu a smažíme další 3 minuty.
- Přilijeme sójovou omáčku, med a vývar, zamícháme, přiklopíme pokličkou a necháme chvíli zhoustnout. (Pokud by se náhodou nedařilo zhoustnutí, nebo naopak se odpařilo moc tekutiny, můžeme přilít trochu vody s rozmíchanou lžičkou škrobu.
- Na poslední 1-2 minutky přisypeme jarní cibulku.
- Podáváme s rýžovými nudlemi nebo jasmínovou rýží.
Tipy
- Spolu s jarní cibulkou můžeme na konci přisypat i třeba přažené arašídy či kešu, nebo sezamová semínka.
- Zeleninu lze obměnit dle sezóny či domácích zásob. Hodit se může cuketa, jiné typy paprik, nakládané banbusové výhonky nebo mungo klíčky, nebo můžeme zkusit i mraženou wok zeleninu s velkými kousky zeleniny.