1.6 KiB
1.6 KiB
+++ title = "Dýňový krém z pečené dýně" date = 2024-10-19 author = "Terezka"
[taxonomies] kategorie = ["polévky"] tagy = ["bezlepkové", "levné", "low carb", "pečené", "snadné", "vegetarian"]
[extra] portions = "6" time = "45" source = "JídelníPlán.cz (Food by Heart)" +++
Ingredience | |
---|---|
Dýně hokkaido | 1 menší kus |
Cibule | 1 ks |
Sůl | 1 lžička |
Olej | 2 lžíce |
Vývar | 750 ml |
Zázvor, strouhaný | 2 cm |
Česnek | 2 stroužky |
Muškátový květ | 1 špetka |
Smetana ke šlehání | 250 g |
Zakysaná smetana | 1 kelímek |
- Troubu předehřejeme na 200°C. Připravíme si větší zapékací misku (ideálně širokou).
- Dýni omyjeme, osušíme a rozkrojíme na čtvrtiny.
- Ze čtvrtek vydlabeme semínka a dáme je zatím stranou do misky.
- Dýni nakrájíme na plátky a porovnáme do připravené zapékací mísy.
- Cibuli oloupeme, pokrájíme na měsíčky, které rozebereme a posypeme na dýni.
- Dýni s cibuli trochu posolíme a pokapeme 2 lžícemi oleje.
- Mezitím se stále rozehřívá trouba, tak prstama očistíme semínka od dužiny a zbylou dužinu ještě přidáme k cibulovo-dýňové směsi.
- V tuto chvíli nejspíš už bude předehřátá trouby, tak do ní vložíme zapékací mísu a pečeme 30 min.
- Pečenou zeleninu přendáme do hrnce, zalijeme vývarem, přidáme muškátový oříšek, zázvor a česnek a přivedeme k varu.
- Odstavíme, nalijeme do hrnce smetanu a rozmixujeme dohladka.
- Podáváme ozdobené zakysanou smetanou a případně i praženými dýňovými semínky.