17 Commits

18 changed files with 242 additions and 62 deletions

View File

@ -1,22 +0,0 @@
---
kind: pipeline
name: default
steps:
- name: build
image: ghcr.io/getzola/zola:v0.17.2
entrypoint: ["/bin/zola"]
command: ["build"]
- name: deploy
image: drillster/drone-rsync
settings:
hosts: ["0x45.cz"]
user: drone
source: public/*
target: /srv/www/receptty.org
recursive: true
delete: true
environment:
RSYNC_KEY:
from_secret: rsync_private_key

View File

@ -0,0 +1,39 @@
name: Build
on:
push:
branches:
- master
- actions
env:
ZOLA_VERSION: "0.18.0"
HOST: "receptty.org"
HOST_DIR: "/srv/www/receptty.org/"
USERNAME: ${{ secrets.SSH_USERNAME }}
SSH_PRIVATE_KEY: ${{ secrets.SSH_PRIVATE_KEY }}
jobs:
build:
runs-on: ubuntu-latest
steps:
- name: Checkout repository
uses: actions/checkout@v4
- name: Install Zola
run: |
wget https://github.com/getzola/zola/releases/download/v${ZOLA_VERSION}/zola-v${ZOLA_VERSION}-x86_64-unknown-linux-gnu.tar.gz
tar -xvzf *.tar.gz
- name: Build
run: ./zola build
- name: Deploy
run: |
apt update -y && apt-get install -y --no-install-recommends rsync
eval "$(ssh-agent -s)"
ssh-add - <<< "${SSH_PRIVATE_KEY}"
mkdir -p ~/.ssh/
ssh-keyscan -H ${HOST} >> ~/.ssh/known_hosts
rsync -r --delete-after public/* "${USERNAME}@${HOST}:${HOST_DIR}"

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 203 KiB

View File

@ -0,0 +1,43 @@
+++
title = "Apple Cabbage Stew"
date = 2023-11-06
author = "Emil"
[taxonomies]
kategorie = ["polévky"]
[extra]
portions = "4"
time = "30"
source = "TES V Skyrim"
+++
Recept je inspirovaný ze hry The Elder Scrools V Skyrim, kde jsem měl uvařit tuhle zajímavou věc. Samotný recept jsem si musel vymyslet a držet se základních surovin, jablka a zelí. Výsledkem je výborna sladko-kyselá polévka. Použil jsem silný domácí krůtí vývar, který to zvedá na úplně jinou úroveň. Příšte vyzkouším hovězí.
Ingredience ||
-|-
Zelí | 1/4 hlávky
Cibule | 1 ks
Jablko | 1-2 ks
Slanina |
Vývar |
Jablečný ocet |
Třtinový cukr |
Tymián |
Súl |
Pepř |
Máslo |
Petržel |
1. Zelí zbavíme košťálu a nakrájíme na nudličky.
1. Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek nasekáme.
1. Na másle osmažíme cibulku.
1. Přihodíme česnek, zelí a necháme opéct.
1. Během opékání zelí přilijeme jablečný ocet, přidáme sůl, pepř, třtinový cukr a tymián. Zelí by mělo být výrazně sladko-kyselé.
1. Přilijeme vývar a necháme mírně probublávat 15-20 minut.
1. Na vedlejší pánvi si opečeme slaninu a jablka, a to oloupaná a nasekaná na asi 1cm kostky. Můžeme je zasypat cukrem a nechat je zkaramelizovat do hněda.
1. Přidáme jablka do polévky.
1. Dochutíme solí, pepřem a jablečným octem.
1. Zasypeme petželkou.

View File

@ -10,7 +10,7 @@ tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "low carb", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "4"
time = "45"
time = "50"
source = "kniha 365 nízkosacharidových receptů"
+++
@ -51,9 +51,9 @@ Sójová omáčka | 2 lžíce
1. Koriandr omyjeme, osušíme a pokrájíme nadrobno.
1. Cuketové nudle propláchneme, necháme chvíli okapat a osušíme.
1. Na pánvi rozehřejeme 2 lžíce sezamového oleje, přidáme mrkvové a petrželové nudle a opékáme je asi 2-3 minuty.
1. Mezitím na druhé pánvi rozehřejeme poslední 2 lžíce sezamového oleje a vyklopíme do ní obsah misky s marinovaným tofu, které opíkáme ze všech stran.
1. Do pánve přidáme cuketové nudle, lusky, chilli a smažíme další minutku.
1. Přidáme koriandrové listy, sójovou omáčku a limetkovou šťávu. Promícháme a udržujeme teplé.
1. Mezitím na druhé pánvi rozehřejeme poslední 2 lžíce sezamového oleje a vyklopíme do ní obsah misky s marinovaným tofu, které opékáme ze všech stran. Až bude hotovo, odstavíme z plotny (tofu můžeme zatím nechat v pánvičce).
1. Do první pánve přidáme cuketové nudle, lusky, chilli a smažíme další minutku.
1. Nakonec přisypeme pokrájené koriandrové listy a nalijeme sójovou omáčku a limetkovou šťávu. Promícháme a udržujeme teplé.
1. Na talíře rozdělíme zeleninové nudle, na ně opečené tofu a strávníci si dle chuti mohou pokrm posypat praženými arašídy.

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 325 KiB

View File

@ -0,0 +1,40 @@
+++
title = "Chaliapin Steak"
date = 2023-11-08
author = "Emil"
[taxonomies]
kategorie = ["maso"]
[extra]
portions = "1"
time = "120"
source = "Shokugeki no Soma"
+++
Název nese jméno operního zpěváka Feodora Chaliapina, který v Japonsku trpěl na bolest zubu a objednal si "extra jemný" steak. Šéfkuchař použil čerstvou cibuli na zjemnení masa.
Ingredience ||
-|-
Hovězí steak ze svíčkové |
Cibule | 4 ks
Máslo |
Olivový olej |
Sojová omáčka |
Sůl |
Pepř |
Petržel |
1. Maso překryjeme plastovou fólií a jemně naklepeme do tloušťky asi 8 až 10mm.
1. Z obou stran nožem vyřežeme mřížku s mezerami asi 5mm.
1. Nastrouháme dvě cibule a pokryjeme jimi obě strany masa. Šťáva z cibule zajistí jeho zjemnění.
1. Překryjeme novým kusem fólie a necháme stát minimálně 30 minut, lépe však hodinu.
1. Zbylé cibule nakrájíme na kostičky a opečeme je na másle (sauté).
1. Když jsou cibule lehce zlaté, snížíme plamen, přidáme sůl a pepř a pokračujeme, dokud není cibule nádherně zlatá.
1. Hotovou cibuli odložíme do misky.
1. Z masa odstraníme co nejvíce cibule, jednu stranu osolíme, opepříme a položíme na rozpálenou pánev s olivovým olejem.
1. Poté co jedna strana zezlátne, osolíme a opepříme i druhou stranu a smaso otočíme.
1. Když je maso medium-rare, odložíme na talíř a necháme odpočinout
1. Cibuli vrátíme do pánve, ohřejeme a přidáme lžičku sójové omáčky.
1. Hotovou cibulí pokryjeme vrchní stranu masa. Pro ozdobu můžeme v cibuli nožem vytvořit mřížku.
1. Na vrch posypeme nasekanou petržel.

Binary file not shown.

Before

Width:  |  Height:  |  Size: 262 KiB

After

Width:  |  Height:  |  Size: 370 KiB

View File

@ -20,6 +20,7 @@ Studená voda | 2 lžíce
Cibule | 1 ks
Mletý pepř |
Oregano |
Sůl |
Strouhanka | 3 lžíce
Omáčka ||
@ -29,8 +30,8 @@ Bobkové listy | 3 ks
Pepř | 6 kuliček
Nové koření | 6 kuliček
Masox | 1 kostka
Olej | 2 lžíce
Hladká mouka | 4 lžíce
Máslo | 2 lžíce
Hladká mouka | 2 lžíce
Rajský protlak | 140 g
Cukr | 2 lžíce
Skořice | 1 lžička
@ -47,13 +48,13 @@ Sůl |
1. Do středního hrnce vlijeme vodu, přidáme bobkový list, pepř, nové koření a masox. Přivedeme k varu.
1. Vložíme masové kuličky a necháme 10 minut povařit.
1. Kuličky vyndáme z vody. Pokud chceme, můžeme dát kuličky na 10 minut do trouby předehřáté na 250°C. Budou tím hezky křupavé.
1. Kuličky vyndáme z vody. Pokud chceme, můžeme dát kuličky na 10 minut do trouby předehřáté na 250°C, nebo je osmnahnout na pánvi.
1. Z hrnce přelijeme kořeněnou vodu přes sítko. Osobně používám skleněnou odměrku.
1. Hrnek si vytřeme kuchyňským ubrouskem, aby nebyl mokrý (nebo vymyjeme a utřeme do sucha).
1. Do hrnce vlijeme olej a necháme rozehřát.
1. Hrnec si vytřeme kuchyňským ubrouskem, aby nebyl mokrý (nebo vymyjeme a utřeme do sucha).
1. V hrnci rozpustíme máslo.
1. Poté přidáme zbylé kostky cibule a osmahneme.
1. Přisypeme mouku a mícháme (ideálně metličkou). Usmažíme tak jíšku. Mouka nesmí zhnědnout.
1. Poté po malých dávkách přiléváme přecezený vývar. Další várku přiléváme až ve chvíli, když je předchozí zcela vmíchaná.
1. Do tohoto základu vmícháme rajský protlak, cukr, skořici, citronovou šťávu a trochu osolíme. Dále upravíme dle chuti
1. Pokud jsme kuličky nedávali do trouby opéct, tak v tuto chvíli je přidáme do omáčky ještě zahřát.
1. Pokud jsme kuličky nedávali opéct, v tuto chvíli je přidáme do omáčky ještě zahřát.
1. Servírujeme s masovými kuličkami a těstovinami nebo třeba [rychlými hrníčkovými knedlíky](@/rychle-hrnickove-knedliky/index.md) - jak má kdo rád.

View File

@ -36,7 +36,7 @@ Pepř |
1. Vejce si uvaříme natvrdo. Pokud máme lehce rádi lehce tekoucí žloutek, stačí vařit 6 minut.
1. Mezitím si připravíme si velkou mísu a nasypeme do ní mix salátových listů a rukolu. Pokud máme rádi menší sousta, můžeme rukolu ještě pokrájet.
1. Rajčata omyjeme a pokrájíme na poloviny.
1. Šalotku zbaíme slupky a pokrájíme na drobné kostičky.
1. Šalotku zbavíme slupky a pokrájíme na drobné kostičky.
1. Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku a pokrájíme na kostičky.
1. Vše pokrájené přidáme do mísy a promícháme.
1. Do menší uzavíratelné sklenice dáme všechny ingredience na zálivku, dle chuti sůl a pepř, sklenici uzavřeme a protřepeme.

View File

@ -7,7 +7,6 @@ author = "pdostal"
kategorie = ["nápoje"]
tagy = ["alkohol"]
[extra]
portions = "1 lahev"
time = "30"
@ -17,13 +16,13 @@ source_url = "https://www.facebook.com/zufanek/posts/pfbid034o7uw1trRsf7GdvDWmG4
Ingredience ||
-|-
vaječné žloutky | 4
moučkový cukr | 70 g
smetana ke šlehání | 220 ml
Vaječné žloutky | 4
Moučkový cukr | 70 g
Smetana ke šlehání | 220 ml
Bulleit Frontier Bourbon | 220 ml
rum Casa Eminente | 30 ml
kvalitní brandy | 30 ml
vanilkový lusk | 1
Rum Casa Eminente | 30 ml
Kvalitní brandy | 30 ml
Vanilkový lusk | 1
1. V míse vidličkou rozmícháme žloutky s cukrem tak, aby vznikla řidčí kašička.
2. Do té přidáme vnitřek vanilkového lusku a opět promícháme vidličkou.

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 216 KiB

View File

@ -0,0 +1,39 @@
+++
title = "Zapečená krkovice s bramborem"
date = 2023-11-21
author = "Emil"
[taxonomies]
kategorie = ["maso"]
tagy = ["levné", "rychlé", "snadné"]
[extra]
portions = "6"
time = "30"
+++
Ingredience ||
-|-
Vepřová krkovice | 6 plátků (~1 cm)
Brambory | 5 velkých kusů
Cibule | 3 velké kusy
Česnek | 1-2 stroužky
Třtinový cukr |
Niva |
Smetana |
Tymián |
Rozmarýn |
Vepřové sádlo |
Sůl |
Pepř |
1. Na pánvi rozpustíme trochu sádla a osmažíme cibuli nakrájenou na měsíčky.
1. Když začne chytat zlatou barvu, zasypeme trochou cukru a necháme zkaramelizovat. Na chvilku přidáme i na plátky nakrájený česnek.
1. Hotovou cibuli přendáme do zapékací mísy.
1. Osolíme a opepříme jednu stranu plátků masa a na dalším sádle osmažíme do zlata. Můžeme přidat i trochu rozmarýnu a tymiánu.
1. Osolíme a opepříme druhou stranu a osmažíme.
1. Hotové maso vyložíme na cibuli.
1. Brambory pokrájené na větší měsíčky opět osolíme, opepříme, přidáme tymián, rozmarýn a osmažíme na sádle do zlatova.
1. Hotové brambory položíme na maso.
1. Dáme péct do předehřáté trouby na asi 200°C.
1. Když jsou brambory skoro hotové (ne rozvařené), zasypeme je sýrem a necháme jej rozpustit.

View File

@ -1,17 +1,17 @@
+++
title = "Zapečená ricotta s rajčaty"
date = 2022-01-20
author = "Terezka"
author = "Terezka & Emil"
[taxonomies]
kategorie = ["zelenina"]
tagy = ["bezlepkové", "low carb", "pečené", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "4"
time = "40"
source = "Apetit Online.cz"
source = "Apetit"
source_url = "https://www.apetitonline.cz/recept/zapecena-ricotta"
+++
Ingredience ||
@ -20,26 +20,25 @@ Máslo | 25 g
Parmezán, strouhaný | 50 g
Cherry rajčata | 300 g
Česnek | 1 stroužek
Olivový olej | 1 lžíce
Sůl |
Pepř |
Olivový olej |
Balzamikový ocet |
Ricotta | 500 g
Vejce | 6 ks
Zakysaná smetana | 200 g
Tymián | 2 lžičky
1. Horkovzdušnou troubu předehřejeme na 180°C. Troubu bez horkovzduchu na 200°C.
1. Zapékací formu (cca 36x24 cm) vymažeme máslem a vysypeme parmezánem.
1. Připravíme si pečící plech (klidně menší) a vyložíme pečícím papírem.
1. Zapékací formu (~32x21 cm) vymažeme máslem a vysypeme parmezánem.
1. Připravíme si pečící plech a vyložíme jej pečícím papírem.
1. Rajčátka překrájíme na poloviny a přesuneme do střední mísy.
1. Česnek rozdrtíme plochou nože a pokrájíme na velmi malé kostičky. Přidáme k rajčátkům.
1. Přilijeme olej, osolíme, opepříme, promícháme a přesypeme na připravený pečící plech.
1. Česnek rozdrtíme plochou nože, pokrájíme a přidáme k rajčátkům.
1. Přilijeme olej, osolíme, opepříme, zakapeme balzamikovým octem, promícháme a přesypeme na připravený pečící plech.
1. Plech dáme do trouby na 15 minut.
1. Mezitím si vyšleháme ricottu s vejci.
1. Přidáme zakysanou smetanu a promícháme.
1. Přisypeme 1 lžičku tymiánu, osolíme a opepříme.
1. Směs vlijeme do vymazané formy.
1. Hotová rajčátka přendáme na směs. Troubu nevypínáme.
1. Posypeme zbylou lžičkou tymiánu a vložíme do trouby.
1. Pečeme 20-25 minut.
1. Hotová rajčátka přendáme na směs.
1. Posypeme zbylou lžičkou tymiánu, zakapeme oliovovým olejem a vložíme do trouby.
1. Pečeme ~20 minut, dokud se směs nezpevní.
1. Servírovat můžeme teplé, například se salátkem, nebo i studené.

31
readme.md Normal file
View File

@ -0,0 +1,31 @@
Webové stránky s recepty postavené na generátoru [Zola](https://www.getzola.org/).
## Příprava pro vývoj
1. Nainstalovat [Zolu](https://www.getzola.org/)
1. Naklonovat repozitář, například `git clone git@git.0x45.cz:em/receptty.org.git`
1. Spustit Zolu pro vývoj: `zola serve`, nebo vygenerovat statické HTML: `zola build`
## Jak přidat recept
Ve složce `content` stačí vytvořit novou složku. Její název bude zároveň URL budoucího receptu. Ve složce s receptem musí být soubor `index.md`, který obsahuje header:
```
+++
title = "Název receptu"
date = 2024-01-01
author = "Autor"
[taxonomies]
kategorie = ["category"]
tagy = ["tag1", "tag2"]
[extra]
portions = "1"
time = "120"
source = "Název zdroje"
source_url = "URL zdroje"
+++
```
Taxonomie a metadata v sekci `[extra]` jsou nepovinná. Součástí složky může být zároveň obrázek s názvem `img.jpg`, který se použije pro náhled receptu.

View File

@ -7,6 +7,7 @@
<title>{% block title %}{{ config.title }}{% endblock title %}</title>
<link rel="stylesheet" href="{{ get_url(path="/style.css") }}" type="text/css">
<link rel="stylesheet" href="{{ get_url(path="/icons.css") }}" type="text/css">
{% block head_extra %}{% endblock head_extra %}
</head>
<body>
<nav>

View File

@ -10,21 +10,25 @@
{% endif %}
>
<a href="{{ recipe.permalink }}">
{% set_global image = "../static/temp.jpg" %}
{% for asset in recipe.assets %}
{% if asset is matching("[img.](jpg|png)$") %}
{% set_global image = asset %}
{% break %}
{% endif %}
{% endfor %}
{% set image = resize_image(path=image, width=300, height=300, op="fill") %}
<div class="image" style="background-image: url('{{ image.url }}')"></div>
<div class="image" style="background-image: url('{{ macro::recipe_preview_image(recipe=recipe) }}')"></div>
<div class="title">{{ recipe.title }}</div>
{% if recipe.date %}<span class="date">{{ recipe.date | date(format="%d.%m.%Y") }}</span>{% endif %}
</a>
</article>
{% endmacro print_recipe %}
{% macro recipe_preview_image(recipe) %}
{%- set_global image = "../static/temp.jpg" %}
{%- for asset in recipe.assets %}
{%- if asset is matching("[img.](jpg|png)$") %}
{%- set_global image = asset %}
{%- break %}
{%- endif %}
{%- endfor %}
{%- set image = resize_image(path=image, width=300, height=300, op="fill") %}
{{- image.url -}}
{% endmacro recipe_preview_image %}
{% macro pagination() %}
{% if paginator.previous %}
<a href="{{ paginator.previous }}"><span class="icon icon-arrow-left2"></span></a>

View File

@ -1,6 +1,12 @@
{% extends "base.html" %}
{% block title %}{{ config.title }} &mdash; {{ page.title }}{% endblock title %}
{% block head_extra %}
<meta property="og:title" content="{{ page.title }}">
<meta property="og:url" content="{{ config.base_url }}">
<meta property="og:image" content="{{ macro::recipe_preview_image(recipe=page) }}">
<meta property="og:type" content="article">
{% endblock head_extra %}
{% block content %}
<main class="recipe">