45 lines
1.7 KiB
Markdown
45 lines
1.7 KiB
Markdown
+++
|
|
title = "Snídaně z Kraje"
|
|
date = 2025-04-28
|
|
author = "Emil"
|
|
|
|
[taxonomies]
|
|
kategorie = ["maso"]
|
|
tagy = ["snídaně"]
|
|
|
|
[extra]
|
|
portions = "2"
|
|
time = "45"
|
|
+++
|
|
|
|
Snídaně přímo z Kraje, za kterou by se nestyděl ani sám Bilbo.
|
|
Během přípravy je téměř nutností pustit si soundtrack z Pána prstenů -- z vaření stane radostný zážitek. :)
|
|
|
|
Nejlépe se vše připravuje v pořádné litinové pánvi s pokličkou.
|
|
|
|
Ingredience ||
|
|
-|-
|
|
Brambory | 3-4 kusy
|
|
Slanina | 6-10 plátků
|
|
Lesní houby |
|
|
Čedar |
|
|
Cibule | 1 ks
|
|
Jarní cibulka |
|
|
Mletá paprika | 1/2 lžičky
|
|
Uzená paprika | 1/2 lžičky
|
|
Mletý kmín | 1/2 lžičky
|
|
Sušená cibule | 1/2 lžičky
|
|
Sušený česněk | 1/2 lžičky
|
|
Pepř | 1/2 lžičky
|
|
Sůl | 1/2 lžičky
|
|
|
|
1. Brambory nakrájíme na menší kostičky a předvaříme. Nemají být úplně uvařené -- na povrchu měkké, ale uvnitř stále pevné.
|
|
2. Na mírném plameni vyškvaříme slaninu a poté ji odložíme stranou.
|
|
3. Na tuku ze slaniny -- pokud je ho dost -- opečeme předvařené brambory dozlatova. Může to trvat 10 až 15 minut. Dávejte pozor, aby příliš nezměkly.
|
|
4. Pár minut před koncem smažení přisypeme směs koření a vše krátce promícháme. Poté brambory opět odložíme stranou.
|
|
5. Zvýšíme plamen a nakrájenou cibuli krátce osmahneme, dokud nezačne měknout.
|
|
6. Přidáme očištěné a nakrájené houby, lehce přisolíme a opékáme, dokud nezhnědnou.
|
|
7. Stáhneme plamen na minimum, přisypeme slaninu i brambory a vše opatrně promícháme.
|
|
8. Posypeme jarní cibulkou a pořádnou náloží nastrouhaného čedaru, poté necháme pod pokličkou sýr rozpustit.
|
|
9. Podáváme s volským okem a černým čajem s mlékem. :)
|