Dort, bublanina, pečený květák s tofu, chai
Some checks failed
Build / build (push) Failing after 24s
Some checks failed
Build / build (push) Failing after 24s
This commit is contained in:
BIN
content/bezlepkova-bublanina/img.jpg
Normal file
BIN
content/bezlepkova-bublanina/img.jpg
Normal file
Binary file not shown.
After Width: | Height: | Size: 391 KiB |
43
content/bezlepkova-bublanina/index.md
Normal file
43
content/bezlepkova-bublanina/index.md
Normal file
@ -0,0 +1,43 @@
|
||||
+++
|
||||
title = "Bezlepková bublanina"
|
||||
date = 2025-07-10
|
||||
author = "Terezka"
|
||||
|
||||
[taxonomies]
|
||||
kategorie = ["dezerty"]
|
||||
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "low carb", "pečené", "vegetarian"]
|
||||
|
||||
|
||||
[extra]
|
||||
portions = "8"
|
||||
time = "60"
|
||||
+++
|
||||
|
||||
Ingredience ||
|
||||
-|-
|
||||
Vejce | 4 větší kusy
|
||||
Xylitol | 50 g
|
||||
Mandlová | 100 g (+ na vysypání)
|
||||
Kokosová mouka | 30 g
|
||||
Citronová / pomerančová kúra | 1 špetka
|
||||
Psyllium | 1 lžička
|
||||
Kypřící prášek bez fosfátů | 2 lžičky
|
||||
Mandlové, ořechové či jiné alternativní mléko | 100 ml
|
||||
Máslo nebo kokosový olej, rozpuštěný | 50 ml
|
||||
Vanilkový extrakt | pár kapek
|
||||
Třešně, vypeckované, rozpůlené | 300 g
|
||||
|
||||
1. Troubu předehřejeme na 180°C. Zapékací mísu cca 20x30 vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme trochou másla či kokosového oleje a vysypeme mandlovou moukou
|
||||
1. Vyšleháme bílky do tuhé pěny a dáme stranou.
|
||||
1. Vyšleháme žloutky s xylitolem do pěny. Buďme trpělivý, může to trvat i 5-7 minut.
|
||||
1. V jiné míse smícháme suché suroviny: obě mouky, citronovou či pomerančovou kůru, špetku soli, psyllium a kypřící prášek do pečiva. Zamícháme.
|
||||
1. Do žloutkové pěny přidáme suchou směs, kokosový olej či máslo a mléko. Přidáváme střídavě a přitom šleháme.
|
||||
1. Nakonec přidáme sníh z bílků a už jen jemně stěrkou vmícháme.
|
||||
1. Těsto přelijeme do formy a uhladíme.
|
||||
1. Na těsto naskládáme připravené třesně a vložíme do trouby.
|
||||
1. Pečeme 30-35 minut. Vyzkoušíme špejlí (nesmí na ní zůstat nalepené těsto).
|
||||
1. Po vyndání z trouby necháme vychladnout.
|
||||
|
||||
### Tipy
|
||||
|
||||
- Ovoce můžeme použít i jiné, než třešně. V létě se hodí třeba rybíz, jahody, meruňky nebo broskve. Na podzim můžeme pokrájet jablka a jen je lehce zkaramezilovat s trochou sladidla na pánvi, přidat skořici a nechat lehce zchladnout před naskládáním na těsto.
|
BIN
content/chai-koncentrat/img.jpg
Normal file
BIN
content/chai-koncentrat/img.jpg
Normal file
Binary file not shown.
After Width: | Height: | Size: 1018 KiB |
43
content/chai-koncentrat/index.md
Normal file
43
content/chai-koncentrat/index.md
Normal file
@ -0,0 +1,43 @@
|
||||
+++
|
||||
title = "Chai koncentrát"
|
||||
date = 2025-07-10
|
||||
author = "Terezka"
|
||||
|
||||
[taxonomies]
|
||||
kategorie = ["nápoje"]
|
||||
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "indická kuchyně", "snadné", "vegetarian"]
|
||||
|
||||
[extra]
|
||||
portions = "800 ml"
|
||||
time = "45"
|
||||
+++
|
||||
|
||||
Ingredience ||
|
||||
-|-
|
||||
Voda | 1 litr
|
||||
Skořice, mletá | 2 lžíce
|
||||
Kardamom | 1 lžička
|
||||
Zázvor, sušený mletý (nebo čerstvý) | 1 lžíce
|
||||
Hřebíček mletý nebo celý | 1 lžička
|
||||
Muškátový oříšek, strouhaný | 1/4 lžičky
|
||||
Chilli | 1 špetka
|
||||
Černý pepř | 5 kuliček
|
||||
Černý sypaný čaj | 5 lžic
|
||||
Badyán | 2 hvězdičky (volitelné)
|
||||
Sladidlo (viz Tipy) | cca 100 g
|
||||
|
||||
1. Do rendlíku vlijeme vodu, vsypeme všechno koření, přiklopíme pokličkou a přivedeme k varu. Vaříme zhruba 30 minut.
|
||||
1. Poté odstavíme z plotny, vsypeme černý čaj anechme louhovat 5-10 minut - záleží, jak moc silný koncentrát požadujeme.
|
||||
1. Precedíme přes jemné síto, přidáme sladidlo a promícháme. Množství sladidla je orientační - koncentrát musí být sladší, jelikož v npoji se poté rozředí mlékem či vodou.
|
||||
1. Přelijeme do vhodné nádoby, například uzavíratelné lahve a necháme vychladnout.
|
||||
1. V lednici vydrží i tři týdny.
|
||||
|
||||
## Použití koncentrátu
|
||||
1. Za studena: Do sklenice vložíme několik kostek ledu, zalijeme mlékem asi do 3/5. Nalijeme 1-2 panáky chai koncentrátu. Dle potřeby můžeme přidat trochu vody.
|
||||
1. Za tepla: Do sklenice nebo hrnečku vlijeme 1-2 panáky chai koncentrátu a zalijeme teplým (našlehaným) mlékem.
|
||||
|
||||
### Tipy
|
||||
|
||||
- Černý čaj doporučuji kvlaitní, třeba Assam, případně Ceylon nebo může být i English Breakfast.
|
||||
- Sladidlo může být čekankový sirup, xylitol, kokosový sirup, datlový sirup či případně i kvalitní třtinový cukr. Každé sladidlo má však jinou "sílu" slazení, takže je potřeba dle chuti.
|
||||
- Pro silnější aroma koření můžeme celé kusy koření (tedy vše, kromě mletého koření), opražit nasucho v rendlíku zhruba 60 vteřin (nesmí se začít připalovat). Potom teprve zalijeme voudou a přidáme zbylé koření.
|
BIN
content/kukuricna-pomazanka/img.jpg
Normal file
BIN
content/kukuricna-pomazanka/img.jpg
Normal file
Binary file not shown.
After Width: | Height: | Size: 805 KiB |
39
content/kukuricna-pomazanka/index.md
Normal file
39
content/kukuricna-pomazanka/index.md
Normal file
@ -0,0 +1,39 @@
|
||||
+++
|
||||
title = "Kukuřičná pomazánka"
|
||||
date = 2025-07-10
|
||||
author = "Terezka"
|
||||
|
||||
[taxonomies]
|
||||
kategorie = ["pomazánky"]
|
||||
tagy = ["bezlepkové", "levné", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
|
||||
|
||||
|
||||
[extra]
|
||||
portions = "4"
|
||||
time = "10"
|
||||
+++
|
||||
|
||||
Sladší chutí trochu připomíná krabí pomazánku a je hotová za pár minut. S čerstvým pečivem je to výborná rychlá večeře a přitom je tak jednoduchá.
|
||||
|
||||
Ingredience ||
|
||||
-|-
|
||||
Kukuřice, sterilizovaná | 1 plechovka (cca 340 g)
|
||||
Lučina | 100 g
|
||||
Zakysaná smetana / jogurt | 2 lžíce
|
||||
Jarní cibulka | 1 menší stonek
|
||||
Česnek | 1 stroužek
|
||||
Sladká a / nebo uzená paprika | 1 špetka
|
||||
Sůl |
|
||||
Pepř |
|
||||
Čerstvé bylinky | dle chuti
|
||||
|
||||
1. Kukuřice scedíme a vložíme do stolního sekáčku.
|
||||
1. Přidáme zakysanou smetanu nebo jogurt (nejprve jen jednu lžíci), jarní cibulku, česnek a sladkou anebo uzenou papriku, cůl, pepř a čerstvé pokrájené bylinky.
|
||||
1. Vše rozmixujeme dohladka, případně nevadí, když v pomazánce zbydou menší kousky.
|
||||
1. Pokud je pomazánka příliš řídká, můžeme ještě přidat trochu čerstvého sýru, pokud máme. Pokud je naopak příliš tuhá, přidáme ještě zakysanou smetanu nebo jogurt.
|
||||
1. Podáváme s čerstvým pečivem
|
||||
|
||||
### Tipy
|
||||
|
||||
- Namísto Lučiny lze dát jakýkoli jiný čerstvý sýr nebo třeba i cottage.
|
||||
- Čerstvé bylinky je možné použít jakékoli, kteér máme po ruce - petržel, pažitka, kopr, případně i lístek libečku.
|
BIN
content/lehky-mangovy-dort/img.jpg
Normal file
BIN
content/lehky-mangovy-dort/img.jpg
Normal file
Binary file not shown.
After Width: | Height: | Size: 374 KiB |
62
content/lehky-mangovy-dort/index.md
Normal file
62
content/lehky-mangovy-dort/index.md
Normal file
@ -0,0 +1,62 @@
|
||||
+++
|
||||
title = "Lehký bezlepkový mangový dort"
|
||||
date = 2025-07-10
|
||||
author = "Terezka"
|
||||
|
||||
[taxonomies]
|
||||
kategorie = ["dezerty"]
|
||||
tagy = ["bezlepkové", "low carb", "vegetarian"]
|
||||
|
||||
|
||||
[extra]
|
||||
portions = "8"
|
||||
time = "60"
|
||||
+++
|
||||
|
||||
Korpus ||
|
||||
-|-
|
||||
Vejce | 4 větší kusy
|
||||
Xylitol | 60 g
|
||||
Mandlová mouka | 200 g + na vymazání
|
||||
Citronová kůra | z 1 bio citronu
|
||||
Kypřící prášek bez fosfátů | 1 vrchovatá lžička
|
||||
Sůl | 1 špetka
|
||||
Vanilkový extrakt | pár kapek
|
||||
Kokosový olej | na vymazání
|
||||
|
||||
Krém a náplň ||
|
||||
-|-
|
||||
Mango, zralé | 1 ks
|
||||
Mascarpone, vychlazené | 250 g
|
||||
Xylitol, moučka | 2 lžíce
|
||||
Smetana ke šlehání, vychlazená | 250 ml
|
||||
Máta | na ozdobu
|
||||
|
||||
|
||||
### Korpus
|
||||
|
||||
1. Troubu si předehřejeme na 175°C. Dno dortové formy o průměru 22 cm vyložíme papírem a strany vymažeme kokosovým olejem a vysypeme mandlovou moukou.
|
||||
1. Bílky vyšleháme do pěny a dáme stranou.
|
||||
1. Žloutky s xylitolem vyšleháme do světlé pěny (trvá to asi 5-7 minut).
|
||||
1. Ke žloutkové pěně přisypeme mandlovou mouku, citronovou kůru, kypřící prášek, sůl a pár kapek vanilkového extraktu.
|
||||
1. Těsto přelijeme do připravené formy, uhladíme a dáme péct n a30-35 minut (vyzkoušíme špejlí).
|
||||
1. Formu vyndáme z trouby a po 10 minutách opatrně vyndáme korpus. Necháme ho vychladnout na mřížce.
|
||||
|
||||
### Krém a náplň
|
||||
|
||||
1. Mezitím i nakrájíme mango na kostičky a dáme stranou. Můžeme rozdělit do dvou misek na "hezčí", které použijeme navrch na ozdobu, kostičky a ty méně hezčí, které dáme dovnitr dortu.
|
||||
1. Vyšleháme vychlazené mascarpone s moučkoým xylitolem.
|
||||
1. Poté pomalu přiléváme smetanu ke šlehání a šleháme do pevného krému (ale dáváme pozor, ať nepřešleháme.
|
||||
|
||||
### Stavba dortu
|
||||
|
||||
1. Korpus rozřízneme na dva pláty.
|
||||
1. Asi polovinu krému natřeme na spodní plát s tím, že okraje krému jsou trochu vyvýšené (bude to vypadat jak místo na rybníček).
|
||||
1. Do vytvořeného místa dáme asi polovinu manga.
|
||||
1. Přiklopíme druhým plátek, naneseme zbytek krému, tkerý hezky rozetřeme a ozdobíme zbývajícím mangem.
|
||||
1. Můžeme ozdobit lístky máty a necháme v lednici minimálně 3 hodiny zatuhnout a chutě se hezky prolnou.
|
||||
|
||||
### Tipy
|
||||
|
||||
- Pokud bude z manga hodně šťávu, můžeme trochou šťávy potřít jednotlivé pláty korpusu, aby byl šťavntější. Ale ne moc, jinak bude příliš mokrý.
|
||||
- Můžeme použít i jiné ovoce, dle aktuálních možností. Nebo i nějaký mix.
|
BIN
content/peceny-kvetak-s-tofu-a-syrovou-omackou/img.jpg
Normal file
BIN
content/peceny-kvetak-s-tofu-a-syrovou-omackou/img.jpg
Normal file
Binary file not shown.
After Width: | Height: | Size: 1.2 MiB |
38
content/peceny-kvetak-s-tofu-a-syrovou-omackou/index.md
Normal file
38
content/peceny-kvetak-s-tofu-a-syrovou-omackou/index.md
Normal file
@ -0,0 +1,38 @@
|
||||
+++
|
||||
title = "Pečený květák s tofu a sýrovou omáčkou"
|
||||
date = 2023-00-00
|
||||
author = "Terezka"
|
||||
|
||||
[taxonomies]
|
||||
kategorie = ["zelenina"]
|
||||
tagy = ["bezlepkové", "low carb", "pečené", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
|
||||
|
||||
|
||||
[extra]
|
||||
portions = "2"
|
||||
time = "20"
|
||||
+++
|
||||
|
||||
Květák a tofu ||
|
||||
-|-
|
||||
Květák, menší | 400 g
|
||||
Olivový olej | 2 lžíce
|
||||
Koření na americké brambory | dle chuti
|
||||
Tofu, marinované | 200 g
|
||||
|
||||
Sýrová omáčka ||
|
||||
-|-
|
||||
Smetana ke šlehání | 200 g
|
||||
Strouhaný sýr (gouda / cheddar) | 100 g
|
||||
Dijonská hořčice | 1 lžička
|
||||
Sůl |
|
||||
Pepř |
|
||||
|
||||
1. Předehřejeme si horkovzdušnou fritézu (nebo troubu) na 180°C.
|
||||
1. Květák rozebereme na růžičky a vložíme do mísy. Polijeme olejem, promícháme, okořeníme, promícháme a vložíme na mřížku fritézy (případně do koše). Pečeme asi 5 minut.
|
||||
1. Tofu si rozkrájíme na kostičky. Poté ho přidáme ke květáku do fritézy. Promícháme a necháme ještě 7-10 minut péct.
|
||||
1. Mezitím si připravíme sýrovou omáčku - V menším rendlíku zahřejeme smetanu (ale nevaříme). Vsypeme sýr, mícháme a necháme rozpustit. Ochutíme hořčicí, solí a pepřem. Pokud by byla omáčka příliš hustá, můžeme kápnout trošku vody nebo mléka.
|
||||
|
||||
### Tipy
|
||||
|
||||
- Namísto tofu můžeme servírovat plátek masa připraveného "na minutku".
|
Reference in New Issue
Block a user