Files
receptty.org/content/bezlepkova-bublanina/index.md
Terezka Tichá fe31ab7308
Some checks failed
Build / build (push) Failing after 24s
Dort, bublanina, pečený květák s tofu, chai
2025-07-10 21:39:24 +02:00

1.8 KiB

+++ title = "Bezlepková bublanina" date = 2025-07-10 author = "Terezka"

[taxonomies] kategorie = ["dezerty"] tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "low carb", "pečené", "vegetarian"]

[extra] portions = "8" time = "60" +++

Ingredience
Vejce 4 větší kusy
Xylitol 50 g
Mandlová 100 g (+ na vysypání)
Kokosová mouka 30 g
Citronová / pomerančová kúra 1 špetka
Psyllium 1 lžička
Kypřící prášek bez fosfátů 2 lžičky
Mandlové, ořechové či jiné alternativní mléko 100 ml
Máslo nebo kokosový olej, rozpuštěný 50 ml
Vanilkový extrakt pár kapek
Třešně, vypeckované, rozpůlené 300 g
  1. Troubu předehřejeme na 180°C. Zapékací mísu cca 20x30 vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme trochou másla či kokosového oleje a vysypeme mandlovou moukou
  2. Vyšleháme bílky do tuhé pěny a dáme stranou.
  3. Vyšleháme žloutky s xylitolem do pěny. Buďme trpělivý, může to trvat i 5-7 minut.
  4. V jiné míse smícháme suché suroviny: obě mouky, citronovou či pomerančovou kůru, špetku soli, psyllium a kypřící prášek do pečiva. Zamícháme.
  5. Do žloutkové pěny přidáme suchou směs, kokosový olej či máslo a mléko. Přidáváme střídavě a přitom šleháme.
  6. Nakonec přidáme sníh z bílků a už jen jemně stěrkou vmícháme.
  7. Těsto přelijeme do formy a uhladíme.
  8. Na těsto naskládáme připravené třesně a vložíme do trouby.
  9. Pečeme 30-35 minut. Vyzkoušíme špejlí (nesmí na ní zůstat nalepené těsto).
  10. Po vyndání z trouby necháme vychladnout.

Tipy

  • Ovoce můžeme použít i jiné, než třešně. V létě se hodí třeba rybíz, jahody, meruňky nebo broskve. Na podzim můžeme pokrájet jablka a jen je lehce zkaramezilovat s trochou sladidla na pánvi, přidat skořici a nechat lehce zchladnout před naskládáním na těsto.