Files
receptty.org/content/lehky-mangovy-dort/index.md
Terezka Tichá fe31ab7308
Some checks failed
Build / build (push) Failing after 24s
Dort, bublanina, pečený květák s tofu, chai
2025-07-10 21:39:24 +02:00

2.4 KiB

+++ title = "Lehký bezlepkový mangový dort" date = 2025-07-10 author = "Terezka"

[taxonomies] kategorie = ["dezerty"] tagy = ["bezlepkové", "low carb", "vegetarian"]

[extra] portions = "8" time = "60" +++

Korpus
Vejce 4 větší kusy
Xylitol 60 g
Mandlová mouka 200 g + na vymazání
Citronová kůra z 1 bio citronu
Kypřící prášek bez fosfátů 1 vrchovatá lžička
Sůl 1 špetka
Vanilkový extrakt pár kapek
Kokosový olej na vymazání
Krém a náplň
Mango, zralé 1 ks
Mascarpone, vychlazené 250 g
Xylitol, moučka 2 lžíce
Smetana ke šlehání, vychlazená 250 ml
Máta na ozdobu

Korpus

  1. Troubu si předehřejeme na 175°C. Dno dortové formy o průměru 22 cm vyložíme papírem a strany vymažeme kokosovým olejem a vysypeme mandlovou moukou.
  2. Bílky vyšleháme do pěny a dáme stranou.
  3. Žloutky s xylitolem vyšleháme do světlé pěny (trvá to asi 5-7 minut).
  4. Ke žloutkové pěně přisypeme mandlovou mouku, citronovou kůru, kypřící prášek, sůl a pár kapek vanilkového extraktu.
  5. Těsto přelijeme do připravené formy, uhladíme a dáme péct n a30-35 minut (vyzkoušíme špejlí).
  6. Formu vyndáme z trouby a po 10 minutách opatrně vyndáme korpus. Necháme ho vychladnout na mřížce.

Krém a náplň

  1. Mezitím i nakrájíme mango na kostičky a dáme stranou. Můžeme rozdělit do dvou misek na "hezčí", které použijeme navrch na ozdobu, kostičky a ty méně hezčí, které dáme dovnitr dortu.
  2. Vyšleháme vychlazené mascarpone s moučkoým xylitolem.
  3. Poté pomalu přiléváme smetanu ke šlehání a šleháme do pevného krému (ale dáváme pozor, ať nepřešleháme.

Stavba dortu

  1. Korpus rozřízneme na dva pláty.
  2. Asi polovinu krému natřeme na spodní plát s tím, že okraje krému jsou trochu vyvýšené (bude to vypadat jak místo na rybníček).
  3. Do vytvořeného místa dáme asi polovinu manga.
  4. Přiklopíme druhým plátek, naneseme zbytek krému, tkerý hezky rozetřeme a ozdobíme zbývajícím mangem.
  5. Můžeme ozdobit lístky máty a necháme v lednici minimálně 3 hodiny zatuhnout a chutě se hezky prolnou.

Tipy

  • Pokud bude z manga hodně šťávu, můžeme trochou šťávy potřít jednotlivé pláty korpusu, aby byl šťavntější. Ale ne moc, jinak bude příliš mokrý.
  • Můžeme použít i jiné ovoce, dle aktuálních možností. Nebo i nějaký mix.