diff --git a/content/bezlepkova-bublanina/img.jpg b/content/bezlepkova-bublanina/img.jpg new file mode 100644 index 0000000..98da8ac Binary files /dev/null and b/content/bezlepkova-bublanina/img.jpg differ diff --git a/content/bezlepkova-bublanina/index.md b/content/bezlepkova-bublanina/index.md new file mode 100644 index 0000000..d37a26c --- /dev/null +++ b/content/bezlepkova-bublanina/index.md @@ -0,0 +1,43 @@ ++++ +title = "Bezlepková bublanina" +date = 2025-07-10 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["dezerty"] +tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "low carb", "pečené", "vegetarian"] + + +[extra] +portions = "8" +time = "60" ++++ + +Ingredience || +-|- +Vejce | 4 větší kusy +Xylitol | 50 g +Mandlová | 100 g (+ na vysypání) +Kokosová mouka | 30 g +Citronová / pomerančová kúra | 1 špetka +Psyllium | 1 lžička +Kypřící prášek bez fosfátů | 2 lžičky +Mandlové, ořechové či jiné alternativní mléko | 100 ml +Máslo nebo kokosový olej, rozpuštěný | 50 ml +Vanilkový extrakt | pár kapek +Třešně, vypeckované, rozpůlené | 300 g + +1. Troubu předehřejeme na 180°C. Zapékací mísu cca 20x30 vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme trochou másla či kokosového oleje a vysypeme mandlovou moukou +1. Vyšleháme bílky do tuhé pěny a dáme stranou. +1. Vyšleháme žloutky s xylitolem do pěny. Buďme trpělivý, může to trvat i 5-7 minut. +1. V jiné míse smícháme suché suroviny: obě mouky, citronovou či pomerančovou kůru, špetku soli, psyllium a kypřící prášek do pečiva. Zamícháme. +1. Do žloutkové pěny přidáme suchou směs, kokosový olej či máslo a mléko. Přidáváme střídavě a přitom šleháme. +1. Nakonec přidáme sníh z bílků a už jen jemně stěrkou vmícháme. +1. Těsto přelijeme do formy a uhladíme. +1. Na těsto naskládáme připravené třesně a vložíme do trouby. +1. Pečeme 30-35 minut. Vyzkoušíme špejlí (nesmí na ní zůstat nalepené těsto). +1. Po vyndání z trouby necháme vychladnout. + +### Tipy + +- Ovoce můžeme použít i jiné, než třešně. V létě se hodí třeba rybíz, jahody, meruňky nebo broskve. Na podzim můžeme pokrájet jablka a jen je lehce zkaramezilovat s trochou sladidla na pánvi, přidat skořici a nechat lehce zchladnout před naskládáním na těsto. diff --git a/content/chai-koncentrat/img.jpg b/content/chai-koncentrat/img.jpg new file mode 100644 index 0000000..b053f1e Binary files /dev/null and b/content/chai-koncentrat/img.jpg differ diff --git a/content/chai-koncentrat/index.md b/content/chai-koncentrat/index.md new file mode 100644 index 0000000..3343694 --- /dev/null +++ b/content/chai-koncentrat/index.md @@ -0,0 +1,43 @@ ++++ +title = "Chai koncentrát" +date = 2025-07-10 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["nápoje"] +tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "indická kuchyně", "snadné", "vegetarian"] + +[extra] +portions = "800 ml" +time = "45" ++++ + +Ingredience || +-|- +Voda | 1 litr +Skořice, mletá | 2 lžíce +Kardamom | 1 lžička +Zázvor, sušený mletý (nebo čerstvý) | 1 lžíce +Hřebíček mletý nebo celý | 1 lžička +Muškátový oříšek, strouhaný | 1/4 lžičky +Chilli | 1 špetka +Černý pepř | 5 kuliček +Černý sypaný čaj | 5 lžic +Badyán | 2 hvězdičky (volitelné) +Sladidlo (viz Tipy) | cca 100 g + +1. Do rendlíku vlijeme vodu, vsypeme všechno koření, přiklopíme pokličkou a přivedeme k varu. Vaříme zhruba 30 minut. +1. Poté odstavíme z plotny, vsypeme černý čaj anechme louhovat 5-10 minut - záleží, jak moc silný koncentrát požadujeme. +1. Precedíme přes jemné síto, přidáme sladidlo a promícháme. Množství sladidla je orientační - koncentrát musí být sladší, jelikož v npoji se poté rozředí mlékem či vodou. +1. Přelijeme do vhodné nádoby, například uzavíratelné lahve a necháme vychladnout. +1. V lednici vydrží i tři týdny. + +## Použití koncentrátu +1. Za studena: Do sklenice vložíme několik kostek ledu, zalijeme mlékem asi do 3/5. Nalijeme 1-2 panáky chai koncentrátu. Dle potřeby můžeme přidat trochu vody. +1. Za tepla: Do sklenice nebo hrnečku vlijeme 1-2 panáky chai koncentrátu a zalijeme teplým (našlehaným) mlékem. + +### Tipy + +- Černý čaj doporučuji kvlaitní, třeba Assam, případně Ceylon nebo může být i English Breakfast. +- Sladidlo může být čekankový sirup, xylitol, kokosový sirup, datlový sirup či případně i kvalitní třtinový cukr. Každé sladidlo má však jinou "sílu" slazení, takže je potřeba dle chuti. +- Pro silnější aroma koření můžeme celé kusy koření (tedy vše, kromě mletého koření), opražit nasucho v rendlíku zhruba 60 vteřin (nesmí se začít připalovat). Potom teprve zalijeme voudou a přidáme zbylé koření. diff --git a/content/kukuricna-pomazanka/img.jpg b/content/kukuricna-pomazanka/img.jpg new file mode 100644 index 0000000..815c64d Binary files /dev/null and b/content/kukuricna-pomazanka/img.jpg differ diff --git a/content/kukuricna-pomazanka/index.md b/content/kukuricna-pomazanka/index.md new file mode 100644 index 0000000..2183f51 --- /dev/null +++ b/content/kukuricna-pomazanka/index.md @@ -0,0 +1,39 @@ ++++ +title = "Kukuřičná pomazánka" +date = 2025-07-10 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["pomazánky"] +tagy = ["bezlepkové", "levné", "rychlé", "snadné", "vegetarian"] + + +[extra] +portions = "4" +time = "10" ++++ + +Sladší chutí trochu připomíná krabí pomazánku a je hotová za pár minut. S čerstvým pečivem je to výborná rychlá večeře a přitom je tak jednoduchá. + +Ingredience || +-|- +Kukuřice, sterilizovaná | 1 plechovka (cca 340 g) +Lučina | 100 g +Zakysaná smetana / jogurt | 2 lžíce +Jarní cibulka | 1 menší stonek +Česnek | 1 stroužek +Sladká a / nebo uzená paprika | 1 špetka +Sůl | +Pepř | +Čerstvé bylinky | dle chuti + +1. Kukuřice scedíme a vložíme do stolního sekáčku. +1. Přidáme zakysanou smetanu nebo jogurt (nejprve jen jednu lžíci), jarní cibulku, česnek a sladkou anebo uzenou papriku, cůl, pepř a čerstvé pokrájené bylinky. +1. Vše rozmixujeme dohladka, případně nevadí, když v pomazánce zbydou menší kousky. +1. Pokud je pomazánka příliš řídká, můžeme ještě přidat trochu čerstvého sýru, pokud máme. Pokud je naopak příliš tuhá, přidáme ještě zakysanou smetanu nebo jogurt. +1. Podáváme s čerstvým pečivem + +### Tipy + +- Namísto Lučiny lze dát jakýkoli jiný čerstvý sýr nebo třeba i cottage. +- Čerstvé bylinky je možné použít jakékoli, kteér máme po ruce - petržel, pažitka, kopr, případně i lístek libečku. diff --git a/content/lehky-mangovy-dort/img.jpg b/content/lehky-mangovy-dort/img.jpg new file mode 100644 index 0000000..83b425c Binary files /dev/null and b/content/lehky-mangovy-dort/img.jpg differ diff --git a/content/lehky-mangovy-dort/index.md b/content/lehky-mangovy-dort/index.md new file mode 100644 index 0000000..d27f08a --- /dev/null +++ b/content/lehky-mangovy-dort/index.md @@ -0,0 +1,62 @@ ++++ +title = "Lehký bezlepkový mangový dort" +date = 2025-07-10 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["dezerty"] +tagy = ["bezlepkové", "low carb", "vegetarian"] + + +[extra] +portions = "8" +time = "60" ++++ + +Korpus || +-|- +Vejce | 4 větší kusy +Xylitol | 60 g +Mandlová mouka | 200 g + na vymazání +Citronová kůra | z 1 bio citronu +Kypřící prášek bez fosfátů | 1 vrchovatá lžička +Sůl | 1 špetka +Vanilkový extrakt | pár kapek +Kokosový olej | na vymazání + +Krém a náplň || +-|- +Mango, zralé | 1 ks +Mascarpone, vychlazené | 250 g +Xylitol, moučka | 2 lžíce +Smetana ke šlehání, vychlazená | 250 ml +Máta | na ozdobu + + +### Korpus + +1. Troubu si předehřejeme na 175°C. Dno dortové formy o průměru 22 cm vyložíme papírem a strany vymažeme kokosovým olejem a vysypeme mandlovou moukou. +1. Bílky vyšleháme do pěny a dáme stranou. +1. Žloutky s xylitolem vyšleháme do světlé pěny (trvá to asi 5-7 minut). +1. Ke žloutkové pěně přisypeme mandlovou mouku, citronovou kůru, kypřící prášek, sůl a pár kapek vanilkového extraktu. +1. Těsto přelijeme do připravené formy, uhladíme a dáme péct n a30-35 minut (vyzkoušíme špejlí). +1. Formu vyndáme z trouby a po 10 minutách opatrně vyndáme korpus. Necháme ho vychladnout na mřížce. + +### Krém a náplň + +1. Mezitím i nakrájíme mango na kostičky a dáme stranou. Můžeme rozdělit do dvou misek na "hezčí", které použijeme navrch na ozdobu, kostičky a ty méně hezčí, které dáme dovnitr dortu. +1. Vyšleháme vychlazené mascarpone s moučkoým xylitolem. +1. Poté pomalu přiléváme smetanu ke šlehání a šleháme do pevného krému (ale dáváme pozor, ať nepřešleháme. + +### Stavba dortu + +1. Korpus rozřízneme na dva pláty. +1. Asi polovinu krému natřeme na spodní plát s tím, že okraje krému jsou trochu vyvýšené (bude to vypadat jak místo na rybníček). +1. Do vytvořeného místa dáme asi polovinu manga. +1. Přiklopíme druhým plátek, naneseme zbytek krému, tkerý hezky rozetřeme a ozdobíme zbývajícím mangem. +1. Můžeme ozdobit lístky máty a necháme v lednici minimálně 3 hodiny zatuhnout a chutě se hezky prolnou. + +### Tipy + +- Pokud bude z manga hodně šťávu, můžeme trochou šťávy potřít jednotlivé pláty korpusu, aby byl šťavntější. Ale ne moc, jinak bude příliš mokrý. +- Můžeme použít i jiné ovoce, dle aktuálních možností. Nebo i nějaký mix. diff --git a/content/peceny-kvetak-s-tofu-a-syrovou-omackou/img.jpg b/content/peceny-kvetak-s-tofu-a-syrovou-omackou/img.jpg new file mode 100644 index 0000000..644c6af Binary files /dev/null and b/content/peceny-kvetak-s-tofu-a-syrovou-omackou/img.jpg differ diff --git a/content/peceny-kvetak-s-tofu-a-syrovou-omackou/index.md b/content/peceny-kvetak-s-tofu-a-syrovou-omackou/index.md new file mode 100644 index 0000000..f76099e --- /dev/null +++ b/content/peceny-kvetak-s-tofu-a-syrovou-omackou/index.md @@ -0,0 +1,38 @@ ++++ +title = "Pečený květák s tofu a sýrovou omáčkou" +date = 2023-00-00 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["zelenina"] +tagy = ["bezlepkové", "low carb", "pečené", "rychlé", "snadné", "vegetarian"] + + +[extra] +portions = "2" +time = "20" ++++ + +Květák a tofu || +-|- +Květák, menší | 400 g +Olivový olej | 2 lžíce +Koření na americké brambory | dle chuti +Tofu, marinované | 200 g + +Sýrová omáčka || +-|- +Smetana ke šlehání | 200 g +Strouhaný sýr (gouda / cheddar) | 100 g +Dijonská hořčice | 1 lžička +Sůl | +Pepř | + +1. Předehřejeme si horkovzdušnou fritézu (nebo troubu) na 180°C. +1. Květák rozebereme na růžičky a vložíme do mísy. Polijeme olejem, promícháme, okořeníme, promícháme a vložíme na mřížku fritézy (případně do koše). Pečeme asi 5 minut. +1. Tofu si rozkrájíme na kostičky. Poté ho přidáme ke květáku do fritézy. Promícháme a necháme ještě 7-10 minut péct. +1. Mezitím si připravíme sýrovou omáčku - V menším rendlíku zahřejeme smetanu (ale nevaříme). Vsypeme sýr, mícháme a necháme rozpustit. Ochutíme hořčicí, solí a pepřem. Pokud by byla omáčka příliš hustá, můžeme kápnout trošku vody nebo mléka. + +### Tipy + +- Namísto tofu můžeme servírovat plátek masa připraveného "na minutku".