Files
receptty.org/content/chai-koncentrat/index.md
Terezka Tichá fe31ab7308
Some checks failed
Build / build (push) Failing after 24s
Dort, bublanina, pečený květák s tofu, chai
2025-07-10 21:39:24 +02:00

2.0 KiB

+++ title = "Chai koncentrát" date = 2025-07-10 author = "Terezka"

[taxonomies] kategorie = ["nápoje"] tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "indická kuchyně", "snadné", "vegetarian"]

[extra] portions = "800 ml" time = "45" +++

Ingredience
Voda 1 litr
Skořice, mletá 2 lžíce
Kardamom 1 lžička
Zázvor, sušený mletý (nebo čerstvý) 1 lžíce
Hřebíček mletý nebo celý 1 lžička
Muškátový oříšek, strouhaný 1/4 lžičky
Chilli 1 špetka
Černý pepř 5 kuliček
Černý sypaný čaj 5 lžic
Badyán 2 hvězdičky (volitelné)
Sladidlo (viz Tipy) cca 100 g
  1. Do rendlíku vlijeme vodu, vsypeme všechno koření, přiklopíme pokličkou a přivedeme k varu. Vaříme zhruba 30 minut.
  2. Poté odstavíme z plotny, vsypeme černý čaj anechme louhovat 5-10 minut - záleží, jak moc silný koncentrát požadujeme.
  3. Precedíme přes jemné síto, přidáme sladidlo a promícháme. Množství sladidla je orientační - koncentrát musí být sladší, jelikož v npoji se poté rozředí mlékem či vodou.
  4. Přelijeme do vhodné nádoby, například uzavíratelné lahve a necháme vychladnout.
  5. V lednici vydrží i tři týdny.

Použití koncentrátu

  1. Za studena: Do sklenice vložíme několik kostek ledu, zalijeme mlékem asi do 3/5. Nalijeme 1-2 panáky chai koncentrátu. Dle potřeby můžeme přidat trochu vody.
  2. Za tepla: Do sklenice nebo hrnečku vlijeme 1-2 panáky chai koncentrátu a zalijeme teplým (našlehaným) mlékem.

Tipy

  • Černý čaj doporučuji kvlaitní, třeba Assam, případně Ceylon nebo může být i English Breakfast.
  • Sladidlo může být čekankový sirup, xylitol, kokosový sirup, datlový sirup či případně i kvalitní třtinový cukr. Každé sladidlo má však jinou "sílu" slazení, takže je potřeba dle chuti.
  • Pro silnější aroma koření můžeme celé kusy koření (tedy vše, kromě mletého koření), opražit nasucho v rendlíku zhruba 60 vteřin (nesmí se začít připalovat). Potom teprve zalijeme voudou a přidáme zbylé koření.