2.0 KiB
2.0 KiB
+++ title = "Chai koncentrát" date = 2025-07-10 author = "Terezka"
[taxonomies] kategorie = ["nápoje"] tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "indická kuchyně", "snadné", "vegetarian"]
[extra] portions = "800 ml" time = "45" +++
Ingredience | |
---|---|
Voda | 1 litr |
Skořice, mletá | 2 lžíce |
Kardamom | 1 lžička |
Zázvor, sušený mletý (nebo čerstvý) | 1 lžíce |
Hřebíček mletý nebo celý | 1 lžička |
Muškátový oříšek, strouhaný | 1/4 lžičky |
Chilli | 1 špetka |
Černý pepř | 5 kuliček |
Černý sypaný čaj | 5 lžic |
Badyán | 2 hvězdičky (volitelné) |
Sladidlo (viz Tipy) | cca 100 g |
- Do rendlíku vlijeme vodu, vsypeme všechno koření, přiklopíme pokličkou a přivedeme k varu. Vaříme zhruba 30 minut.
- Poté odstavíme z plotny, vsypeme černý čaj anechme louhovat 5-10 minut - záleží, jak moc silný koncentrát požadujeme.
- Precedíme přes jemné síto, přidáme sladidlo a promícháme. Množství sladidla je orientační - koncentrát musí být sladší, jelikož v npoji se poté rozředí mlékem či vodou.
- Přelijeme do vhodné nádoby, například uzavíratelné lahve a necháme vychladnout.
- V lednici vydrží i tři týdny.
Použití koncentrátu
- Za studena: Do sklenice vložíme několik kostek ledu, zalijeme mlékem asi do 3/5. Nalijeme 1-2 panáky chai koncentrátu. Dle potřeby můžeme přidat trochu vody.
- Za tepla: Do sklenice nebo hrnečku vlijeme 1-2 panáky chai koncentrátu a zalijeme teplým (našlehaným) mlékem.
Tipy
- Černý čaj doporučuji kvlaitní, třeba Assam, případně Ceylon nebo může být i English Breakfast.
- Sladidlo může být čekankový sirup, xylitol, kokosový sirup, datlový sirup či případně i kvalitní třtinový cukr. Každé sladidlo má však jinou "sílu" slazení, takže je potřeba dle chuti.
- Pro silnější aroma koření můžeme celé kusy koření (tedy vše, kromě mletého koření), opražit nasucho v rendlíku zhruba 60 vteřin (nesmí se začít připalovat). Potom teprve zalijeme voudou a přidáme zbylé koření.