Dort, bublanina, pečený květák s tofu, chai
Some checks failed
Build / build (push) Failing after 24s

This commit is contained in:
2025-07-10 21:39:24 +02:00
parent c6237fa83d
commit fe31ab7308
10 changed files with 225 additions and 0 deletions

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 391 KiB

View File

@ -0,0 +1,43 @@
+++
title = "Bezlepková bublanina"
date = 2025-07-10
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["dezerty"]
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "low carb", "pečené", "vegetarian"]
[extra]
portions = "8"
time = "60"
+++
Ingredience ||
-|-
Vejce | 4 větší kusy
Xylitol | 50 g
Mandlová | 100 g (+ na vysypání)
Kokosová mouka | 30 g
Citronová / pomerančová kúra | 1 špetka
Psyllium | 1 lžička
Kypřící prášek bez fosfátů | 2 lžičky
Mandlové, ořechové či jiné alternativní mléko | 100 ml
Máslo nebo kokosový olej, rozpuštěný | 50 ml
Vanilkový extrakt | pár kapek
Třešně, vypeckované, rozpůlené | 300 g
1. Troubu předehřejeme na 180°C. Zapékací mísu cca 20x30 vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme trochou másla či kokosového oleje a vysypeme mandlovou moukou
1. Vyšleháme bílky do tuhé pěny a dáme stranou.
1. Vyšleháme žloutky s xylitolem do pěny. Buďme trpělivý, může to trvat i 5-7 minut.
1. V jiné míse smícháme suché suroviny: obě mouky, citronovou či pomerančovou kůru, špetku soli, psyllium a kypřící prášek do pečiva. Zamícháme.
1. Do žloutkové pěny přidáme suchou směs, kokosový olej či máslo a mléko. Přidáváme střídavě a přitom šleháme.
1. Nakonec přidáme sníh z bílků a už jen jemně stěrkou vmícháme.
1. Těsto přelijeme do formy a uhladíme.
1. Na těsto naskládáme připravené třesně a vložíme do trouby.
1. Pečeme 30-35 minut. Vyzkoušíme špejlí (nesmí na ní zůstat nalepené těsto).
1. Po vyndání z trouby necháme vychladnout.
### Tipy
- Ovoce můžeme použít i jiné, než třešně. V létě se hodí třeba rybíz, jahody, meruňky nebo broskve. Na podzim můžeme pokrájet jablka a jen je lehce zkaramezilovat s trochou sladidla na pánvi, přidat skořici a nechat lehce zchladnout před naskládáním na těsto.

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 1018 KiB

View File

@ -0,0 +1,43 @@
+++
title = "Chai koncentrát"
date = 2025-07-10
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["nápoje"]
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "indická kuchyně", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "800 ml"
time = "45"
+++
Ingredience ||
-|-
Voda | 1 litr
Skořice, mletá | 2 lžíce
Kardamom | 1 lžička
Zázvor, sušený mletý (nebo čerstvý) | 1 lžíce
Hřebíček mletý nebo celý | 1 lžička
Muškátový oříšek, strouhaný | 1/4 lžičky
Chilli | 1 špetka
Černý pepř | 5 kuliček
Černý sypaný čaj | 5 lžic
Badyán | 2 hvězdičky (volitelné)
Sladidlo (viz Tipy) | cca 100 g
1. Do rendlíku vlijeme vodu, vsypeme všechno koření, přiklopíme pokličkou a přivedeme k varu. Vaříme zhruba 30 minut.
1. Poté odstavíme z plotny, vsypeme černý čaj anechme louhovat 5-10 minut - záleží, jak moc silný koncentrát požadujeme.
1. Precedíme přes jemné síto, přidáme sladidlo a promícháme. Množství sladidla je orientační - koncentrát musí být sladší, jelikož v npoji se poté rozředí mlékem či vodou.
1. Přelijeme do vhodné nádoby, například uzavíratelné lahve a necháme vychladnout.
1. V lednici vydrží i tři týdny.
## Použití koncentrátu
1. Za studena: Do sklenice vložíme několik kostek ledu, zalijeme mlékem asi do 3/5. Nalijeme 1-2 panáky chai koncentrátu. Dle potřeby můžeme přidat trochu vody.
1. Za tepla: Do sklenice nebo hrnečku vlijeme 1-2 panáky chai koncentrátu a zalijeme teplým (našlehaným) mlékem.
### Tipy
- Černý čaj doporučuji kvlaitní, třeba Assam, případně Ceylon nebo může být i English Breakfast.
- Sladidlo může být čekankový sirup, xylitol, kokosový sirup, datlový sirup či případně i kvalitní třtinový cukr. Každé sladidlo má však jinou "sílu" slazení, takže je potřeba dle chuti.
- Pro silnější aroma koření můžeme celé kusy koření (tedy vše, kromě mletého koření), opražit nasucho v rendlíku zhruba 60 vteřin (nesmí se začít připalovat). Potom teprve zalijeme voudou a přidáme zbylé koření.

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 805 KiB

View File

@ -0,0 +1,39 @@
+++
title = "Kukuřičná pomazánka"
date = 2025-07-10
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["pomazánky"]
tagy = ["bezlepkové", "levné", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "4"
time = "10"
+++
Sladší chutí trochu připomíná krabí pomazánku a je hotová za pár minut. S čerstvým pečivem je to výborná rychlá večeře a přitom je tak jednoduchá.
Ingredience ||
-|-
Kukuřice, sterilizovaná | 1 plechovka (cca 340 g)
Lučina | 100 g
Zakysaná smetana / jogurt | 2 lžíce
Jarní cibulka | 1 menší stonek
Česnek | 1 stroužek
Sladká a / nebo uzená paprika | 1 špetka
Sůl |
Pepř |
Čerstvé bylinky | dle chuti
1. Kukuřice scedíme a vložíme do stolního sekáčku.
1. Přidáme zakysanou smetanu nebo jogurt (nejprve jen jednu lžíci), jarní cibulku, česnek a sladkou anebo uzenou papriku, cůl, pepř a čerstvé pokrájené bylinky.
1. Vše rozmixujeme dohladka, případně nevadí, když v pomazánce zbydou menší kousky.
1. Pokud je pomazánka příliš řídká, můžeme ještě přidat trochu čerstvého sýru, pokud máme. Pokud je naopak příliš tuhá, přidáme ještě zakysanou smetanu nebo jogurt.
1. Podáváme s čerstvým pečivem
### Tipy
- Namísto Lučiny lze dát jakýkoli jiný čerstvý sýr nebo třeba i cottage.
- Čerstvé bylinky je možné použít jakékoli, kteér máme po ruce - petržel, pažitka, kopr, případně i lístek libečku.

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 374 KiB

View File

@ -0,0 +1,62 @@
+++
title = "Lehký bezlepkový mangový dort"
date = 2025-07-10
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["dezerty"]
tagy = ["bezlepkové", "low carb", "vegetarian"]
[extra]
portions = "8"
time = "60"
+++
Korpus ||
-|-
Vejce | 4 větší kusy
Xylitol | 60 g
Mandlová mouka | 200 g + na vymazání
Citronová kůra | z 1 bio citronu
Kypřící prášek bez fosfátů | 1 vrchovatá lžička
Sůl | 1 špetka
Vanilkový extrakt | pár kapek
Kokosový olej | na vymazání
Krém a náplň ||
-|-
Mango, zralé | 1 ks
Mascarpone, vychlazené | 250 g
Xylitol, moučka | 2 lžíce
Smetana ke šlehání, vychlazená | 250 ml
Máta | na ozdobu
### Korpus
1. Troubu si předehřejeme na 175°C. Dno dortové formy o průměru 22 cm vyložíme papírem a strany vymažeme kokosovým olejem a vysypeme mandlovou moukou.
1. Bílky vyšleháme do pěny a dáme stranou.
1. Žloutky s xylitolem vyšleháme do světlé pěny (trvá to asi 5-7 minut).
1. Ke žloutkové pěně přisypeme mandlovou mouku, citronovou kůru, kypřící prášek, sůl a pár kapek vanilkového extraktu.
1. Těsto přelijeme do připravené formy, uhladíme a dáme péct n a30-35 minut (vyzkoušíme špejlí).
1. Formu vyndáme z trouby a po 10 minutách opatrně vyndáme korpus. Necháme ho vychladnout na mřížce.
### Krém a náplň
1. Mezitím i nakrájíme mango na kostičky a dáme stranou. Můžeme rozdělit do dvou misek na "hezčí", které použijeme navrch na ozdobu, kostičky a ty méně hezčí, které dáme dovnitr dortu.
1. Vyšleháme vychlazené mascarpone s moučkoým xylitolem.
1. Poté pomalu přiléváme smetanu ke šlehání a šleháme do pevného krému (ale dáváme pozor, ať nepřešleháme.
### Stavba dortu
1. Korpus rozřízneme na dva pláty.
1. Asi polovinu krému natřeme na spodní plát s tím, že okraje krému jsou trochu vyvýšené (bude to vypadat jak místo na rybníček).
1. Do vytvořeného místa dáme asi polovinu manga.
1. Přiklopíme druhým plátek, naneseme zbytek krému, tkerý hezky rozetřeme a ozdobíme zbývajícím mangem.
1. Můžeme ozdobit lístky máty a necháme v lednici minimálně 3 hodiny zatuhnout a chutě se hezky prolnou.
### Tipy
- Pokud bude z manga hodně šťávu, můžeme trochou šťávy potřít jednotlivé pláty korpusu, aby byl šťavntější. Ale ne moc, jinak bude příliš mokrý.
- Můžeme použít i jiné ovoce, dle aktuálních možností. Nebo i nějaký mix.

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 1.2 MiB

View File

@ -0,0 +1,38 @@
+++
title = "Pečený květák s tofu a sýrovou omáčkou"
date = 2023-00-00
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["zelenina"]
tagy = ["bezlepkové", "low carb", "pečené", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "2"
time = "20"
+++
Květák a tofu ||
-|-
Květák, menší | 400 g
Olivový olej | 2 lžíce
Koření na americké brambory | dle chuti
Tofu, marinované | 200 g
Sýrová omáčka ||
-|-
Smetana ke šlehání | 200 g
Strouhaný sýr (gouda / cheddar) | 100 g
Dijonská hořčice | 1 lžička
Sůl |
Pepř |
1. Předehřejeme si horkovzdušnou fritézu (nebo troubu) na 180°C.
1. Květák rozebereme na růžičky a vložíme do mísy. Polijeme olejem, promícháme, okořeníme, promícháme a vložíme na mřížku fritézy (případně do koše). Pečeme asi 5 minut.
1. Tofu si rozkrájíme na kostičky. Poté ho přidáme ke květáku do fritézy. Promícháme a necháme ještě 7-10 minut péct.
1. Mezitím si připravíme sýrovou omáčku - V menším rendlíku zahřejeme smetanu (ale nevaříme). Vsypeme sýr, mícháme a necháme rozpustit. Ochutíme hořčicí, solí a pepřem. Pokud by byla omáčka příliš hustá, můžeme kápnout trošku vody nebo mléka.
### Tipy
- Namísto tofu můžeme servírovat plátek masa připraveného "na minutku".