receptty.org/content/syrova-omacka/index.md

46 lines
2.3 KiB
Markdown

+++
title = "Sýrová omáčka"
date = 2024-09-09
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["přílohy"]
tagy = ["bezlepkové", "keto", "low carb", "omáčka", "rychlé", "snadné", "z jednoho hrnce"]
[extra]
portions = "2-4"
time = "10"
source = "KetoDietApp.com"
+++
Jednoduchá, rychlá a výtečná omáčka, která se hodí naprosto ke všemu - dušená zelenina, masové steaky, pečené či smažené ryby, dip k pečeným bramborám či kroketám atp. Zároveň se díky různým kombinacím sýru jen tam neomrzí.
Ingredience ||
-|-
Smetana ke šlehání | 60 ml
Máslo | 30 g
Tvrdý sýr (viz Tipy) | 60 g
Měkký sýr (viz Tipy) | 60 g
Koření dle chuti |
Pepř, čerstvě mletý |
1. Do rendlíčku vlijeme smetanu a přidáme máslo. Nad nízkým plamenem zahřejeme a při tom mícháme.
1. Přidáme tvrdý a měkký sýr, koření a čerstvě mletý pepř a mícháme, dokud se vše nespojí do omáčky.
1. Můžeme zahřívat dalších 3-5 minut dle potřeby hustoty omáčky. Hlídáme, aby se nezačala vařit, protože jinak se oddělí tuk od hmoty a nemuselo by se to vše opět spojit.
1. Pokud bude omáčka moc tuhá, můžeme ještě naředit 1-2 lžícemi smetany či vody.
### Tipy
- V receptů se uvádí 2-4 porce, což je velký rozdíl, nicméně záleží, jak chcete omáčku použít. Pokud s ní máte v plánu zalít třeba špagety s masovými kuličkami, tak je to porce pro dva. Nicméně pokud bude omáčka složit jen jako přeliv steaku, tak vyzbyde na čtyři porce.
- Ohledně sýrů - vždy jeden zvolte výraznější a druhý jemnější. Možné příklady kombinací mohou být:
- krémový sýr* + tvrdý kozí sýr
- krémový sýr + švýcarský sýr
- měkký ovčí sýr + Pecorino Romano (případně místo smetany kozí smetanu)
- měkký kozí sýr + parmezán
- krémový sýr + modrý sýr (Roquefor, Gorgonzola atp)
- krémový sýr + brie
* krémovým sýrem je myšlen sýr typu Philadelphia (creme cheese)
- S kořením dle potřeby a dle toho, co se vám hodí ke konkrétní kombinaci sýrů. V kombinaci krémov sýr a gorgonzola se hodí trochu italských bylinek, sušený česnek a trochu sušené cibule. Kromě sušeného koření se určitě nebojte přidat třeba čerstvě pokrájenou petržel, pažitku nebo i trochu bazalky.