forked from em/receptty.org
46 lines
2.3 KiB
Markdown
46 lines
2.3 KiB
Markdown
+++
|
|
title = "Sýrová omáčka"
|
|
date = 2024-09-09
|
|
author = "Terezka"
|
|
|
|
[taxonomies]
|
|
kategorie = ["přílohy"]
|
|
tagy = ["bezlepkové", "keto", "low carb", "omáčka", "rychlé", "snadné", "z jednoho hrnce"]
|
|
|
|
|
|
[extra]
|
|
portions = "2-4"
|
|
time = "10"
|
|
source = "KetoDietApp.com"
|
|
+++
|
|
|
|
Jednoduchá, rychlá a výtečná omáčka, která se hodí naprosto ke všemu - dušená zelenina, masové steaky, pečené či smažené ryby, dip k pečeným bramborám či kroketám atp. Zároveň se díky různým kombinacím sýru jen tam neomrzí.
|
|
|
|
Ingredience ||
|
|
-|-
|
|
Smetana ke šlehání | 60 ml
|
|
Máslo | 30 g
|
|
Tvrdý sýr (viz Tipy) | 60 g
|
|
Měkký sýr (viz Tipy) | 60 g
|
|
Koření dle chuti |
|
|
Pepř, čerstvě mletý |
|
|
|
|
1. Do rendlíčku vlijeme smetanu a přidáme máslo. Nad nízkým plamenem zahřejeme a při tom mícháme.
|
|
1. Přidáme tvrdý a měkký sýr, koření a čerstvě mletý pepř a mícháme, dokud se vše nespojí do omáčky.
|
|
1. Můžeme zahřívat dalších 3-5 minut dle potřeby hustoty omáčky. Hlídáme, aby se nezačala vařit, protože jinak se oddělí tuk od hmoty a nemuselo by se to vše opět spojit.
|
|
1. Pokud bude omáčka moc tuhá, můžeme ještě naředit 1-2 lžícemi smetany či vody.
|
|
|
|
|
|
### Tipy
|
|
|
|
- V receptů se uvádí 2-4 porce, což je velký rozdíl, nicméně záleží, jak chcete omáčku použít. Pokud s ní máte v plánu zalít třeba špagety s masovými kuličkami, tak je to porce pro dva. Nicméně pokud bude omáčka složit jen jako přeliv steaku, tak vyzbyde na čtyři porce.
|
|
- Ohledně sýrů - vždy jeden zvolte výraznější a druhý jemnější. Možné příklady kombinací mohou být:
|
|
- krémový sýr* + tvrdý kozí sýr
|
|
- krémový sýr + švýcarský sýr
|
|
- měkký ovčí sýr + Pecorino Romano (případně místo smetany kozí smetanu)
|
|
- měkký kozí sýr + parmezán
|
|
- krémový sýr + modrý sýr (Roquefor, Gorgonzola atp)
|
|
- krémový sýr + brie
|
|
* krémovým sýrem je myšlen sýr typu Philadelphia (creme cheese)
|
|
- S kořením dle potřeby a dle toho, co se vám hodí ke konkrétní kombinaci sýrů. V kombinaci krémov sýr a gorgonzola se hodí trochu italských bylinek, sušený česnek a trochu sušené cibule. Kromě sušeného koření se určitě nebojte přidat třeba čerstvě pokrájenou petržel, pažitku nebo i trochu bazalky.
|