Hovězí wok, hráškový krém, dvě pomazánky a kuřecí na kari

This commit is contained in:
Terezka Tichá 2024-09-09 20:55:03 +02:00
parent f3c6b5069f
commit dfcbdd7688
12 changed files with 241 additions and 0 deletions

BIN
content/hovezi-wok/img.jpg Normal file

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 249 KiB

View File

@ -0,0 +1,46 @@
+++
title = "Hovězí wok"
date = 2023-09-09
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["maso"]
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "keto", "low carb", "snadné", "z jednoho hrnce"]
[extra]
portions = "4"
time = "45"
source = "Jíme zdravě ze spíže"
+++
Ingredience ||
-|-
Česnek | 4 stroužky
Zázvor | 4 cm
Olivový olej | 5 lžic
Kukuříčný škrob | 2 lžičky
Hovězí nudličky, tenké | 500 g
Červená paprika | 2 ks
Cibule, červená | 2 ks
Sójová omáčka | 6 lžic
Med | 2 lžičky
Hovězí vývar | 100 ml
Jarní cibulka | 2 stonky
1. Česnek oloupeme a prolisujeme do misky (dostatečně velké, aby se tam vešlo i hovězí maso).
1. Zázvor oloupeme a nastrouháme najemno k česneku.
1. Přidáme 1 lžíci olivového oleje a kukuřičný škrob a promícháme.
1. Vsypeme maso, promícháme a necháme zatím stranou uležet.
1. Mezitím si pokrájíme zeleninu na proužky či půlkroužky.
1. Na wok pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje a zprudka osmahneme na něm hovězí maso. Mícháme a smažíme zhruba 5 minut.
1. Přisypeme zeleninu a smažíme další 3 minuty.
1. Přilijeme sójovou omáčku, med a vývar, zamícháme, přiklopíme pokličkou a necháme chvíli zhoustnout. (Pokud by se náhodou nedařilo zhoustnutí, nebo naopak se odpařilo moc tekutiny, můžeme přilít trochu vody s rozmíchanou lžičkou škrobu.
1. Na poslední 1-2 minutky přisypeme jarní cibulku.
1. Podáváme s rýžovými nudlemi nebo jasmínovou rýží.
### Tipy
- Spolu s jarní cibulkou můžeme na konci přisypat i třeba přažené arašídy či kešu, nebo sezamová semínka.
- Zeleninu lze obměnit dle sezóny či domácích zásob. Hodit se může cuketa, jiné typy paprik, nakládané banbusové výhonky nebo mungo klíčky, nebo můžeme zkusit i mraženou wok zeleninu s velkými kousky zeleniny.
-

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 378 KiB

View File

@ -0,0 +1,38 @@
+++
title = "Hráškový krém s kari a kokosovým mlékem"
date = 2024-09-09
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["polévky"]
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "keto", "low carb", "rychlé", "snadné", "vegetarian", "z jednoho hrnce"]
[extra]
portions = "4"
time = "15"
source = "ColorsOfLowCarb.cz"
+++
Ingredience ||
-|-
Cibule | 1 ks
Olivový olej | 2 lžíce
Zelená kari pasta | 1 lžíce
Zeleninový vývar (či voda) | 500 ml
Kokosové mléko | 400 ml
Hrášek mražený | 500 g
Sůl |
Pepř, čerstvě mletý |
Čerstvá bylinka (koriand, bazalka, ...) |
1. Hrášek vyndáme z mrazáku, aby trochu povolil.
1. Cibuli nakrájíme na drobno.
1. V hrnci rozehřejeme olej a osmahneme na něj cibulku (2-3 min).
1. Přidáme kari pastu a necháme ji asi 1 minnutku rozvonět.
1. Zalijeme vývarem a kokosovým mlékem (trochu mléka si můžeme nechat na ozdobu na konec). Necháme chvilku pobublávat (kokosové mléko nebude pak tak výrazné).
1. Přisypeme většinu hrášku, vypneme sporák a necháme 2 minutky stát.
1. Rozmixujeme do hladka a ovnou můžeme trochu osolit a opepřit.
1. Přisypeme zbytek hrášku (hrstku si můžeme nechat stranou na ozdobu).
1. Polévku už jen lehce přihřejeme a podáváme zakápnuté olejem, kokosovým mlékem, a posypané několika kuličkami hrášku.

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 365 KiB

View File

@ -0,0 +1,49 @@
+++
title = "Kuřecí na kari se zeleninou a kokosovým mlékem"
date = 2023-09-09
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["maso"]
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "drůbež", "indická kuchyně", "keto", "low carb", "snadné", "z jednoho hrnce"]
[extra]
portions = "4"
time = "45"
source = "Jíme zdravě ze spíže"
+++
Ingredience ||
-|-
Kuřecí maso | 400 g
Olivový olej | 4 lžíce
Sůl |
Kari | 2 lžíce
Kurkuma | 2 lžíce
Cibule, červená | 1-2 ks
Česnek | 2 stroužky
Mrkev | 2 ks (ca 100 g)
Květákové růžičky | 100 g
Pepř |
Chilli | dle chuti
Zeleninový vývar | 150 g
Kokosové mléko | 400 g
Fazolky, pokrájené | 100 g
1. Pokud pokrm budeme podávat s rýží, nejprve si ji propláchneme a dáme vařit.
1. Kuřecí maso pokrájíme na kostičky.
1. Na pánvi (ideálně stylu wok) rozpálíme lžíci oleje a osmahneme na ní polovinu kuřete, které posypeme cca lžičkou kurkumy a lžičkou kari. Přůbězně mícháme, až bude kuře osmahnuté ze všech stran (max 10 min), vyndáme stranou a ten samý postup zopakujeme se zbylými kuřecími kousky.
1. Mezitím, co se kuže smaží,si pokrájíme cibuli na tenké půlkroužky a to samé uděláme i s mrkví. Česnek oloupeme, ať je připraven na prolisování.
1. Až bude maso osmahlé, tak v té samé pánvi rozehřejeme zbylý olej a přisypeme cibuli. Smažíme tam 2 minutky.
1. Přidáme česnek a necháme to ještě minutku prohřát.
1. Vsypeme mrkev a květák a 3 minutky opékáme.
1. Dále vsypeme zbytek kari a kurkumy, případně trochu chilli. Osolíme, opepříme a promícháme.
1. Přilijeme zeleninový vývar, kokosové mléko a přidáme fazolky. Necháme prohřát a dle potřeby ještě dochutíme.
1. Podáváme s rýží, případně zakysanou smetanou pro zjemnění pálivosti (pokud jste přidali i chilli).
### Tipy
- Zelenina jd obměňovat dle sez=ony a toho, co máme doma. Do pokrmu se hodí třeba i cuketa, brokolice, kousek brambory, paprika, patizon, případně i nějaká směs mražené zeleniny s většími kousky.

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 164 KiB

View File

@ -0,0 +1,32 @@
+++
title = "Pomazánka z olomouckých tvarůžků"
date = 2023-09-09
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["pomazánky"]
tagy = ["bezlepkové", "keto", "levné", "low carb", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "4"
time = "15"
source = "Radka K."
+++
Ingredience ||
-|-
Lučina | 100 g
Lučina Žervé | 80 g
Jogurt | 100-150 g
Olomoucké tvarůžky | 100 g
Sladká paprika, mletá | 1 špetka
Sůl |
Pepř |
Jarní cibulka | dle chuti
1. V míse smícháme lučinu, lučinu žervé a asi dvě lžíce jogurtu.
1. Do směsi nastrouháme olomoucké tvarůžky (jemně nebo hrubě, to je na naší chuti, také můžeme "půl napůl").
1. Zamícháme, ochutíme sladkou paprikou, čerstvě mletým pepřem a dle potřeby solí.
1. Dle chuti můžeme přidat trochu najemno narájené jarní cibulky, nebo si ji nechat až na ozdobení.
1. Můžeme podávat okamžitě, nebo nechat chutě uležet. Skvěle chutná s čerstvým pečivem.

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 99 KiB

View File

@ -0,0 +1,45 @@
+++
title = "Sýrová omáčka"
date = 2024-09-09
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["přílohy"]
tagy = ["bezlepkové", "keto", "low carb", "omáčka", "rychlé", "snadné", "z jednoho hrnce"]
[extra]
portions = "2-4"
time = "10"
source = "KetoDietApp.com"
+++
Jednoduchá, rychlá a výtečná omáčka, která se hodí naprosto ke všemu - dušená zelenina, masové steaky, pečené či smažené ryby, dip k pečeným bramborám či kroketám atp. Zároveň se díky různým kombinacím sýru jen tam neomrzí.
Ingredience ||
-|-
Smetana ke šlehání | 60 ml
Máslo | 30 g
Tvrdý sýr (viz Tipy) | 60 g
Měkký sýr (viz Tipy) | 60 g
Koření dle chuti |
Pepř, čerstvě mletý |
1. Do rendlíčku vlijeme smetanu a přidáme máslo. Nad nízkým plamenem zahřejeme a při tom mícháme.
1. Přidáme tvrdý a měkký sýr, koření a čerstvě mletý pepř a mícháme, dokud se vše nespojí do omáčky.
1. Můžeme zahřívat dalších 3-5 minut dle potřeby hustoty omáčky. Hlídáme, aby se nezačala vařit, protože jinak se oddělí tuk od hmoty a nemuselo by se to vše opět spojit.
1. Pokud bude omáčka moc tuhá, můžeme ještě naředit 1-2 lžícemi smetany či vody.
### Tipy
- V receptů se uvádí 2-4 porce, což je velký rozdíl, nicméně záleží, jak chcete omáčku použít. Pokud s ní máte v plánu zalít třeba špagety s masovými kuličkami, tak je to porce pro dva. Nicméně pokud bude omáčka složit jen jako přeliv steaku, tak vyzbyde na čtyři porce.
- Ohledně sýrů - vždy jeden zvolte výraznější a druhý jemnější. Možné příklady kombinací mohou být:
- krémový sýr* + tvrdý kozí sýr
- krémový sýr + švýcarský sýr
- měkký ovčí sýr + Pecorino Romano (případně místo smetany kozí smetanu)
- měkký kozí sýr + parmezán
- krémový sýr + modrý sýr (Roquefor, Gorgonzola atp)
- krémový sýr + brie
* krémovým sýrem je myšlen sýr typu Philadelphia (creme cheese)
- S kořením dle potřeby a dle toho, co se vám hodí ke konkrétní kombinaci sýrů. V kombinaci krémov sýr a gorgonzola se hodí trochu italských bylinek, sušený česnek a trochu sušené cibule. Kromě sušeného koření se určitě nebojte přidat třeba čerstvě pokrájenou petržel, pažitku nebo i trochu bazalky.

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 170 KiB

View File

@ -0,0 +1,31 @@
+++
title = "Vajíčková pomazánka"
date = 2023-09-09
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["pomazánky"]
tagy = ["bezlepkové", "keto", "levné", "low carb", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "4"
time = "10"
source = "Jíme zdravě ze spíže"
+++
Ingredience ||
-|-
Jarní cibulku | 1 stonek
Vejce, natvrdo (vařená 9 min) | 6 ks
Dijonská hořčice | 1 lžička
Citronová šťáva | 1 lžička
Krémový sýr (philadelphia apod) | 200 g
Sůl |
Pepř |
1. Jarní cibulku nakrájíme najemno a přesypeme do misky.
1. K cibulce přidáme vejce, která nastrouháme najemno (či dle naší chuti můžeme i nahrubo).
1. Přidáme zbylé suroviny - hořčici, citronovou šťávu, krémový sýr a trochu osolíme a opepříme.
1. Pořádně promícháme, případně dochutíme.
1. Podávat můžeme ihned nebo necháme uležet v lednici. Skvělé chutná s čerstvým pečivem.