receptty.org/content/syrova-omacka/index.md

2.3 KiB

+++ title = "Sýrová omáčka" date = 2024-09-09 author = "Terezka"

[taxonomies] kategorie = ["přílohy"] tagy = ["bezlepkové", "keto", "low carb", "omáčka", "rychlé", "snadné", "z jednoho hrnce"]

[extra] portions = "2-4" time = "10" source = "KetoDietApp.com" +++

Jednoduchá, rychlá a výtečná omáčka, která se hodí naprosto ke všemu - dušená zelenina, masové steaky, pečené či smažené ryby, dip k pečeným bramborám či kroketám atp. Zároveň se díky různým kombinacím sýru jen tam neomrzí.

Ingredience
Smetana ke šlehání 60 ml
Máslo 30 g
Tvrdý sýr (viz Tipy) 60 g
Měkký sýr (viz Tipy) 60 g
Koření dle chuti
Pepř, čerstvě mletý
  1. Do rendlíčku vlijeme smetanu a přidáme máslo. Nad nízkým plamenem zahřejeme a při tom mícháme.
  2. Přidáme tvrdý a měkký sýr, koření a čerstvě mletý pepř a mícháme, dokud se vše nespojí do omáčky.
  3. Můžeme zahřívat dalších 3-5 minut dle potřeby hustoty omáčky. Hlídáme, aby se nezačala vařit, protože jinak se oddělí tuk od hmoty a nemuselo by se to vše opět spojit.
  4. Pokud bude omáčka moc tuhá, můžeme ještě naředit 1-2 lžícemi smetany či vody.

Tipy

  • V receptů se uvádí 2-4 porce, což je velký rozdíl, nicméně záleží, jak chcete omáčku použít. Pokud s ní máte v plánu zalít třeba špagety s masovými kuličkami, tak je to porce pro dva. Nicméně pokud bude omáčka složit jen jako přeliv steaku, tak vyzbyde na čtyři porce.
  • Ohledně sýrů - vždy jeden zvolte výraznější a druhý jemnější. Možné příklady kombinací mohou být:
    • krémový sýr* + tvrdý kozí sýr
    • krémový sýr + švýcarský sýr
    • měkký ovčí sýr + Pecorino Romano (případně místo smetany kozí smetanu)
    • měkký kozí sýr + parmezán
    • krémový sýr + modrý sýr (Roquefor, Gorgonzola atp)
    • krémový sýr + brie
    • krémovým sýrem je myšlen sýr typu Philadelphia (creme cheese)
  • S kořením dle potřeby a dle toho, co se vám hodí ke konkrétní kombinaci sýrů. V kombinaci krémov sýr a gorgonzola se hodí trochu italských bylinek, sušený česnek a trochu sušené cibule. Kromě sušeného koření se určitě nebojte přidat třeba čerstvě pokrájenou petržel, pažitku nebo i trochu bazalky.