63 lines
2.4 KiB
Markdown
63 lines
2.4 KiB
Markdown
+++
|
|
title = "Lehký bezlepkový mangový dort"
|
|
date = 2025-07-10
|
|
author = "Terezka"
|
|
|
|
[taxonomies]
|
|
kategorie = ["dezerty"]
|
|
tagy = ["bezlepkové", "low carb", "vegetarian"]
|
|
|
|
|
|
[extra]
|
|
portions = "8"
|
|
time = "60"
|
|
+++
|
|
|
|
Korpus ||
|
|
-|-
|
|
Vejce | 4 větší kusy
|
|
Xylitol | 60 g
|
|
Mandlová mouka | 200 g + na vymazání
|
|
Citronová kůra | z 1 bio citronu
|
|
Kypřící prášek bez fosfátů | 1 vrchovatá lžička
|
|
Sůl | 1 špetka
|
|
Vanilkový extrakt | pár kapek
|
|
Kokosový olej | na vymazání
|
|
|
|
Krém a náplň ||
|
|
-|-
|
|
Mango, zralé | 1 ks
|
|
Mascarpone, vychlazené | 250 g
|
|
Xylitol, moučka | 2 lžíce
|
|
Smetana ke šlehání, vychlazená | 250 ml
|
|
Máta | na ozdobu
|
|
|
|
|
|
### Korpus
|
|
|
|
1. Troubu si předehřejeme na 175°C. Dno dortové formy o průměru 22 cm vyložíme papírem a strany vymažeme kokosovým olejem a vysypeme mandlovou moukou.
|
|
1. Bílky vyšleháme do pěny a dáme stranou.
|
|
1. Žloutky s xylitolem vyšleháme do světlé pěny (trvá to asi 5-7 minut).
|
|
1. Ke žloutkové pěně přisypeme mandlovou mouku, citronovou kůru, kypřící prášek, sůl a pár kapek vanilkového extraktu.
|
|
1. Těsto přelijeme do připravené formy, uhladíme a dáme péct n a30-35 minut (vyzkoušíme špejlí).
|
|
1. Formu vyndáme z trouby a po 10 minutách opatrně vyndáme korpus. Necháme ho vychladnout na mřížce.
|
|
|
|
### Krém a náplň
|
|
|
|
1. Mezitím i nakrájíme mango na kostičky a dáme stranou. Můžeme rozdělit do dvou misek na "hezčí", které použijeme navrch na ozdobu, kostičky a ty méně hezčí, které dáme dovnitr dortu.
|
|
1. Vyšleháme vychlazené mascarpone s moučkoým xylitolem.
|
|
1. Poté pomalu přiléváme smetanu ke šlehání a šleháme do pevného krému (ale dáváme pozor, ať nepřešleháme.
|
|
|
|
### Stavba dortu
|
|
|
|
1. Korpus rozřízneme na dva pláty.
|
|
1. Asi polovinu krému natřeme na spodní plát s tím, že okraje krému jsou trochu vyvýšené (bude to vypadat jak místo na rybníček).
|
|
1. Do vytvořeného místa dáme asi polovinu manga.
|
|
1. Přiklopíme druhým plátek, naneseme zbytek krému, tkerý hezky rozetřeme a ozdobíme zbývajícím mangem.
|
|
1. Můžeme ozdobit lístky máty a necháme v lednici minimálně 3 hodiny zatuhnout a chutě se hezky prolnou.
|
|
|
|
### Tipy
|
|
|
|
- Pokud bude z manga hodně šťávu, můžeme trochou šťávy potřít jednotlivé pláty korpusu, aby byl šťavntější. Ale ne moc, jinak bude příliš mokrý.
|
|
- Můžeme použít i jiné ovoce, dle aktuálních možností. Nebo i nějaký mix.
|