+++ title = "Lehký bezlepkový mangový dort" date = 2025-07-10 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["dezerty"] tagy = ["bezlepkové", "low carb", "vegetarian"] [extra] portions = "8" time = "60" +++ Korpus || -|- Vejce | 4 větší kusy Xylitol | 60 g Mandlová mouka | 200 g + na vymazání Citronová kůra | z 1 bio citronu Kypřící prášek bez fosfátů | 1 vrchovatá lžička Sůl | 1 špetka Vanilkový extrakt | pár kapek Kokosový olej | na vymazání Krém a náplň || -|- Mango, zralé | 1 ks Mascarpone, vychlazené | 250 g Xylitol, moučka | 2 lžíce Smetana ke šlehání, vychlazená | 250 ml Máta | na ozdobu ### Korpus 1. Troubu si předehřejeme na 175°C. Dno dortové formy o průměru 22 cm vyložíme papírem a strany vymažeme kokosovým olejem a vysypeme mandlovou moukou. 1. Bílky vyšleháme do pěny a dáme stranou. 1. Žloutky s xylitolem vyšleháme do světlé pěny (trvá to asi 5-7 minut). 1. Ke žloutkové pěně přisypeme mandlovou mouku, citronovou kůru, kypřící prášek, sůl a pár kapek vanilkového extraktu. 1. Těsto přelijeme do připravené formy, uhladíme a dáme péct n a30-35 minut (vyzkoušíme špejlí). 1. Formu vyndáme z trouby a po 10 minutách opatrně vyndáme korpus. Necháme ho vychladnout na mřížce. ### Krém a náplň 1. Mezitím i nakrájíme mango na kostičky a dáme stranou. Můžeme rozdělit do dvou misek na "hezčí", které použijeme navrch na ozdobu, kostičky a ty méně hezčí, které dáme dovnitr dortu. 1. Vyšleháme vychlazené mascarpone s moučkoým xylitolem. 1. Poté pomalu přiléváme smetanu ke šlehání a šleháme do pevného krému (ale dáváme pozor, ať nepřešleháme. ### Stavba dortu 1. Korpus rozřízneme na dva pláty. 1. Asi polovinu krému natřeme na spodní plát s tím, že okraje krému jsou trochu vyvýšené (bude to vypadat jak místo na rybníček). 1. Do vytvořeného místa dáme asi polovinu manga. 1. Přiklopíme druhým plátek, naneseme zbytek krému, tkerý hezky rozetřeme a ozdobíme zbývajícím mangem. 1. Můžeme ozdobit lístky máty a necháme v lednici minimálně 3 hodiny zatuhnout a chutě se hezky prolnou. ### Tipy - Pokud bude z manga hodně šťávu, můžeme trochou šťávy potřít jednotlivé pláty korpusu, aby byl šťavntější. Ale ne moc, jinak bude příliš mokrý. - Můžeme použít i jiné ovoce, dle aktuálních možností. Nebo i nějaký mix.