44 lines
2.0 KiB
Markdown
44 lines
2.0 KiB
Markdown
+++
|
|
title = "Chai koncentrát"
|
|
date = 2025-07-10
|
|
author = "Terezka"
|
|
|
|
[taxonomies]
|
|
kategorie = ["nápoje"]
|
|
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "indická kuchyně", "snadné", "vegetarian"]
|
|
|
|
[extra]
|
|
portions = "800 ml"
|
|
time = "45"
|
|
+++
|
|
|
|
Ingredience ||
|
|
-|-
|
|
Voda | 1 litr
|
|
Skořice, mletá | 2 lžíce
|
|
Kardamom | 1 lžička
|
|
Zázvor, sušený mletý (nebo čerstvý) | 1 lžíce
|
|
Hřebíček mletý nebo celý | 1 lžička
|
|
Muškátový oříšek, strouhaný | 1/4 lžičky
|
|
Chilli | 1 špetka
|
|
Černý pepř | 5 kuliček
|
|
Černý sypaný čaj | 5 lžic
|
|
Badyán | 2 hvězdičky (volitelné)
|
|
Sladidlo (viz Tipy) | cca 100 g
|
|
|
|
1. Do rendlíku vlijeme vodu, vsypeme všechno koření, přiklopíme pokličkou a přivedeme k varu. Vaříme zhruba 30 minut.
|
|
1. Poté odstavíme z plotny, vsypeme černý čaj anechme louhovat 5-10 minut - záleží, jak moc silný koncentrát požadujeme.
|
|
1. Precedíme přes jemné síto, přidáme sladidlo a promícháme. Množství sladidla je orientační - koncentrát musí být sladší, jelikož v npoji se poté rozředí mlékem či vodou.
|
|
1. Přelijeme do vhodné nádoby, například uzavíratelné lahve a necháme vychladnout.
|
|
1. V lednici vydrží i tři týdny.
|
|
|
|
## Použití koncentrátu
|
|
1. Za studena: Do sklenice vložíme několik kostek ledu, zalijeme mlékem asi do 3/5. Nalijeme 1-2 panáky chai koncentrátu. Dle potřeby můžeme přidat trochu vody.
|
|
1. Za tepla: Do sklenice nebo hrnečku vlijeme 1-2 panáky chai koncentrátu a zalijeme teplým (našlehaným) mlékem.
|
|
|
|
### Tipy
|
|
|
|
- Černý čaj doporučuji kvlaitní, třeba Assam, případně Ceylon nebo může být i English Breakfast.
|
|
- Sladidlo může být čekankový sirup, xylitol, kokosový sirup, datlový sirup či případně i kvalitní třtinový cukr. Každé sladidlo má však jinou "sílu" slazení, takže je potřeba dle chuti.
|
|
- Pro silnější aroma koření můžeme celé kusy koření (tedy vše, kromě mletého koření), opražit nasucho v rendlíku zhruba 60 vteřin (nesmí se začít připalovat). Potom teprve zalijeme voudou a přidáme zbylé koření.
|