+++ title = "Chai koncentrát" date = 2025-07-10 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["nápoje"] tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "indická kuchyně", "snadné", "vegetarian"] [extra] portions = "800 ml" time = "45" +++ Ingredience || -|- Voda | 1 litr Skořice, mletá | 2 lžíce Kardamom | 1 lžička Zázvor, sušený mletý (nebo čerstvý) | 1 lžíce Hřebíček mletý nebo celý | 1 lžička Muškátový oříšek, strouhaný | 1/4 lžičky Chilli | 1 špetka Černý pepř | 5 kuliček Černý sypaný čaj | 5 lžic Badyán | 2 hvězdičky (volitelné) Sladidlo (viz Tipy) | cca 100 g 1. Do rendlíku vlijeme vodu, vsypeme všechno koření, přiklopíme pokličkou a přivedeme k varu. Vaříme zhruba 30 minut. 1. Poté odstavíme z plotny, vsypeme černý čaj anechme louhovat 5-10 minut - záleží, jak moc silný koncentrát požadujeme. 1. Precedíme přes jemné síto, přidáme sladidlo a promícháme. Množství sladidla je orientační - koncentrát musí být sladší, jelikož v npoji se poté rozředí mlékem či vodou. 1. Přelijeme do vhodné nádoby, například uzavíratelné lahve a necháme vychladnout. 1. V lednici vydrží i tři týdny. ## Použití koncentrátu 1. Za studena: Do sklenice vložíme několik kostek ledu, zalijeme mlékem asi do 3/5. Nalijeme 1-2 panáky chai koncentrátu. Dle potřeby můžeme přidat trochu vody. 1. Za tepla: Do sklenice nebo hrnečku vlijeme 1-2 panáky chai koncentrátu a zalijeme teplým (našlehaným) mlékem. ### Tipy - Černý čaj doporučuji kvlaitní, třeba Assam, případně Ceylon nebo může být i English Breakfast. - Sladidlo může být čekankový sirup, xylitol, kokosový sirup, datlový sirup či případně i kvalitní třtinový cukr. Každé sladidlo má však jinou "sílu" slazení, takže je potřeba dle chuti. - Pro silnější aroma koření můžeme celé kusy koření (tedy vše, kromě mletého koření), opražit nasucho v rendlíku zhruba 60 vteřin (nesmí se začít připalovat). Potom teprve zalijeme voudou a přidáme zbylé koření.