receptty.org/content/ledovy-cerny-caj-s-ovocem/index.md

38 lines
1.2 KiB
Markdown

+++
title = "Ledový černý čaj s ovocem"
date = 2021-03-01
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["nápoje"]
tagy = ["čaj"]
[extra]
portions = "1.5 litru"
time = "25 min + chlazení 90"
source = "Gurmet"
+++
Ingredience ||
-|-
Voda | 1,5 l
Nektarinka | 1 ks
Meruňka | 2 ks
Maliny | 1 hrst
Hruška | 1 ks
Černý čaj | 4 sáčky
Cukr / med | dle chuti
Máta | 4 snítky
1. Do velkého hrnce nalijeme vodu.
1. Ovoce omyjeme, nakrájíme a vsypeme do vody.
1. Přivedeme k varu a stáhneme z plotny.
1. Do vody vložíme sáčky čaje a necháme asi 5 minut louhovat.
1. Ovoce v čaji trochu rozšťoucháme (pokud to půjde), aby pustilo co nejvíce šťávy.
1. Tekutiny přecedíme, dle chuti osladíme a dáme vychladit.
1. Podáváme s ledem a snítkami máty. Můžeme nazdbit i použitím ovocem.
### Tipy
- Pokud máme více času můžeme čaj louhovat i za studena. Stačí sáčky (nebo sítko se sypeným čajem) vložit do studené vody a nechat louhovat 12-24h v lednici. Takto lze připravit černý čaj, ovocný i rooibos. Zeleným čajům prospívá tento postup nejvíce, jelikož dlouhá doba macerace neuvolňuje téměř žádné třísloviny a vyniknou všechny chuťové tóny.