+++ title = "Ledový černý čaj s ovocem" date = 2021-03-01 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["nápoje"] tagy = ["čaj"] [extra] portions = "1.5 litru" time = "25 min + chlazení 90" source = "Gurmet" +++ Ingredience || -|- Voda | 1,5 l Nektarinka | 1 ks Meruňka | 2 ks Maliny | 1 hrst Hruška | 1 ks Černý čaj | 4 sáčky Cukr / med | dle chuti Máta | 4 snítky 1. Do velkého hrnce nalijeme vodu. 1. Ovoce omyjeme, nakrájíme a vsypeme do vody. 1. Přivedeme k varu a stáhneme z plotny. 1. Do vody vložíme sáčky čaje a necháme asi 5 minut louhovat. 1. Ovoce v čaji trochu rozšťoucháme (pokud to půjde), aby pustilo co nejvíce šťávy. 1. Tekutiny přecedíme, dle chuti osladíme a dáme vychladit. 1. Podáváme s ledem a snítkami máty. Můžeme nazdbit i použitím ovocem. ### Tipy - Pokud máme více času můžeme čaj louhovat i za studena. Stačí sáčky (nebo sítko se sypeným čajem) vložit do studené vody a nechat louhovat 12-24h v lednici. Takto lze připravit černý čaj, ovocný i rooibos. Zeleným čajům prospívá tento postup nejvíce, jelikož dlouhá doba macerace neuvolňuje téměř žádné třísloviny a vyniknou všechny chuťové tóny.