receptty.org/content/bramborovy-salat/index.md

41 lines
1.8 KiB
Markdown

+++
title = "Bramborový salát"
date = 2020-07-06
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["přílohy"]
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové"]
[extra]
portions = "4 + na chlebíčky"
time = "120"
source = "KuchařkaProDceru.cz"
+++
Ingredience ||
-|-
Mrkev | 4 ks
Salátové brambory | 1500 g
Vejce | 5 ks
Mražená kukuřice | 100 g
Mražený hrášek | 100 g
Zavařené sladkokyselé okurky | 700 ml
Šunka vcelku | 200 g
Majonéza | 200 g
Sůl |
1. Mrkve očistíme o překrojíme na poloviny nebo třetiny (záleží na velikosti mrkví).
1. Brambory omyjeme, dáme do hrnce a uzalijeme vodou. Vaříme 20-25 minut.
1. Když se začnou brambory vařit, přidáme mrkve.
1. Vejce vložíme do vody a od počátku varu vaříme 9 minut.
1. V malém rendlíku si přivedeme k varu trochu osolené vody a vsypeme do ní kukuřici a hrášek. Několik minut povaříme - nechceme zeleninu studenou, ale ani rozvařenou. Musí být tak akorát na skus.
1. Vejce i zeleninu slijeme a necháme vychladnout.
1. Nez se dovaří brambory, tak slijeme kyselé okyrky a 100 ml láku zachytíme a necháme zatím stranou v mističce.
1. Brambory slijeme, ještě horké oloupeme, nakrájíme na kostičky, vložíme do největší mísy, co máme doma a zalijeme zachyceným lákem z okurek. Promícháme a necháme nasáknout.
1. K bramborám přisypeme hrášek s kukuřicí.
1. Mrkev, okurky a šunku pokrájíme na kostičky a přidáme do mísy.
1. Vejce oloupeme a taktéž pokrájíme na kostičky a přidáme do mísy.
1. Nakonec přidáme majonézu, (minimálně) jednu vrchovatou lžíci soli a necháme odležet v lednici aspoň 3 hodiny.
1. Po uležení je potřeba salát znovu ochutnat a s velkou pravděpodobností bude potřeba trochu dosolit.
1. Podáváme jako přílohu nebo na vece s ozdobou ve formě chlebíčků.