+++ title = "Bramborový salát" date = 2020-07-06 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["přílohy"] tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové"] [extra] portions = "4 + na chlebíčky" time = "120" source = "KuchařkaProDceru.cz" +++ Ingredience || -|- Mrkev | 4 ks Salátové brambory | 1500 g Vejce | 5 ks Mražená kukuřice | 100 g Mražený hrášek | 100 g Zavařené sladkokyselé okurky | 700 ml Šunka vcelku | 200 g Majonéza | 200 g Sůl | 1. Mrkve očistíme o překrojíme na poloviny nebo třetiny (záleží na velikosti mrkví). 1. Brambory omyjeme, dáme do hrnce a uzalijeme vodou. Vaříme 20-25 minut. 1. Když se začnou brambory vařit, přidáme mrkve. 1. Vejce vložíme do vody a od počátku varu vaříme 9 minut. 1. V malém rendlíku si přivedeme k varu trochu osolené vody a vsypeme do ní kukuřici a hrášek. Několik minut povaříme - nechceme zeleninu studenou, ale ani rozvařenou. Musí být tak akorát na skus. 1. Vejce i zeleninu slijeme a necháme vychladnout. 1. Nez se dovaří brambory, tak slijeme kyselé okyrky a 100 ml láku zachytíme a necháme zatím stranou v mističce. 1. Brambory slijeme, ještě horké oloupeme, nakrájíme na kostičky, vložíme do největší mísy, co máme doma a zalijeme zachyceným lákem z okurek. Promícháme a necháme nasáknout. 1. K bramborám přisypeme hrášek s kukuřicí. 1. Mrkev, okurky a šunku pokrájíme na kostičky a přidáme do mísy. 1. Vejce oloupeme a taktéž pokrájíme na kostičky a přidáme do mísy. 1. Nakonec přidáme majonézu, (minimálně) jednu vrchovatou lžíci soli a necháme odležet v lednici aspoň 3 hodiny. 1. Po uležení je potřeba salát znovu ochutnat a s velkou pravděpodobností bude potřeba trochu dosolit. 1. Podáváme jako přílohu nebo na vece s ozdobou ve formě chlebíčků.