receptty.org/content/kulajda-s-vejcem/index.md
Emil Miler c522a6271f
All checks were successful
Build / build (push) Successful in 35s
Kulajda Upgrade
2024-11-07 21:14:11 +01:00

50 lines
1.3 KiB
Markdown

+++
title = "Kulajda"
date = 2024-11-07
author = "Emil"
[taxonomies]
kategorie = ["polévky"]
tagy = ["snadné", "levné", "rychlé"]
[extra]
portions = "4"
time = "30"
+++
Ingredience ||
-|-
Houby | ~400 g
Vývar | ~1 l
Šalotka | 2 ks
Bobkový list | 2 ks
Nové koření | 4-5 kuliček
Tymián | 1/4 lžičky
Rozmarýn | 1/4 lžičky
Drcený kmín | 1/2 lžičky
Brambory | 4 ks
Smetana na vaření | 200 ml
Kopr | 1 svazek
Ocet | ~2 lžíce
Cukr |
Mletý černý pepř |
1. Houby očistíme a nakrájíme na silnější plátky. Pokud máíme houby sušené, necháme je chvíli namočit.
1. Šalotky pnakrájíme na kostičky.
1. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky.
1. V hrnci na oleji a másle osmažíme Šalotku.
1. Po chvíli přidáme houby a chvilku restujeme.
1. Přidáme koření, sůl, vývar a brambory.
1. Pokud jsme namáčeli sušené houby, můžeme přidat i vodu, která nám zbyla.
1. Vaříme do změknutí brambor.
1. Vylovíme bobkový list a nové koření.
1. Přilijeme smetanu.
1. Část polévky odebereme, rozmixujeme a přelijeme zpět ke zbytku. To nám polévku udělá nádherně krémovou a nemusíme do toho dávat mouku.
1. Přidáme nasekaný kopr.
1. Dochutíme octem, solí a pepřem.
1. Servírujeme se ztraceným vejcem.
### Tipy
Ke koření můžeme přidat nasekaný libeček.