This commit is contained in:
parent
5bb83debe8
commit
c522a6271f
@ -1,7 +1,7 @@
|
||||
+++
|
||||
title = "Kulajda s vejcem"
|
||||
date = 2019-07-21
|
||||
author = "Terezka"
|
||||
title = "Kulajda"
|
||||
date = 2024-11-07
|
||||
author = "Emil"
|
||||
|
||||
[taxonomies]
|
||||
kategorie = ["polévky"]
|
||||
@ -10,36 +10,40 @@ tagy = ["snadné", "levné", "rychlé"]
|
||||
[extra]
|
||||
portions = "4"
|
||||
time = "30"
|
||||
source = "Apetit Online"
|
||||
+++
|
||||
|
||||
Ingredience ||
|
||||
-|-
|
||||
Houby | 400 g
|
||||
Voda | 1 250 ml
|
||||
Masox | 1 kostka
|
||||
Cibule | 1 ks
|
||||
Bobkový list | 2 kusy
|
||||
Nové koření | 5 kuliček
|
||||
Černý pepř | 5 kuliček
|
||||
Drcený kmín | 1/4 lžičky
|
||||
Hladká mouka | 2 lžíce
|
||||
Velké brambory | 4 ks
|
||||
Libeček | 2 snítky
|
||||
Ocet | 1-2 lžíce
|
||||
Kopr | 1 menší svazek
|
||||
Máslo | 1 lžíce
|
||||
Houby | ~400 g
|
||||
Vývar | ~1 l
|
||||
Šalotka | 2 ks
|
||||
Bobkový list | 2 ks
|
||||
Nové koření | 4-5 kuliček
|
||||
Tymián | 1/4 lžičky
|
||||
Rozmarýn | 1/4 lžičky
|
||||
Drcený kmín | 1/2 lžičky
|
||||
Brambory | 4 ks
|
||||
Smetana na vaření | 200 ml
|
||||
Ztracené vejce | 4 ks
|
||||
Kopr | 1 svazek
|
||||
Ocet | ~2 lžíce
|
||||
Cukr |
|
||||
Mletý černý pepř |
|
||||
|
||||
1. Houby očistíme a nakrájíme na silnější plátky.
|
||||
1. Cibuli oloupeme zkrojíme napůl.
|
||||
1. Houby očistíme a nakrájíme na silnější plátky. Pokud máíme houby sušené, necháme je chvíli namočit.
|
||||
1. Šalotky pnakrájíme na kostičky.
|
||||
1. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky.
|
||||
1. Kopr omyjeme, osušíme, otrháme od stonků a nakrájíme na drobno. Stejně tak připravíme i libeček.
|
||||
1. Do hrnce nalijeme vodu, vsypeme houby a přidáme kostku masoxu. Vložíme cibuli, bobkový list, nové koření, černý pepř a kmín. celé necháme povařit.
|
||||
1. Připravíme si jíšku. Do sklenky napustíme trochu vody (okolo 150 ml) a vidličkou v ní rozkvedláme mouku. Směs musí být hladká a bez hrudek a více tekutější formy, než kašovité.
|
||||
1. Za stálého míchání polévky vlijeme jíšku do polévky.
|
||||
1. Přidáme brambory a libeček.
|
||||
1. Když jsou brambory měkké dochutíme octem, solí, pepřem a přidáme kopr. Chvilku povaříme.
|
||||
1. Stáhneme z plotny, vmícháme lžíci másla, které dodá jemnosti a přilijeme smetanu
|
||||
1. Servírujeme se ztraceným vejcem na talíři.
|
||||
1. V hrnci na oleji a másle osmažíme Šalotku.
|
||||
1. Po chvíli přidáme houby a chvilku restujeme.
|
||||
1. Přidáme koření, sůl, vývar a brambory.
|
||||
1. Pokud jsme namáčeli sušené houby, můžeme přidat i vodu, která nám zbyla.
|
||||
1. Vaříme do změknutí brambor.
|
||||
1. Vylovíme bobkový list a nové koření.
|
||||
1. Přilijeme smetanu.
|
||||
1. Část polévky odebereme, rozmixujeme a přelijeme zpět ke zbytku. To nám polévku udělá nádherně krémovou a nemusíme do toho dávat mouku.
|
||||
1. Přidáme nasekaný kopr.
|
||||
1. Dochutíme octem, solí a pepřem.
|
||||
1. Servírujeme se ztraceným vejcem.
|
||||
|
||||
### Tipy
|
||||
|
||||
Ke koření můžeme přidat nasekaný libeček.
|
||||
|
Loading…
Reference in New Issue
Block a user