+++ title = "Kulajda" date = 2024-11-07 author = "Emil" [taxonomies] kategorie = ["polévky"] tagy = ["snadné", "levné", "rychlé"] [extra] portions = "4" time = "30" +++ Ingredience || -|- Houby | ~400 g Vývar | ~1 l Šalotka | 2 ks Bobkový list | 2 ks Nové koření | 4-5 kuliček Tymián | 1/4 lžičky Rozmarýn | 1/4 lžičky Drcený kmín | 1/2 lžičky Brambory | 4 ks Smetana na vaření | 200 ml Kopr | 1 svazek Ocet | ~2 lžíce Cukr | Mletý černý pepř | 1. Houby očistíme a nakrájíme na silnější plátky. Pokud máíme houby sušené, necháme je chvíli namočit. 1. Šalotky pnakrájíme na kostičky. 1. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. 1. V hrnci na oleji a másle osmažíme Šalotku. 1. Po chvíli přidáme houby a chvilku restujeme. 1. Přidáme koření, sůl, vývar a brambory. 1. Pokud jsme namáčeli sušené houby, můžeme přidat i vodu, která nám zbyla. 1. Vaříme do změknutí brambor. 1. Vylovíme bobkový list a nové koření. 1. Přilijeme smetanu. 1. Část polévky odebereme, rozmixujeme a přelijeme zpět ke zbytku. To nám polévku udělá nádherně krémovou a nemusíme do toho dávat mouku. 1. Přidáme nasekaný kopr. 1. Dochutíme octem, solí a pepřem. 1. Servírujeme se ztraceným vejcem. ### Tipy Ke koření můžeme přidat nasekaný libeček.