47 lines
1.8 KiB
Markdown
47 lines
1.8 KiB
Markdown
+++
|
|
title = "Hovězí wok"
|
|
date = 2024-09-09
|
|
author = "Terezka"
|
|
|
|
[taxonomies]
|
|
kategorie = ["maso"]
|
|
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "keto", "low carb", "snadné", "z jednoho hrnce"]
|
|
|
|
|
|
[extra]
|
|
portions = "4"
|
|
time = "45"
|
|
source = "Jíme zdravě ze spíže"
|
|
+++
|
|
|
|
Ingredience ||
|
|
-|-
|
|
Česnek | 4 stroužky
|
|
Zázvor | 4 cm
|
|
Olivový olej | 5 lžic
|
|
Kukuříčný škrob | 2 lžičky
|
|
Hovězí nudličky, tenké | 500 g
|
|
Červená paprika | 2 ks
|
|
Cibule, červená | 2 ks
|
|
Sójová omáčka | 6 lžic
|
|
Med | 2 lžičky
|
|
Hovězí vývar | 100 ml
|
|
Jarní cibulka | 2 stonky
|
|
|
|
1. Česnek oloupeme a prolisujeme do misky (dostatečně velké, aby se tam vešlo i hovězí maso).
|
|
1. Zázvor oloupeme a nastrouháme najemno k česneku.
|
|
1. Přidáme 1 lžíci olivového oleje a kukuřičný škrob a promícháme.
|
|
1. Vsypeme maso, promícháme a necháme zatím stranou uležet.
|
|
1. Mezitím si pokrájíme zeleninu na proužky či půlkroužky.
|
|
1. Na wok pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje a zprudka osmahneme na něm hovězí maso. Mícháme a smažíme zhruba 5 minut.
|
|
1. Přisypeme zeleninu a smažíme další 3 minuty.
|
|
1. Přilijeme sójovou omáčku, med a vývar, zamícháme, přiklopíme pokličkou a necháme chvíli zhoustnout. (Pokud by se náhodou nedařilo zhoustnutí, nebo naopak se odpařilo moc tekutiny, můžeme přilít trochu vody s rozmíchanou lžičkou škrobu.
|
|
1. Na poslední 1-2 minutky přisypeme jarní cibulku.
|
|
1. Podáváme s rýžovými nudlemi nebo jasmínovou rýží.
|
|
|
|
### Tipy
|
|
|
|
- Spolu s jarní cibulkou můžeme na konci přisypat i třeba přažené arašídy či kešu, nebo sezamová semínka.
|
|
- Zeleninu lze obměnit dle sezóny či domácích zásob. Hodit se může cuketa, jiné typy paprik, nakládané banbusové výhonky nebo mungo klíčky, nebo můžeme zkusit i mraženou wok zeleninu s velkými kousky zeleniny.
|
|
-
|