receptty.org/content/tomatovy-krem/index.md
2020-02-02 09:49:54 +01:00

39 lines
1.6 KiB
Markdown

+++
title = "Tomatový krém"
date = 2020-02-02
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["polévky"]
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "6"
time = "90"
source = "donalskehan.com"
+++
Ingredience ||
-|-
Rajčata | 900 g
Česnek | 2 hlavy
Balsamikový ocet | 1 lžíce
Olivový olej | 2 lžíce
Tymián | 4 snítky
Velká cibule | 1 ks
Řapíkatý celer | 2 stonky
Mrkev | 1 ks
Rajčatový protlak | 2 lžíce
Zeleninový protlak | 1 litr
1. Troubu si předehřejeme na 200°C. Plech vyložíme pečícím papírem.
1. Rajčata rozkrájíme na poloviny, česnekové hlavy odkrojíme vršek, aby byl česnek otevřený.
1. Naskládáme na plech, polijeme 1 lžící olivového oleje a balsamikovým octem. Navrch poskládáme tymián. Vložíme do trouby a necháme péct 45 minut.
1. Mezitím si pokrájíme zeleninu - mrkev, cibuli a řapíkatý celer na kostičky.
1. Do hrnce vlijeme zbylou lžíci oleje a rozýehřejeme. Přidáme zeleninu a minutky smažíme.
1. Poté ztlumíme lotnu na střední teplotu a za občasného míchání necháme 6 minut opékat.
1. Následně přidáme rajčatový protlak a vývar. Rozmícháme a přivedeme k varu.
1. Někdy v tuto dobu by měla být upečená rajčata s česnekem. Vyndáme je z trouby a rajčata vložíme do polévky. Česnek zbavíme slupek a také přidáme k rajčatům.
1. Takto necháme vařit ještě asi 25 minut. Mrkev musí být měkká.
1. Polévku osolíme, opepříme a rozmixujeme tyčovým mixérem do hladké struktury.
1. Podáváme zakápnuté olivovým olejem a opečenými krutonky.