+++ title = "Tomatový krém" date = 2020-02-02 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["polévky"] tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "snadné", "vegetarian"] [extra] portions = "6" time = "90" source = "donalskehan.com" +++ Ingredience || -|- Rajčata | 900 g Česnek | 2 hlavy Balsamikový ocet | 1 lžíce Olivový olej | 2 lžíce Tymián | 4 snítky Velká cibule | 1 ks Řapíkatý celer | 2 stonky Mrkev | 1 ks Rajčatový protlak | 2 lžíce Zeleninový protlak | 1 litr 1. Troubu si předehřejeme na 200°C. Plech vyložíme pečícím papírem. 1. Rajčata rozkrájíme na poloviny, česnekové hlavy odkrojíme vršek, aby byl česnek otevřený. 1. Naskládáme na plech, polijeme 1 lžící olivového oleje a balsamikovým octem. Navrch poskládáme tymián. Vložíme do trouby a necháme péct 45 minut. 1. Mezitím si pokrájíme zeleninu - mrkev, cibuli a řapíkatý celer na kostičky. 1. Do hrnce vlijeme zbylou lžíci oleje a rozýehřejeme. Přidáme zeleninu a minutky smažíme. 1. Poté ztlumíme lotnu na střední teplotu a za občasného míchání necháme 6 minut opékat. 1. Následně přidáme rajčatový protlak a vývar. Rozmícháme a přivedeme k varu. 1. Někdy v tuto dobu by měla být upečená rajčata s česnekem. Vyndáme je z trouby a rajčata vložíme do polévky. Česnek zbavíme slupek a také přidáme k rajčatům. 1. Takto necháme vařit ještě asi 25 minut. Mrkev musí být měkká. 1. Polévku osolíme, opepříme a rozmixujeme tyčovým mixérem do hladké struktury. 1. Podáváme zakápnuté olivovým olejem a opečenými krutonky.