receptty.org/content/tomatovy-krem/index.md
2020-02-02 09:49:54 +01:00

1.6 KiB

+++ title = "Tomatový krém" date = 2020-02-02 author = "Terezka"

[taxonomies] kategorie = ["polévky"] tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "snadné", "vegetarian"]

[extra] portions = "6" time = "90" source = "donalskehan.com" +++

Ingredience
Rajčata 900 g
Česnek 2 hlavy
Balsamikový ocet 1 lžíce
Olivový olej 2 lžíce
Tymián 4 snítky
Velká cibule 1 ks
Řapíkatý celer 2 stonky
Mrkev 1 ks
Rajčatový protlak 2 lžíce
Zeleninový protlak 1 litr
  1. Troubu si předehřejeme na 200°C. Plech vyložíme pečícím papírem.
  2. Rajčata rozkrájíme na poloviny, česnekové hlavy odkrojíme vršek, aby byl česnek otevřený.
  3. Naskládáme na plech, polijeme 1 lžící olivového oleje a balsamikovým octem. Navrch poskládáme tymián. Vložíme do trouby a necháme péct 45 minut.
  4. Mezitím si pokrájíme zeleninu - mrkev, cibuli a řapíkatý celer na kostičky.
  5. Do hrnce vlijeme zbylou lžíci oleje a rozýehřejeme. Přidáme zeleninu a minutky smažíme.
  6. Poté ztlumíme lotnu na střední teplotu a za občasného míchání necháme 6 minut opékat.
  7. Následně přidáme rajčatový protlak a vývar. Rozmícháme a přivedeme k varu.
  8. Někdy v tuto dobu by měla být upečená rajčata s česnekem. Vyndáme je z trouby a rajčata vložíme do polévky. Česnek zbavíme slupek a také přidáme k rajčatům.
  9. Takto necháme vařit ještě asi 25 minut. Mrkev musí být měkká.
  10. Polévku osolíme, opepříme a rozmixujeme tyčovým mixérem do hladké struktury.
  11. Podáváme zakápnuté olivovým olejem a opečenými krutonky.