Terezka Tichá 02d3270e23
All checks were successful
Build / build (push) Successful in 27s
Oprava překlepu
2025-02-10 13:32:12 +01:00

50 lines
2.0 KiB
Markdown

+++
title = "Smetanová čočka"
date = 2025-02-10
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["zelenina"]
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "indická kuchyně", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "4"
time = "45"
source = "JímeJinak.cz"
+++
Ingredience ||
-|-
Červená čočka | 120 g
Pórek | asi 4 listy
Cibule, červená | 1 ks
Mrkev | 1 velký kus
Olivový olej | 2 lžíce
Černucha (černý kmín) | 1 lžička
Česnek | 1 stroužek
Sójová smetana na vaření | 200 ml
Citronová šťáva | pár kapek
Koření ||
-|-
Kurkuma | 2 lžičky
Paprika, sladká | 1 lžička
Paprika uzená | 1 lžička
Sušený zázvor | 1 lžička
Garam masala | 2,5 lžičky
Římský kmín | 1 lžička
1. Čočku zalijeme vroucí vodou, osolíme a vaříme asi 15 minut. Chceme ji jen "na skus". Pak ji scedíme a necháme stranou.
1. Mezitím si nakrájíme veškerou zeleninu - pórek na tenká půlkolečka, cibule nadrobno, mrkev na menší kostičky.
1. V hrnci si rozehřejeme olej a osmahneme na něm všechnu nakrájenou zeleninu, černuchu a prolisovaný česnek.
1. Mezitím si smícháme v menší mističce všechno koření.
1. Když je zelenina osmahlá, vsypeme koření, mícháme, necháme rozvonět a když se začne připékat, podlijeme trochou vody a pár minut podusíme.
1. K zelenině přisypeme čočku, přilijeme sojovou smetanu a do kelímku/krabičku od této smetany napustíme vodu, uzavřeme, pokud můžeme, párkrát proklepeme a vylijeme k čočce.
1. Vše promícháme, osolíme, plamen sporáku dáme na střední výkon, přiklopíme a chvíli povaříme - mrkev by měla být měkká a čočka by neměla být rozvařená.
1. Přidáme pár kapek citronové šťávy, dle potřeby dochutíme solí či pepřem, případně můžeme přidat ještě jeden prolisovaný česnek. Podáváme například s rýží, dobrá však je i čerstvým chlebem.
### Tipy
- Citronová šťáva se přidává pro lepší vstřebání železa, proto na ní nezapomeňte.