+++ title = "Smetanová čočka" date = 2025-02-10 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["zelenina"] tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "indická kuchyně", "rychlé", "snadné", "vegetarian"] [extra] portions = "4" time = "45" source = "JímeJinak.cz" +++ Ingredience || -|- Červená čočka | 120 g Pórek | asi 4 listy Cibule, červená | 1 ks Mrkev | 1 velký kus Olivový olej | 2 lžíce Černucha (černý kmín) | 1 lžička Česnek | 1 stroužek Sójová smetana na vaření | 200 ml Citronová šťáva | pár kapek Koření || -|- Kurkuma | 2 lžičky Paprika, sladká | 1 lžička Paprika uzená | 1 lžička Sušený zázvor | 1 lžička Garam masala | 2,5 lžičky Římský kmín | 1 lžička 1. Čočku zalijeme vroucí vodou, osolíme a vaříme asi 15 minut. Chceme ji jen "na skus". Pak ji scedíme a necháme stranou. 1. Mezitím si nakrájíme veškerou zeleninu - pórek na tenká půlkolečka, cibule nadrobno, mrkev na menší kostičky. 1. V hrnci si rozehřejeme olej a osmahneme na něm všechnu nakrájenou zeleninu, černuchu a prolisovaný česnek. 1. Mezitím si smícháme v menší mističce všechno koření. 1. Když je zelenina osmahlá, vsypeme koření, mícháme, necháme rozvonět a když se začne připékat, podlijeme trochou vody a pár minut podusíme. 1. K zelenině přisypeme čočku, přilijeme sojovou smetanu a do kelímku/krabičku od této smetany napustíme vodu, uzavřeme, pokud můžeme, párkrát proklepeme a vylijeme k čočce. 1. Vše promícháme, osolíme, plamen sporáku dáme na střední výkon, přiklopíme a chvíli povaříme - mrkev by měla být měkká a čočka by neměla být rozvařená. 1. Přidáme pár kapek citronové šťávy, dle potřeby dochutíme solí či pepřem, případně můžeme přidat ještě jeden prolisovaný česnek. Podáváme například s rýží, dobrá však je i čerstvým chlebem. ### Tipy - Citronová šťáva se přidává pro lepší vstřebání železa, proto na ní nezapomeňte.