2.0 KiB
2.0 KiB
+++ title = "Smetanová čočka" date = 2025-02-10 author = "Terezka"
[taxonomies] kategorie = ["zelenina"] tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "indická kuchyně", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
[extra] portions = "4" time = "45" source = "JímeJinak.cz" +++
Ingredience | |
---|---|
Červená čočka | 120 g |
Pórek | asi 4 listy |
Cibule, červená | 1 ks |
Mrkev | 1 velký kus |
Olivový olej | 2 lžíce |
Černucha (černý kmín) | 1 lžička |
Česnek | 1 stroužek |
Sójová smetana na vaření | 200 ml |
Citronová šťáva | pár kapek |
Koření | |
---|---|
Kurkuma | 2 lžičky |
Paprika, sladká | 1 lžička |
Paprika uzená | 1 lžička |
Sušený zázvor | 1 lžička |
Garam masala | 2,5 lžičky |
Římský kmín | 1 lžička |
- Čočku zalijeme vroucí vodou, osolíme a vaříme asi 15 minut. Chceme ji jen "na skus". Pak ji scedíme a necháme stranou.
- Mezitím si nakrájíme veškerou zeleninu - pórek na tenká půlkolečka, cibule nadrobno, mrkev na menší kostičky.
- V hrnci si rozehřejeme olej a osmahneme na něm všechnu nakrájenou zeleninu, černuchu a prolisovaný česnek.
- Mezitím si smícháme v menší mističce všechno koření.
- Když je zelenina osmahlá, vsypeme koření, mícháme, necháme rozvonět a když se začne připékat, podlijeme trochou vody a pár minut podusíme.
- K zelenině přisypeme čočku, přilijeme sojovou smetanu a do kelímku/krabičku od této smetany napustíme vodu, uzavřeme, pokud můžeme, párkrát proklepeme a vylijeme k čočce.
- Vše promícháme, osolíme, plamen sporáku dáme na střední výkon, přiklopíme a chvíli povaříme - mrkev by měla být měkká a čočka by neměla být rozvařená.
- Přidáme pár kapek citronové šťávy, dle potřeby dochutíme solí či pepřem, případně můžeme přidat ještě jeden prolisovaný česnek. Podáváme například s rýží, dobrá však je i čerstvým chlebem.
Tipy
- Citronová šťáva se přidává pro lepší vstřebání železa, proto na ní nezapomeňte.