Terezka Tichá 02d3270e23
All checks were successful
Build / build (push) Successful in 27s
Oprava překlepu
2025-02-10 13:32:12 +01:00

2.0 KiB

+++ title = "Smetanová čočka" date = 2025-02-10 author = "Terezka"

[taxonomies] kategorie = ["zelenina"] tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "indická kuchyně", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]

[extra] portions = "4" time = "45" source = "JímeJinak.cz" +++

Ingredience
Červená čočka 120 g
Pórek asi 4 listy
Cibule, červená 1 ks
Mrkev 1 velký kus
Olivový olej 2 lžíce
Černucha (černý kmín) 1 lžička
Česnek 1 stroužek
Sójová smetana na vaření 200 ml
Citronová šťáva pár kapek
Koření
Kurkuma 2 lžičky
Paprika, sladká 1 lžička
Paprika uzená 1 lžička
Sušený zázvor 1 lžička
Garam masala 2,5 lžičky
Římský kmín 1 lžička
  1. Čočku zalijeme vroucí vodou, osolíme a vaříme asi 15 minut. Chceme ji jen "na skus". Pak ji scedíme a necháme stranou.
  2. Mezitím si nakrájíme veškerou zeleninu - pórek na tenká půlkolečka, cibule nadrobno, mrkev na menší kostičky.
  3. V hrnci si rozehřejeme olej a osmahneme na něm všechnu nakrájenou zeleninu, černuchu a prolisovaný česnek.
  4. Mezitím si smícháme v menší mističce všechno koření.
  5. Když je zelenina osmahlá, vsypeme koření, mícháme, necháme rozvonět a když se začne připékat, podlijeme trochou vody a pár minut podusíme.
  6. K zelenině přisypeme čočku, přilijeme sojovou smetanu a do kelímku/krabičku od této smetany napustíme vodu, uzavřeme, pokud můžeme, párkrát proklepeme a vylijeme k čočce.
  7. Vše promícháme, osolíme, plamen sporáku dáme na střední výkon, přiklopíme a chvíli povaříme - mrkev by měla být měkká a čočka by neměla být rozvařená.
  8. Přidáme pár kapek citronové šťávy, dle potřeby dochutíme solí či pepřem, případně můžeme přidat ještě jeden prolisovaný česnek. Podáváme například s rýží, dobrá však je i čerstvým chlebem.

Tipy

  • Citronová šťáva se přidává pro lepší vstřebání železa, proto na ní nezapomeňte.