Terezka Tichá 228f2529e4
Some checks failed
Build / build (push) Failing after 8s
Smetanova cocka, Cajun chilli
2025-02-10 13:31:09 +01:00

2.3 KiB

+++ title = "Cajun Chilli" date = 2025-02-10 author = "Terezka"

[taxonomies] kategorie = ["zelenina"] tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "levné", "snadné", "vegetarian"]

[extra] portions = "6" time = "60" source = "JímeJinak.cz" +++

Kešu pasta
Kešu 50 g
Citronová šťáva pár kapek
Sůl 1 špetka
Lahůdkové droždí 1 lžíce
Koření
Paprika sladká 1 lžička
Paprika uzená 1 lžička
Cibule sušená 1 lžička
Česnek sušený 1 lžička
Kajnský pepř 1/3 lžičky
Oregano 1/2 lžičky
Tymián 1/2 lžičky
Chilli
Sójové kostky 1 balení
Cibule, červená 1 ks
Cuketa 1 střední kus
Kedlubna 1 větší kus
Olivový olej 4 lžíce
Voda 500 ml
Zeleninový vývar 1 kostka
Fazole, konzervované 1 plechovka
Sůl
Pepř, čerstvě mletý

Kešu pasta

  1. Kešu namočíme na několik hodin, můžeme klidně i přes noc.
  2. Poté vodu slijeme a rozmixujeme spolu s pár kapkami citronové šťávy, špetkou soli a lahůdkovým droždím. Pokud nejde rozmixovat do hladké pasty, můžeme přilít trošku vody. Konzistence může být i lehce tekutější, v chilli se to pak zahustí samo.

Koření

  1. V misce smícháme všechno koření. Zatím dáme stranou.

Chilli

  1. Sójové kostky zalijeme vroucí vodou, přidáme kousek kostky zeleninového vývaru a vaříme 20 minut. Poté slijeme a vymačkáme přebytečnou vodu. Dáme zatím stranou.
  2. Cibuli nakrájíme nadrobno, cuketu a kedlubnu na menší kostičky.
  3. Všechnu zeleninu přesuneme do hrnce, zalijeme olivovým olejem, promícháme a osmahneme na sporáku.
  4. Až bude vše lehce opečené, přisypeme sójové kostky a všechno koření, promícháme a necháme rozvonět.
  5. Zalijeme vodou, promícháme a necháme vařit. Kedlubna usí být měkká.
  6. Poté přidáme kešu pastu, scezené a propláchnuté fazole, promícháme a necháme zahřát. Kešu pasta by měla pokrm trochu zahustit.
  7. Dle potřeby ochutíme solí či pepřem.
  8. Podávat můžeme například s rýží.

Tipy

  • V původním receptu je namísto kedlubny a cibule tuřín (2ks).
  • Zeleninový vývar můžeme použít i sypký, pak dáme 1 lžíci.
  • Pokud vaříte pro masožravce, tak můžete sójové kostky nahradit osmahnutými kuřecími kousky, případně i stranou udělat trochu mletého masa a zamíchat ho pak do směsi.