2.3 KiB
2.3 KiB
+++ title = "Cajun Chilli" date = 2025-02-10 author = "Terezka"
[taxonomies] kategorie = ["zelenina"] tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "levné", "snadné", "vegetarian"]
[extra] portions = "6" time = "60" source = "JímeJinak.cz" +++
Kešu pasta | |
---|---|
Kešu | 50 g |
Citronová šťáva | pár kapek |
Sůl | 1 špetka |
Lahůdkové droždí | 1 lžíce |
Koření | |
---|---|
Paprika sladká | 1 lžička |
Paprika uzená | 1 lžička |
Cibule sušená | 1 lžička |
Česnek sušený | 1 lžička |
Kajnský pepř | 1/3 lžičky |
Oregano | 1/2 lžičky |
Tymián | 1/2 lžičky |
Chilli | |
---|---|
Sójové kostky | 1 balení |
Cibule, červená | 1 ks |
Cuketa | 1 střední kus |
Kedlubna | 1 větší kus |
Olivový olej | 4 lžíce |
Voda | 500 ml |
Zeleninový vývar | 1 kostka |
Fazole, konzervované | 1 plechovka |
Sůl | |
Pepř, čerstvě mletý |
Kešu pasta
- Kešu namočíme na několik hodin, můžeme klidně i přes noc.
- Poté vodu slijeme a rozmixujeme spolu s pár kapkami citronové šťávy, špetkou soli a lahůdkovým droždím. Pokud nejde rozmixovat do hladké pasty, můžeme přilít trošku vody. Konzistence může být i lehce tekutější, v chilli se to pak zahustí samo.
Koření
- V misce smícháme všechno koření. Zatím dáme stranou.
Chilli
- Sójové kostky zalijeme vroucí vodou, přidáme kousek kostky zeleninového vývaru a vaříme 20 minut. Poté slijeme a vymačkáme přebytečnou vodu. Dáme zatím stranou.
- Cibuli nakrájíme nadrobno, cuketu a kedlubnu na menší kostičky.
- Všechnu zeleninu přesuneme do hrnce, zalijeme olivovým olejem, promícháme a osmahneme na sporáku.
- Až bude vše lehce opečené, přisypeme sójové kostky a všechno koření, promícháme a necháme rozvonět.
- Zalijeme vodou, promícháme a necháme vařit. Kedlubna usí být měkká.
- Poté přidáme kešu pastu, scezené a propláchnuté fazole, promícháme a necháme zahřát. Kešu pasta by měla pokrm trochu zahustit.
- Dle potřeby ochutíme solí či pepřem.
- Podávat můžeme například s rýží.
Tipy
- V původním receptu je namísto kedlubny a cibule tuřín (2ks).
- Zeleninový vývar můžeme použít i sypký, pak dáme 1 lžíci.
- Pokud vaříte pro masožravce, tak můžete sójové kostky nahradit osmahnutými kuřecími kousky, případně i stranou udělat trochu mletého masa a zamíchat ho pak do směsi.