This commit is contained in:
parent
e24c1f928d
commit
228f2529e4
BIN
content/cajun-chilli/img.jpg
Normal file
BIN
content/cajun-chilli/img.jpg
Normal file
Binary file not shown.
After Width: | Height: | Size: 128 KiB |
69
content/cajun-chilli/index.md
Normal file
69
content/cajun-chilli/index.md
Normal file
@ -0,0 +1,69 @@
|
||||
+++
|
||||
title = "Cajun Chilli"
|
||||
date = 2025-02-10
|
||||
author = "Terezka"
|
||||
|
||||
[taxonomies]
|
||||
kategorie = ["zelenina"]
|
||||
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "levné", "snadné", "vegetarian"]
|
||||
|
||||
|
||||
[extra]
|
||||
portions = "6"
|
||||
time = "60"
|
||||
source = "JímeJinak.cz"
|
||||
+++
|
||||
|
||||
Kešu pasta ||
|
||||
-|-
|
||||
Kešu | 50 g
|
||||
Citronová šťáva | pár kapek
|
||||
Sůl | 1 špetka
|
||||
Lahůdkové droždí | 1 lžíce
|
||||
|
||||
Koření ||
|
||||
-|-
|
||||
Paprika sladká | 1 lžička
|
||||
Paprika uzená | 1 lžička
|
||||
Cibule sušená | 1 lžička
|
||||
Česnek sušený | 1 lžička
|
||||
Kajnský pepř | 1/3 lžičky
|
||||
Oregano | 1/2 lžičky
|
||||
Tymián | 1/2 lžičky
|
||||
|
||||
|
||||
Chilli ||
|
||||
-|-
|
||||
Sójové kostky | 1 balení
|
||||
Cibule, červená | 1 ks
|
||||
Cuketa | 1 střední kus
|
||||
Kedlubna | 1 větší kus
|
||||
Olivový olej | 4 lžíce
|
||||
Voda | 500 ml
|
||||
Zeleninový vývar | 1 kostka
|
||||
Fazole, konzervované | 1 plechovka
|
||||
Sůl |
|
||||
Pepř, čerstvě mletý |
|
||||
|
||||
## Kešu pasta
|
||||
1. Kešu namočíme na několik hodin, můžeme klidně i přes noc.
|
||||
1. Poté vodu slijeme a rozmixujeme spolu s pár kapkami citronové šťávy, špetkou soli a lahůdkovým droždím. Pokud nejde rozmixovat do hladké pasty, můžeme přilít trošku vody. Konzistence může být i lehce tekutější, v chilli se to pak zahustí samo.
|
||||
|
||||
## Koření
|
||||
1. V misce smícháme všechno koření. Zatím dáme stranou.
|
||||
|
||||
## Chilli
|
||||
1. Sójové kostky zalijeme vroucí vodou, přidáme kousek kostky zeleninového vývaru a vaříme 20 minut. Poté slijeme a vymačkáme přebytečnou vodu. Dáme zatím stranou.
|
||||
1. Cibuli nakrájíme nadrobno, cuketu a kedlubnu na menší kostičky.
|
||||
1. Všechnu zeleninu přesuneme do hrnce, zalijeme olivovým olejem, promícháme a osmahneme na sporáku.
|
||||
1. Až bude vše lehce opečené, přisypeme sójové kostky a všechno koření, promícháme a necháme rozvonět.
|
||||
1. Zalijeme vodou, promícháme a necháme vařit. Kedlubna usí být měkká.
|
||||
1. Poté přidáme kešu pastu, scezené a propláchnuté fazole, promícháme a necháme zahřát. Kešu pasta by měla pokrm trochu zahustit.
|
||||
1. Dle potřeby ochutíme solí či pepřem.
|
||||
1. Podávat můžeme například s rýží.
|
||||
|
||||
### Tipy
|
||||
|
||||
- V původním receptu je namísto kedlubny a cibule tuřín (2ks).
|
||||
- Zeleninový vývar můžeme použít i sypký, pak dáme 1 lžíci.
|
||||
- Pokud vaříte pro masožravce, tak můžete sójové kostky nahradit osmahnutými kuřecími kousky, případně i stranou udělat trochu mletého masa a zamíchat ho pak do směsi.
|
BIN
content/smetanova-cocka/img.jpg
Normal file
BIN
content/smetanova-cocka/img.jpg
Normal file
Binary file not shown.
After Width: | Height: | Size: 139 KiB |
49
content/smetanova-cocka/index.md
Normal file
49
content/smetanova-cocka/index.md
Normal file
@ -0,0 +1,49 @@
|
||||
+++
|
||||
title = "Smetanová čočka"
|
||||
date = 2025-02-10
|
||||
author = "Terezka"
|
||||
|
||||
[taxonomies]
|
||||
kategorie = ["zelenina"]
|
||||
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "indická kuchyně", "rychlé", "snadné", "vegetarian",`]
|
||||
|
||||
|
||||
[extra]
|
||||
portions = "4"
|
||||
time = "45"
|
||||
source = "JímeJinak.cz"
|
||||
+++
|
||||
|
||||
Ingredience ||
|
||||
-|-
|
||||
Červená čočka | 120 g
|
||||
Pórek | asi 4 listy
|
||||
Cibule, červená | 1 ks
|
||||
Mrkev | 1 velký kus
|
||||
Olivový olej | 2 lžíce
|
||||
Černucha (černý kmín) | 1 lžička
|
||||
Česnek | 1 stroužek
|
||||
Sójová smetana na vaření | 200 ml
|
||||
Citronová šťáva | pár kapek
|
||||
|
||||
Koření ||
|
||||
-|-
|
||||
Kurkuma | 2 lžičky
|
||||
Paprika, sladká | 1 lžička
|
||||
Paprika uzená | 1 lžička
|
||||
Sušený zázvor | 1 lžička
|
||||
Garam masala | 2,5 lžičky
|
||||
Římský kmín | 1 lžička
|
||||
|
||||
1. Čočku zalijeme vroucí vodou, osolíme a vaříme asi 15 minut. Chceme ji jen "na skus". Pak ji scedíme a necháme stranou.
|
||||
1. Mezitím si nakrájíme veškerou zeleninu - pórek na tenká půlkolečka, cibule nadrobno, mrkev na menší kostičky.
|
||||
1. V hrnci si rozehřejeme olej a osmahneme na něm všechnu nakrájenou zeleninu, černuchu a prolisovaný česnek.
|
||||
1. Mezitím si smícháme v menší mističce všechno koření.
|
||||
1. Když je zelenina osmahlá, vsypeme koření, mícháme, necháme rozvonět a když se začne připékat, podlijeme trochou vody a pár minut podusíme.
|
||||
1. K zelenině přisypeme čočku, přilijeme sojovou smetanu a do kelímku/krabičku od této smetany napustíme vodu, uzavřeme, pokud můžeme, párkrát proklepeme a vylijeme k čočce.
|
||||
1. Vše promícháme, osolíme, plamen sporáku dáme na střední výkon, přiklopíme a chvíli povaříme - mrkev by měla být měkká a čočka by neměla být rozvařená.
|
||||
1. Přidáme pár kapek citronové šťávy, dle potřeby dochutíme solí či pepřem, případně můžeme přidat ještě jeden prolisovaný česnek. Podáváme například s rýží, dobrá však je i čerstvým chlebem.
|
||||
|
||||
### Tipy
|
||||
|
||||
- Citronová šťáva se přidává pro lepší vstřebání železa, proto na ní nezapomeňte.
|
Loading…
x
Reference in New Issue
Block a user