Smetanova cocka, Cajun chilli
Some checks failed
Build / build (push) Failing after 8s

This commit is contained in:
Terezka Tichá 2025-02-10 13:31:09 +01:00
parent e24c1f928d
commit 228f2529e4
4 changed files with 118 additions and 0 deletions

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 128 KiB

View File

@ -0,0 +1,69 @@
+++
title = "Cajun Chilli"
date = 2025-02-10
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["zelenina"]
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "levné", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "6"
time = "60"
source = "JímeJinak.cz"
+++
Kešu pasta ||
-|-
Kešu | 50 g
Citronová šťáva | pár kapek
Sůl | 1 špetka
Lahůdkové droždí | 1 lžíce
Koření ||
-|-
Paprika sladká | 1 lžička
Paprika uzená | 1 lžička
Cibule sušená | 1 lžička
Česnek sušený | 1 lžička
Kajnský pepř | 1/3 lžičky
Oregano | 1/2 lžičky
Tymián | 1/2 lžičky
Chilli ||
-|-
Sójové kostky | 1 balení
Cibule, červená | 1 ks
Cuketa | 1 střední kus
Kedlubna | 1 větší kus
Olivový olej | 4 lžíce
Voda | 500 ml
Zeleninový vývar | 1 kostka
Fazole, konzervované | 1 plechovka
Sůl |
Pepř, čerstvě mletý |
## Kešu pasta
1. Kešu namočíme na několik hodin, můžeme klidně i přes noc.
1. Poté vodu slijeme a rozmixujeme spolu s pár kapkami citronové šťávy, špetkou soli a lahůdkovým droždím. Pokud nejde rozmixovat do hladké pasty, můžeme přilít trošku vody. Konzistence může být i lehce tekutější, v chilli se to pak zahustí samo.
## Koření
1. V misce smícháme všechno koření. Zatím dáme stranou.
## Chilli
1. Sójové kostky zalijeme vroucí vodou, přidáme kousek kostky zeleninového vývaru a vaříme 20 minut. Poté slijeme a vymačkáme přebytečnou vodu. Dáme zatím stranou.
1. Cibuli nakrájíme nadrobno, cuketu a kedlubnu na menší kostičky.
1. Všechnu zeleninu přesuneme do hrnce, zalijeme olivovým olejem, promícháme a osmahneme na sporáku.
1. Až bude vše lehce opečené, přisypeme sójové kostky a všechno koření, promícháme a necháme rozvonět.
1. Zalijeme vodou, promícháme a necháme vařit. Kedlubna usí být měkká.
1. Poté přidáme kešu pastu, scezené a propláchnuté fazole, promícháme a necháme zahřát. Kešu pasta by měla pokrm trochu zahustit.
1. Dle potřeby ochutíme solí či pepřem.
1. Podávat můžeme například s rýží.
### Tipy
- V původním receptu je namísto kedlubny a cibule tuřín (2ks).
- Zeleninový vývar můžeme použít i sypký, pak dáme 1 lžíci.
- Pokud vaříte pro masožravce, tak můžete sójové kostky nahradit osmahnutými kuřecími kousky, případně i stranou udělat trochu mletého masa a zamíchat ho pak do směsi.

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 139 KiB

View File

@ -0,0 +1,49 @@
+++
title = "Smetanová čočka"
date = 2025-02-10
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["zelenina"]
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "indická kuchyně", "rychlé", "snadné", "vegetarian",`]
[extra]
portions = "4"
time = "45"
source = "JímeJinak.cz"
+++
Ingredience ||
-|-
Červená čočka | 120 g
Pórek | asi 4 listy
Cibule, červená | 1 ks
Mrkev | 1 velký kus
Olivový olej | 2 lžíce
Černucha (černý kmín) | 1 lžička
Česnek | 1 stroužek
Sójová smetana na vaření | 200 ml
Citronová šťáva | pár kapek
Koření ||
-|-
Kurkuma | 2 lžičky
Paprika, sladká | 1 lžička
Paprika uzená | 1 lžička
Sušený zázvor | 1 lžička
Garam masala | 2,5 lžičky
Římský kmín | 1 lžička
1. Čočku zalijeme vroucí vodou, osolíme a vaříme asi 15 minut. Chceme ji jen "na skus". Pak ji scedíme a necháme stranou.
1. Mezitím si nakrájíme veškerou zeleninu - pórek na tenká půlkolečka, cibule nadrobno, mrkev na menší kostičky.
1. V hrnci si rozehřejeme olej a osmahneme na něm všechnu nakrájenou zeleninu, černuchu a prolisovaný česnek.
1. Mezitím si smícháme v menší mističce všechno koření.
1. Když je zelenina osmahlá, vsypeme koření, mícháme, necháme rozvonět a když se začne připékat, podlijeme trochou vody a pár minut podusíme.
1. K zelenině přisypeme čočku, přilijeme sojovou smetanu a do kelímku/krabičku od této smetany napustíme vodu, uzavřeme, pokud můžeme, párkrát proklepeme a vylijeme k čočce.
1. Vše promícháme, osolíme, plamen sporáku dáme na střední výkon, přiklopíme a chvíli povaříme - mrkev by měla být měkká a čočka by neměla být rozvařená.
1. Přidáme pár kapek citronové šťávy, dle potřeby dochutíme solí či pepřem, případně můžeme přidat ještě jeden prolisovaný česnek. Podáváme například s rýží, dobrá však je i čerstvým chlebem.
### Tipy
- Citronová šťáva se přidává pro lepší vstřebání železa, proto na ní nezapomeňte.