70 lines
2.3 KiB
Markdown
70 lines
2.3 KiB
Markdown
|
+++
|
||
|
title = "Cajun Chilli"
|
||
|
date = 2025-02-10
|
||
|
author = "Terezka"
|
||
|
|
||
|
[taxonomies]
|
||
|
kategorie = ["zelenina"]
|
||
|
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "levné", "snadné", "vegetarian"]
|
||
|
|
||
|
|
||
|
[extra]
|
||
|
portions = "6"
|
||
|
time = "60"
|
||
|
source = "JímeJinak.cz"
|
||
|
+++
|
||
|
|
||
|
Kešu pasta ||
|
||
|
-|-
|
||
|
Kešu | 50 g
|
||
|
Citronová šťáva | pár kapek
|
||
|
Sůl | 1 špetka
|
||
|
Lahůdkové droždí | 1 lžíce
|
||
|
|
||
|
Koření ||
|
||
|
-|-
|
||
|
Paprika sladká | 1 lžička
|
||
|
Paprika uzená | 1 lžička
|
||
|
Cibule sušená | 1 lžička
|
||
|
Česnek sušený | 1 lžička
|
||
|
Kajnský pepř | 1/3 lžičky
|
||
|
Oregano | 1/2 lžičky
|
||
|
Tymián | 1/2 lžičky
|
||
|
|
||
|
|
||
|
Chilli ||
|
||
|
-|-
|
||
|
Sójové kostky | 1 balení
|
||
|
Cibule, červená | 1 ks
|
||
|
Cuketa | 1 střední kus
|
||
|
Kedlubna | 1 větší kus
|
||
|
Olivový olej | 4 lžíce
|
||
|
Voda | 500 ml
|
||
|
Zeleninový vývar | 1 kostka
|
||
|
Fazole, konzervované | 1 plechovka
|
||
|
Sůl |
|
||
|
Pepř, čerstvě mletý |
|
||
|
|
||
|
## Kešu pasta
|
||
|
1. Kešu namočíme na několik hodin, můžeme klidně i přes noc.
|
||
|
1. Poté vodu slijeme a rozmixujeme spolu s pár kapkami citronové šťávy, špetkou soli a lahůdkovým droždím. Pokud nejde rozmixovat do hladké pasty, můžeme přilít trošku vody. Konzistence může být i lehce tekutější, v chilli se to pak zahustí samo.
|
||
|
|
||
|
## Koření
|
||
|
1. V misce smícháme všechno koření. Zatím dáme stranou.
|
||
|
|
||
|
## Chilli
|
||
|
1. Sójové kostky zalijeme vroucí vodou, přidáme kousek kostky zeleninového vývaru a vaříme 20 minut. Poté slijeme a vymačkáme přebytečnou vodu. Dáme zatím stranou.
|
||
|
1. Cibuli nakrájíme nadrobno, cuketu a kedlubnu na menší kostičky.
|
||
|
1. Všechnu zeleninu přesuneme do hrnce, zalijeme olivovým olejem, promícháme a osmahneme na sporáku.
|
||
|
1. Až bude vše lehce opečené, přisypeme sójové kostky a všechno koření, promícháme a necháme rozvonět.
|
||
|
1. Zalijeme vodou, promícháme a necháme vařit. Kedlubna usí být měkká.
|
||
|
1. Poté přidáme kešu pastu, scezené a propláchnuté fazole, promícháme a necháme zahřát. Kešu pasta by měla pokrm trochu zahustit.
|
||
|
1. Dle potřeby ochutíme solí či pepřem.
|
||
|
1. Podávat můžeme například s rýží.
|
||
|
|
||
|
### Tipy
|
||
|
|
||
|
- V původním receptu je namísto kedlubny a cibule tuřín (2ks).
|
||
|
- Zeleninový vývar můžeme použít i sypký, pak dáme 1 lžíci.
|
||
|
- Pokud vaříte pro masožravce, tak můžete sójové kostky nahradit osmahnutými kuřecími kousky, případně i stranou udělat trochu mletého masa a zamíchat ho pak do směsi.
|