70 lines
2.3 KiB
Markdown
Raw Normal View History

2025-02-10 13:31:09 +01:00
+++
title = "Cajun Chilli"
date = 2025-02-10
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["zelenina"]
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "levné", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "6"
time = "60"
source = "JímeJinak.cz"
+++
Kešu pasta ||
-|-
Kešu | 50 g
Citronová šťáva | pár kapek
Sůl | 1 špetka
Lahůdkové droždí | 1 lžíce
Koření ||
-|-
Paprika sladká | 1 lžička
Paprika uzená | 1 lžička
Cibule sušená | 1 lžička
Česnek sušený | 1 lžička
Kajnský pepř | 1/3 lžičky
Oregano | 1/2 lžičky
Tymián | 1/2 lžičky
Chilli ||
-|-
Sójové kostky | 1 balení
Cibule, červená | 1 ks
Cuketa | 1 střední kus
Kedlubna | 1 větší kus
Olivový olej | 4 lžíce
Voda | 500 ml
Zeleninový vývar | 1 kostka
Fazole, konzervované | 1 plechovka
Sůl |
Pepř, čerstvě mletý |
## Kešu pasta
1. Kešu namočíme na několik hodin, můžeme klidně i přes noc.
1. Poté vodu slijeme a rozmixujeme spolu s pár kapkami citronové šťávy, špetkou soli a lahůdkovým droždím. Pokud nejde rozmixovat do hladké pasty, můžeme přilít trošku vody. Konzistence může být i lehce tekutější, v chilli se to pak zahustí samo.
## Koření
1. V misce smícháme všechno koření. Zatím dáme stranou.
## Chilli
1. Sójové kostky zalijeme vroucí vodou, přidáme kousek kostky zeleninového vývaru a vaříme 20 minut. Poté slijeme a vymačkáme přebytečnou vodu. Dáme zatím stranou.
1. Cibuli nakrájíme nadrobno, cuketu a kedlubnu na menší kostičky.
1. Všechnu zeleninu přesuneme do hrnce, zalijeme olivovým olejem, promícháme a osmahneme na sporáku.
1. Až bude vše lehce opečené, přisypeme sójové kostky a všechno koření, promícháme a necháme rozvonět.
1. Zalijeme vodou, promícháme a necháme vařit. Kedlubna usí být měkká.
1. Poté přidáme kešu pastu, scezené a propláchnuté fazole, promícháme a necháme zahřát. Kešu pasta by měla pokrm trochu zahustit.
1. Dle potřeby ochutíme solí či pepřem.
1. Podávat můžeme například s rýží.
### Tipy
- V původním receptu je namísto kedlubny a cibule tuřín (2ks).
- Zeleninový vývar můžeme použít i sypký, pak dáme 1 lžíci.
- Pokud vaříte pro masožravce, tak můžete sójové kostky nahradit osmahnutými kuřecími kousky, případně i stranou udělat trochu mletého masa a zamíchat ho pak do směsi.