Makovec, tvarohove knedliky a wok se seitanem
All checks were successful
continuous-integration/drone/push Build is passing
All checks were successful
continuous-integration/drone/push Build is passing
This commit is contained in:
parent
acb8f6f155
commit
ec2b898bc0
BIN
content/makovec-bez-mouky/img.jpg
Normal file
BIN
content/makovec-bez-mouky/img.jpg
Normal file
Binary file not shown.
After Width: | Height: | Size: 222 KiB |
37
content/makovec-bez-mouky/index.md
Normal file
37
content/makovec-bez-mouky/index.md
Normal file
@ -0,0 +1,37 @@
|
|||||||
|
+++
|
||||||
|
title = "Makovec bez mouky"
|
||||||
|
date = 2023-08-07
|
||||||
|
author = "Terezka"
|
||||||
|
|
||||||
|
[taxonomies]
|
||||||
|
kategorie = ["dezerty"]
|
||||||
|
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "low carb", "pečené", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
|
||||||
|
|
||||||
|
|
||||||
|
[extra]
|
||||||
|
portions = "1 plech o velikosti 27x23"
|
||||||
|
time = "10 + pečení 25"
|
||||||
|
source = "JsemLowCarb.cz"
|
||||||
|
+++
|
||||||
|
|
||||||
|
Ingredience ||
|
||||||
|
-|-
|
||||||
|
Vejce | 4 ks
|
||||||
|
Kokosový olej | 55 g
|
||||||
|
Bílý jogurt | 80 g
|
||||||
|
Mák, mletý | 200 g
|
||||||
|
Mouka z vlašských ořechů | 50 g
|
||||||
|
Kypřící prášek bez fosfátů | 1 lžička
|
||||||
|
Sůl | 1 malá špetka
|
||||||
|
Vanilkový extrakt | pár kapek
|
||||||
|
Citronový kůra (volitelná) | 1 špetka
|
||||||
|
|
||||||
|
1. Troubu si předehřejeme na 180°C. Plech vyložíme pečícím papírem.
|
||||||
|
1. Vejce vyšleháme s rozpuštěným kokosovým oleje a jogurtem.
|
||||||
|
1. Přisypeme všechny zbylé ingradience a vytvoříme tekuté těsto. Pokud by se nám zdálo málo tekuté, můžeme přilít trochu mléka. Pokud naopak moc tekuté, přidáme trochu máku nebo ořechové mouky.
|
||||||
|
1. Těsto nalijeme na připravený plech a dáme péct na 20-25 minut (zkusíme špejlí).
|
||||||
|
1. Po vyndání z trouby necháme úplně vychladnout.
|
||||||
|
|
||||||
|
### Tipy
|
||||||
|
|
||||||
|
- Makovec je možné potřít různými krémy nebo ovocnými rozvary, záleží na fantazii a zásobě v kuchyni. Různě můžeme kombinovat mezi sebou např. mascarpone, tvaroh, zakysanou smetanu, šlehačku ke šlehání (klidně i vyšlehanou), bílý jogurt atd. Já vyzkoušela zakysanou smetanu s bílým jogurtem a osladila jsem to trochou čekankového sirupu.
|
BIN
content/tvarohove-knedliky-s-jahodami/img.jpg
Normal file
BIN
content/tvarohove-knedliky-s-jahodami/img.jpg
Normal file
Binary file not shown.
After Width: | Height: | Size: 186 KiB |
40
content/tvarohove-knedliky-s-jahodami/index.md
Normal file
40
content/tvarohove-knedliky-s-jahodami/index.md
Normal file
@ -0,0 +1,40 @@
|
|||||||
|
+++
|
||||||
|
title = "Tvarohové knedlíky s jahodami"
|
||||||
|
date = 2023-08-07
|
||||||
|
author = "Terezka"
|
||||||
|
|
||||||
|
[taxonomies]
|
||||||
|
kategorie = ["dezerty"]
|
||||||
|
tagy = ["bezlepkové", "low carb", "vegetarian"]
|
||||||
|
|
||||||
|
[extra]
|
||||||
|
portions = "2-3"
|
||||||
|
time = "60"
|
||||||
|
source = "JsemLowCarb.cz"
|
||||||
|
+++
|
||||||
|
|
||||||
|
Ingredience ||
|
||||||
|
-|-
|
||||||
|
Vejce | 1 ks
|
||||||
|
Vanilkový extrakt | pár kapek
|
||||||
|
Tvaroh z alobalu (měkký / jemný) | 1 ks
|
||||||
|
Březový cukr | 10 g
|
||||||
|
Mandlová mouka | 20 g
|
||||||
|
Kokosový mouka | 60 g
|
||||||
|
Psyllium | 10 g
|
||||||
|
Jahody | asi 400 g
|
||||||
|
Březový cukr na rozvar | 1 lžíce
|
||||||
|
Zakysaná smetana | na podávání
|
||||||
|
Hořká čokoláda, nastrouhaná | na ozdobu
|
||||||
|
|
||||||
|
1. Vejce prošleháme s vanilkovým extraktem.
|
||||||
|
1. Přidáme tvaroh, břežový cukr a promícháme.
|
||||||
|
1. Přisypeme mandlovou a kokosovou mouku, psyllium a pořádně promícháme. Až to nepůjde vařečkou, tak použijeme ruku a hneteme tak dlouho, dokud se nevytvoří kompaktní těsto.
|
||||||
|
1. Těsto dáme na 30 minut do lednice.
|
||||||
|
1. Mezitím si připravíme jahody - omyjeme, osušíme a odkrojíme šťopky. Asi polovinu můžeme nakrájet na menší kousky a dát do rendlíku. Zbytek zatím necháme a uvidíme, kolik jich budeme potřebovat na obalení v těstě.
|
||||||
|
1. Na plotnu postavíme hrnec se širokým dnem, nalijeme do něj asi 2 litry vody a mezitím přivedeme k varu.
|
||||||
|
1. Uleželé těsto si rozdělíme na 10-12 dílků. Každý dílek si vezmeme do ruky, vytvoříme z něj kuličku, trochu rozplácneme mezi dlaněmi a opatně jím obalíme jahodu. Položíme stranou na talíř a takto postupujeme s každým kouskem. Dobře to půjde pokud si během obalování budeme lehce vlhčit ruce vodou. Lépe i zahladíme praskliny na knedlíku. Pokud máte velké jehody nebo máte rádi větší knedlíky, bude jich samozřejmě méně. Mě to vyšlo asi na 11 knedlíků o průměru zhruba 5-7 cm.
|
||||||
|
1. Zbylé jahody pokrájíme na menší kousky, přidáme do rendlíku zasypeme březovým cukrem, přiklopíme pokličkou a za občasného míchání přivedeme k varu. Pokud by se nám zdálo, že se začínají připalovat, podlijeme troškou vody. Ale jahody rychle pustí šťávu a stát by se to nemělo.
|
||||||
|
1. Knedlíky pomocí lžíce opatrně vložíme do vroucí vody a vaříme 7-8 minut. Poté, opět lžící, opatrně vyndaváme.
|
||||||
|
1. Změklé a jahody rozmixujeme a případně ještě chvíli povaříme (tady záleží na vás, jak moc tekutou omáčku chcete).
|
||||||
|
1. Na talíře rozdělíme vetšinu omáčky, rozdělíme i knedlíky, zbytkem omáčky každý knedlík trochu polijeme a posypeme trochou hořké nastrouhané čokolády (neo kakaem). Servírujeme s kopečkem zakysané smetany.
|
BIN
content/zeleninovy-wok-se-seitanem/img.jpg
Normal file
BIN
content/zeleninovy-wok-se-seitanem/img.jpg
Normal file
Binary file not shown.
After Width: | Height: | Size: 225 KiB |
46
content/zeleninovy-wok-se-seitanem/index.md
Normal file
46
content/zeleninovy-wok-se-seitanem/index.md
Normal file
@ -0,0 +1,46 @@
|
|||||||
|
+++
|
||||||
|
title = "Zeleninový wok se seitanem"
|
||||||
|
date = 2023-08-07
|
||||||
|
author = "Terezka"
|
||||||
|
|
||||||
|
[taxonomies]
|
||||||
|
kategorie = ["zelenina"]
|
||||||
|
tagy = ["bezlaktózové", "low carb", "rychlé", "snadné", "vegetarian", "z jednoho hrnce2"]
|
||||||
|
|
||||||
|
[extra]
|
||||||
|
portions = "2"
|
||||||
|
time = "25"
|
||||||
|
+++
|
||||||
|
|
||||||
|
Jednoduché a velmi rychlé jídlo, do kterého můžeme zapracovat sezónní zeleninu, kterou máte zrovna v kuchyni - kromě zmiňované papriky, cukety a pórku, je možné použít třeba brokolici, mrkev, čínské zelí, patizon, houby (osmahneme zvlášť) nebo i bambusové výhonky, sójové klíčky, atp.
|
||||||
|
|
||||||
|
Ingredience ||
|
||||||
|
-|-
|
||||||
|
Konjakové nudle | 200 g
|
||||||
|
Cibule, červená | 1 ks
|
||||||
|
Česnek | 2 stroužky
|
||||||
|
Paprika, červená | 1 ks
|
||||||
|
Cuketa | asi 200 g
|
||||||
|
Pórek | asi 3 listy
|
||||||
|
Seitan | 200 g
|
||||||
|
Olej |
|
||||||
|
Sójová omáčka |
|
||||||
|
Tamarindová pasta |
|
||||||
|
Koření na čínu |
|
||||||
|
Arašídy | asi 2 hrsti
|
||||||
|
Sezamová semínka | na ozdobu
|
||||||
|
|
||||||
|
1. Konjakové nudle scedíme, propláchneme a necháme okapat.
|
||||||
|
1. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na plátky.
|
||||||
|
1. Papriku, cuketu a pórek omyjeme, očistíme a nakrájíme na tenké proužky dlouhé asi 5 cm.
|
||||||
|
1. Seitan taktéž nakrájíme na proužky, plátky nebo menší kousky.
|
||||||
|
1. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje a osmahneme na něm seitan.
|
||||||
|
1. Až bude seitan opečený, přisypeme cibuli a česnek. V případě potřeby ještě zakápneme olejem. Posypeme trochou koření na čínu a mícháme.
|
||||||
|
1. Poté přidáme zbylou zeleninu nakrájenou na proužky, arašídy, posypeme asi 1 lžící koření na čínu, polijeme asi 2 lžícemi sójové omáčky a 1 lžící tamarindové omáčky. Vše promícháme.
|
||||||
|
1. Až bude zelenina trochu osmahlá, ale zároveň ještě křupavá, tak přidáme scezené konjakové nudle. Teď už jen mícháme, zahříváme a dochutíme dle potřeby.
|
||||||
|
1. Podáváme posypané sezamovými semínky.
|
||||||
|
|
||||||
|
### Tipy
|
||||||
|
|
||||||
|
- Seitan můžeme vyměnit za tempeh nebo tofu.
|
||||||
|
- Konjakové nudle stejně dobře můžeme nahradit třeba rýžovými, soba či jinými nudlemi (jen je musíme včas uvařit) nebo rýží (kterou bych sevírovala asi rovnou na talíř a nemíchala do směsi. Pak samozřejmě nebude pokrm nízkosacharidový.
|
Loading…
Reference in New Issue
Block a user