diff --git a/content/makovec-bez-mouky/img.jpg b/content/makovec-bez-mouky/img.jpg new file mode 100644 index 0000000..874db68 Binary files /dev/null and b/content/makovec-bez-mouky/img.jpg differ diff --git a/content/makovec-bez-mouky/index.md b/content/makovec-bez-mouky/index.md new file mode 100644 index 0000000..3e597bc --- /dev/null +++ b/content/makovec-bez-mouky/index.md @@ -0,0 +1,37 @@ ++++ +title = "Makovec bez mouky" +date = 2023-08-07 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["dezerty"] +tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "low carb", "pečené", "rychlé", "snadné", "vegetarian"] + + +[extra] +portions = "1 plech o velikosti 27x23" +time = "10 + pečení 25" +source = "JsemLowCarb.cz" ++++ + +Ingredience || +-|- +Vejce | 4 ks +Kokosový olej | 55 g +Bílý jogurt | 80 g +Mák, mletý | 200 g +Mouka z vlašských ořechů | 50 g +Kypřící prášek bez fosfátů | 1 lžička +Sůl | 1 malá špetka +Vanilkový extrakt | pár kapek +Citronový kůra (volitelná) | 1 špetka + +1. Troubu si předehřejeme na 180°C. Plech vyložíme pečícím papírem. +1. Vejce vyšleháme s rozpuštěným kokosovým oleje a jogurtem. +1. Přisypeme všechny zbylé ingradience a vytvoříme tekuté těsto. Pokud by se nám zdálo málo tekuté, můžeme přilít trochu mléka. Pokud naopak moc tekuté, přidáme trochu máku nebo ořechové mouky. +1. Těsto nalijeme na připravený plech a dáme péct na 20-25 minut (zkusíme špejlí). +1. Po vyndání z trouby necháme úplně vychladnout. + +### Tipy + +- Makovec je možné potřít různými krémy nebo ovocnými rozvary, záleží na fantazii a zásobě v kuchyni. Různě můžeme kombinovat mezi sebou např. mascarpone, tvaroh, zakysanou smetanu, šlehačku ke šlehání (klidně i vyšlehanou), bílý jogurt atd. Já vyzkoušela zakysanou smetanu s bílým jogurtem a osladila jsem to trochou čekankového sirupu. diff --git a/content/tvarohove-knedliky-s-jahodami/img.jpg b/content/tvarohove-knedliky-s-jahodami/img.jpg new file mode 100644 index 0000000..8c1bb45 Binary files /dev/null and b/content/tvarohove-knedliky-s-jahodami/img.jpg differ diff --git a/content/tvarohove-knedliky-s-jahodami/index.md b/content/tvarohove-knedliky-s-jahodami/index.md new file mode 100644 index 0000000..2b6556f --- /dev/null +++ b/content/tvarohove-knedliky-s-jahodami/index.md @@ -0,0 +1,40 @@ ++++ +title = "Tvarohové knedlíky s jahodami" +date = 2023-08-07 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["dezerty"] +tagy = ["bezlepkové", "low carb", "vegetarian"] + +[extra] +portions = "2-3" +time = "60" +source = "JsemLowCarb.cz" ++++ + +Ingredience || +-|- +Vejce | 1 ks +Vanilkový extrakt | pár kapek +Tvaroh z alobalu (měkký / jemný) | 1 ks +Březový cukr | 10 g +Mandlová mouka | 20 g +Kokosový mouka | 60 g +Psyllium | 10 g +Jahody | asi 400 g +Březový cukr na rozvar | 1 lžíce +Zakysaná smetana | na podávání +Hořká čokoláda, nastrouhaná | na ozdobu + +1. Vejce prošleháme s vanilkovým extraktem. +1. Přidáme tvaroh, břežový cukr a promícháme. +1. Přisypeme mandlovou a kokosovou mouku, psyllium a pořádně promícháme. Až to nepůjde vařečkou, tak použijeme ruku a hneteme tak dlouho, dokud se nevytvoří kompaktní těsto. +1. Těsto dáme na 30 minut do lednice. +1. Mezitím si připravíme jahody - omyjeme, osušíme a odkrojíme šťopky. Asi polovinu můžeme nakrájet na menší kousky a dát do rendlíku. Zbytek zatím necháme a uvidíme, kolik jich budeme potřebovat na obalení v těstě. +1. Na plotnu postavíme hrnec se širokým dnem, nalijeme do něj asi 2 litry vody a mezitím přivedeme k varu. +1. Uleželé těsto si rozdělíme na 10-12 dílků. Každý dílek si vezmeme do ruky, vytvoříme z něj kuličku, trochu rozplácneme mezi dlaněmi a opatně jím obalíme jahodu. Položíme stranou na talíř a takto postupujeme s každým kouskem. Dobře to půjde pokud si během obalování budeme lehce vlhčit ruce vodou. Lépe i zahladíme praskliny na knedlíku. Pokud máte velké jehody nebo máte rádi větší knedlíky, bude jich samozřejmě méně. Mě to vyšlo asi na 11 knedlíků o průměru zhruba 5-7 cm. +1. Zbylé jahody pokrájíme na menší kousky, přidáme do rendlíku zasypeme březovým cukrem, přiklopíme pokličkou a za občasného míchání přivedeme k varu. Pokud by se nám zdálo, že se začínají připalovat, podlijeme troškou vody. Ale jahody rychle pustí šťávu a stát by se to nemělo. +1. Knedlíky pomocí lžíce opatrně vložíme do vroucí vody a vaříme 7-8 minut. Poté, opět lžící, opatrně vyndaváme. +1. Změklé a jahody rozmixujeme a případně ještě chvíli povaříme (tady záleží na vás, jak moc tekutou omáčku chcete). +1. Na talíře rozdělíme vetšinu omáčky, rozdělíme i knedlíky, zbytkem omáčky každý knedlík trochu polijeme a posypeme trochou hořké nastrouhané čokolády (neo kakaem). Servírujeme s kopečkem zakysané smetany. diff --git a/content/zeleninovy-wok-se-seitanem/img.jpg b/content/zeleninovy-wok-se-seitanem/img.jpg new file mode 100644 index 0000000..8b7fc64 Binary files /dev/null and b/content/zeleninovy-wok-se-seitanem/img.jpg differ diff --git a/content/zeleninovy-wok-se-seitanem/index.md b/content/zeleninovy-wok-se-seitanem/index.md new file mode 100644 index 0000000..5cd6f10 --- /dev/null +++ b/content/zeleninovy-wok-se-seitanem/index.md @@ -0,0 +1,46 @@ ++++ +title = "Zeleninový wok se seitanem" +date = 2023-08-07 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["zelenina"] +tagy = ["bezlaktózové", "low carb", "rychlé", "snadné", "vegetarian", "z jednoho hrnce2"] + +[extra] +portions = "2" +time = "25" ++++ + +Jednoduché a velmi rychlé jídlo, do kterého můžeme zapracovat sezónní zeleninu, kterou máte zrovna v kuchyni - kromě zmiňované papriky, cukety a pórku, je možné použít třeba brokolici, mrkev, čínské zelí, patizon, houby (osmahneme zvlášť) nebo i bambusové výhonky, sójové klíčky, atp. + +Ingredience || +-|- +Konjakové nudle | 200 g +Cibule, červená | 1 ks +Česnek | 2 stroužky +Paprika, červená | 1 ks +Cuketa | asi 200 g +Pórek | asi 3 listy +Seitan | 200 g +Olej | +Sójová omáčka | +Tamarindová pasta | +Koření na čínu | +Arašídy | asi 2 hrsti +Sezamová semínka | na ozdobu + +1. Konjakové nudle scedíme, propláchneme a necháme okapat. +1. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. +1. Papriku, cuketu a pórek omyjeme, očistíme a nakrájíme na tenké proužky dlouhé asi 5 cm. +1. Seitan taktéž nakrájíme na proužky, plátky nebo menší kousky. +1. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje a osmahneme na něm seitan. +1. Až bude seitan opečený, přisypeme cibuli a česnek. V případě potřeby ještě zakápneme olejem. Posypeme trochou koření na čínu a mícháme. +1. Poté přidáme zbylou zeleninu nakrájenou na proužky, arašídy, posypeme asi 1 lžící koření na čínu, polijeme asi 2 lžícemi sójové omáčky a 1 lžící tamarindové omáčky. Vše promícháme. +1. Až bude zelenina trochu osmahlá, ale zároveň ještě křupavá, tak přidáme scezené konjakové nudle. Teď už jen mícháme, zahříváme a dochutíme dle potřeby. +1. Podáváme posypané sezamovými semínky. + +### Tipy + +- Seitan můžeme vyměnit za tempeh nebo tofu. +- Konjakové nudle stejně dobře můžeme nahradit třeba rýžovými, soba či jinými nudlemi (jen je musíme včas uvařit) nebo rýží (kterou bych sevírovala asi rovnou na talíř a nemíchala do směsi. Pak samozřejmě nebude pokrm nízkosacharidový.