receptty.org/content/tvarohove-knedliky-s-jahodami/index.md

2.5 KiB

+++ title = "Tvarohové knedlíky s jahodami" date = 2023-08-07 author = "Terezka"

[taxonomies] kategorie = ["dezerty"] tagy = ["bezlepkové", "low carb", "vegetarian"]

[extra] portions = "2-3" time = "60" source = "JsemLowCarb.cz" +++

Ingredience
Vejce 1 ks
Vanilkový extrakt pár kapek
Tvaroh z alobalu (měkký / jemný) 1 ks
Březový cukr 10 g
Mandlová mouka 20 g
Kokosový mouka 60 g
Psyllium 10 g
Jahody asi 400 g
Březový cukr na rozvar 1 lžíce
Zakysaná smetana na podávání
Hořká čokoláda, nastrouhaná na ozdobu
  1. Vejce prošleháme s vanilkovým extraktem.
  2. Přidáme tvaroh, břežový cukr a promícháme.
  3. Přisypeme mandlovou a kokosovou mouku, psyllium a pořádně promícháme. Až to nepůjde vařečkou, tak použijeme ruku a hneteme tak dlouho, dokud se nevytvoří kompaktní těsto.
  4. Těsto dáme na 30 minut do lednice.
  5. Mezitím si připravíme jahody - omyjeme, osušíme a odkrojíme šťopky. Asi polovinu můžeme nakrájet na menší kousky a dát do rendlíku. Zbytek zatím necháme a uvidíme, kolik jich budeme potřebovat na obalení v těstě.
  6. Na plotnu postavíme hrnec se širokým dnem, nalijeme do něj asi 2 litry vody a mezitím přivedeme k varu.
  7. Uleželé těsto si rozdělíme na 10-12 dílků. Každý dílek si vezmeme do ruky, vytvoříme z něj kuličku, trochu rozplácneme mezi dlaněmi a opatně jím obalíme jahodu. Položíme stranou na talíř a takto postupujeme s každým kouskem. Dobře to půjde pokud si během obalování budeme lehce vlhčit ruce vodou. Lépe i zahladíme praskliny na knedlíku. Pokud máte velké jehody nebo máte rádi větší knedlíky, bude jich samozřejmě méně. Mě to vyšlo asi na 11 knedlíků o průměru zhruba 5-7 cm.
  8. Zbylé jahody pokrájíme na menší kousky, přidáme do rendlíku zasypeme březovým cukrem, přiklopíme pokličkou a za občasného míchání přivedeme k varu. Pokud by se nám zdálo, že se začínají připalovat, podlijeme troškou vody. Ale jahody rychle pustí šťávu a stát by se to nemělo.
  9. Knedlíky pomocí lžíce opatrně vložíme do vroucí vody a vaříme 7-8 minut. Poté, opět lžící, opatrně vyndaváme.
  10. Změklé a jahody rozmixujeme a případně ještě chvíli povaříme (tady záleží na vás, jak moc tekutou omáčku chcete).
  11. Na talíře rozdělíme vetšinu omáčky, rozdělíme i knedlíky, zbytkem omáčky každý knedlík trochu polijeme a posypeme trochou hořké nastrouhané čokolády (neo kakaem). Servírujeme s kopečkem zakysané smetany.