Makovec, tvarohove knedliky a wok se seitanem
	
		
			
	
		
	
	
		
	
		
			All checks were successful
		
		
	
	
		
			
				
	
				continuous-integration/drone/push Build is passing
				
			
		
		
	
	
				
					
				
			
		
			All checks were successful
		
		
	
	continuous-integration/drone/push Build is passing
				
			This commit is contained in:
		
							
								
								
									
										
											BIN
										
									
								
								content/makovec-bez-mouky/img.jpg
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										
											BIN
										
									
								
								content/makovec-bez-mouky/img.jpg
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
										
											Binary file not shown.
										
									
								
							| 
		 After Width: | Height: | Size: 222 KiB  | 
							
								
								
									
										37
									
								
								content/makovec-bez-mouky/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										37
									
								
								content/makovec-bez-mouky/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,37 @@
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
title = "Makovec bez mouky"
 | 
			
		||||
date = 2023-08-07
 | 
			
		||||
author = "Terezka"
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[taxonomies]
 | 
			
		||||
kategorie = ["dezerty"]
 | 
			
		||||
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "low carb", "pečené", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[extra]
 | 
			
		||||
portions = "1 plech o velikosti 27x23"
 | 
			
		||||
time = "10 + pečení 25"
 | 
			
		||||
source = "JsemLowCarb.cz"
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
Ingredience ||
 | 
			
		||||
-|-
 | 
			
		||||
Vejce | 4 ks
 | 
			
		||||
Kokosový olej | 55 g
 | 
			
		||||
Bílý jogurt | 80 g
 | 
			
		||||
Mák, mletý | 200 g
 | 
			
		||||
Mouka z vlašských ořechů | 50 g
 | 
			
		||||
Kypřící prášek bez fosfátů | 1 lžička
 | 
			
		||||
Sůl | 1 malá špetka
 | 
			
		||||
Vanilkový extrakt | pár kapek
 | 
			
		||||
Citronový kůra (volitelná) | 1 špetka
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
1. Troubu si předehřejeme na 180°C. Plech vyložíme pečícím papírem.
 | 
			
		||||
1. Vejce vyšleháme s rozpuštěným kokosovým oleje a jogurtem.
 | 
			
		||||
1. Přisypeme všechny zbylé ingradience a vytvoříme tekuté těsto. Pokud by se nám zdálo málo tekuté, můžeme přilít trochu mléka. Pokud naopak moc tekuté, přidáme trochu máku nebo ořechové mouky.
 | 
			
		||||
1. Těsto nalijeme na připravený plech a dáme péct na 20-25 minut (zkusíme špejlí).
 | 
			
		||||
1. Po vyndání z trouby necháme úplně vychladnout.
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
### Tipy
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
- Makovec je možné potřít různými krémy nebo ovocnými rozvary, záleží na fantazii a zásobě v kuchyni. Různě můžeme kombinovat mezi sebou např. mascarpone, tvaroh, zakysanou smetanu, šlehačku ke šlehání (klidně i vyšlehanou), bílý jogurt atd. Já vyzkoušela zakysanou smetanu s bílým jogurtem a osladila jsem to trochou čekankového sirupu.
 | 
			
		||||
							
								
								
									
										
											BIN
										
									
								
								content/tvarohove-knedliky-s-jahodami/img.jpg
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										
											BIN
										
									
								
								content/tvarohove-knedliky-s-jahodami/img.jpg
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
										
											Binary file not shown.
										
									
								
							| 
		 After Width: | Height: | Size: 186 KiB  | 
							
								
								
									
										40
									
								
								content/tvarohove-knedliky-s-jahodami/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										40
									
								
								content/tvarohove-knedliky-s-jahodami/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,40 @@
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
title = "Tvarohové knedlíky s jahodami"
 | 
			
		||||
date = 2023-08-07
 | 
			
		||||
author = "Terezka"
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[taxonomies]
 | 
			
		||||
kategorie = ["dezerty"]
 | 
			
		||||
tagy = ["bezlepkové", "low carb", "vegetarian"]
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[extra]
 | 
			
		||||
portions = "2-3"
 | 
			
		||||
time = "60"
 | 
			
		||||
source = "JsemLowCarb.cz"
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
Ingredience ||
 | 
			
		||||
-|-
 | 
			
		||||
Vejce | 1 ks
 | 
			
		||||
Vanilkový extrakt | pár kapek
 | 
			
		||||
Tvaroh z alobalu (měkký / jemný) | 1 ks
 | 
			
		||||
Březový cukr | 10 g
 | 
			
		||||
Mandlová mouka | 20 g
 | 
			
		||||
Kokosový mouka | 60 g
 | 
			
		||||
Psyllium | 10 g
 | 
			
		||||
Jahody | asi 400 g
 | 
			
		||||
Březový cukr na rozvar | 1 lžíce
 | 
			
		||||
Zakysaná smetana | na podávání
 | 
			
		||||
Hořká čokoláda, nastrouhaná | na ozdobu
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
1. Vejce prošleháme s vanilkovým extraktem. 
 | 
			
		||||
1. Přidáme tvaroh, břežový cukr a promícháme. 
 | 
			
		||||
1. Přisypeme mandlovou a kokosovou mouku, psyllium a pořádně promícháme. Až to nepůjde vařečkou, tak použijeme ruku a hneteme tak dlouho, dokud se nevytvoří kompaktní těsto.
 | 
			
		||||
1. Těsto dáme na 30 minut do lednice.
 | 
			
		||||
1. Mezitím si připravíme jahody - omyjeme, osušíme a odkrojíme šťopky. Asi polovinu můžeme nakrájet na menší kousky a dát do rendlíku. Zbytek zatím necháme a uvidíme, kolik jich budeme potřebovat na obalení v těstě.
 | 
			
		||||
1. Na plotnu postavíme hrnec se širokým dnem, nalijeme do něj asi 2 litry vody a mezitím přivedeme k varu.
 | 
			
		||||
1. Uleželé těsto si rozdělíme na 10-12 dílků. Každý dílek si vezmeme do ruky, vytvoříme z něj kuličku, trochu rozplácneme mezi dlaněmi a opatně jím obalíme jahodu. Položíme stranou na talíř a takto postupujeme s každým kouskem. Dobře to půjde pokud si během obalování budeme lehce vlhčit ruce vodou. Lépe i zahladíme praskliny na knedlíku. Pokud máte velké jehody nebo máte rádi větší knedlíky, bude jich samozřejmě méně. Mě to vyšlo asi na 11 knedlíků o průměru zhruba 5-7 cm.
 | 
			
		||||
1. Zbylé jahody pokrájíme na menší kousky, přidáme do rendlíku zasypeme březovým cukrem, přiklopíme pokličkou a za občasného míchání přivedeme k varu. Pokud by se nám zdálo, že se začínají připalovat, podlijeme troškou vody. Ale jahody rychle pustí šťávu a stát by se to nemělo.
 | 
			
		||||
1. Knedlíky pomocí lžíce opatrně vložíme do vroucí vody a vaříme 7-8 minut. Poté, opět lžící, opatrně vyndaváme.
 | 
			
		||||
1. Změklé a jahody rozmixujeme a případně ještě chvíli povaříme (tady záleží na vás, jak moc tekutou omáčku chcete).
 | 
			
		||||
1. Na talíře rozdělíme vetšinu omáčky, rozdělíme i knedlíky, zbytkem omáčky každý knedlík trochu polijeme a posypeme trochou hořké nastrouhané čokolády (neo kakaem). Servírujeme s kopečkem zakysané smetany.
 | 
			
		||||
							
								
								
									
										
											BIN
										
									
								
								content/zeleninovy-wok-se-seitanem/img.jpg
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										
											BIN
										
									
								
								content/zeleninovy-wok-se-seitanem/img.jpg
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
										
											Binary file not shown.
										
									
								
							| 
		 After Width: | Height: | Size: 225 KiB  | 
							
								
								
									
										46
									
								
								content/zeleninovy-wok-se-seitanem/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										46
									
								
								content/zeleninovy-wok-se-seitanem/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,46 @@
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
title = "Zeleninový wok se seitanem"
 | 
			
		||||
date = 2023-08-07
 | 
			
		||||
author = "Terezka"
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[taxonomies]
 | 
			
		||||
kategorie = ["zelenina"]
 | 
			
		||||
tagy = ["bezlaktózové", "low carb", "rychlé", "snadné", "vegetarian", "z jednoho hrnce2"]
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[extra]
 | 
			
		||||
portions = "2"
 | 
			
		||||
time = "25"
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
Jednoduché a velmi rychlé jídlo, do kterého můžeme zapracovat sezónní zeleninu, kterou máte zrovna v kuchyni - kromě zmiňované papriky, cukety a pórku, je možné použít třeba brokolici, mrkev, čínské zelí, patizon, houby (osmahneme zvlášť) nebo i bambusové výhonky, sójové klíčky, atp. 
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
Ingredience ||
 | 
			
		||||
-|-
 | 
			
		||||
Konjakové nudle | 200 g
 | 
			
		||||
Cibule, červená | 1 ks
 | 
			
		||||
Česnek | 2 stroužky
 | 
			
		||||
Paprika, červená | 1 ks
 | 
			
		||||
Cuketa | asi 200 g
 | 
			
		||||
Pórek | asi 3 listy
 | 
			
		||||
Seitan | 200 g
 | 
			
		||||
Olej |
 | 
			
		||||
Sójová omáčka | 
 | 
			
		||||
Tamarindová pasta | 
 | 
			
		||||
Koření na čínu | 
 | 
			
		||||
Arašídy | asi 2 hrsti
 | 
			
		||||
Sezamová semínka | na ozdobu
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
1. Konjakové nudle scedíme, propláchneme a necháme okapat. 
 | 
			
		||||
1. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. 
 | 
			
		||||
1. Papriku, cuketu a pórek omyjeme, očistíme a nakrájíme na tenké proužky dlouhé asi 5 cm. 
 | 
			
		||||
1. Seitan taktéž nakrájíme na proužky, plátky nebo menší kousky.
 | 
			
		||||
1. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje a osmahneme na něm seitan.
 | 
			
		||||
1. Až bude seitan opečený, přisypeme cibuli a česnek. V případě potřeby ještě zakápneme olejem. Posypeme trochou koření na čínu a mícháme.
 | 
			
		||||
1. Poté přidáme zbylou zeleninu nakrájenou na proužky, arašídy, posypeme asi 1 lžící koření na čínu, polijeme asi 2 lžícemi sójové omáčky a 1 lžící tamarindové omáčky. Vše promícháme.
 | 
			
		||||
1. Až bude zelenina trochu osmahlá, ale zároveň ještě křupavá, tak přidáme scezené konjakové nudle. Teď už jen mícháme, zahříváme a dochutíme dle potřeby.
 | 
			
		||||
1. Podáváme posypané sezamovými semínky.
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
### Tipy
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
- Seitan můžeme vyměnit za tempeh nebo tofu.
 | 
			
		||||
- Konjakové nudle stejně dobře můžeme nahradit třeba rýžovými, soba či jinými  nudlemi (jen je musíme včas uvařit) nebo rýží (kterou bych sevírovala asi rovnou na talíř a nemíchala do směsi. Pak samozřejmě nebude pokrm nízkosacharidový.
 | 
			
		||||
		Reference in New Issue
	
	Block a user