This commit is contained in:
parent
5bb83debe8
commit
3f7ea522b1
@ -1,45 +0,0 @@
|
|||||||
+++
|
|
||||||
title = "Kulajda s vejcem"
|
|
||||||
date = 2019-07-21
|
|
||||||
author = "Terezka"
|
|
||||||
|
|
||||||
[taxonomies]
|
|
||||||
kategorie = ["polévky"]
|
|
||||||
tagy = ["snadné", "levné", "rychlé"]
|
|
||||||
|
|
||||||
[extra]
|
|
||||||
portions = "4"
|
|
||||||
time = "30"
|
|
||||||
source = "Apetit Online"
|
|
||||||
+++
|
|
||||||
|
|
||||||
Ingredience ||
|
|
||||||
-|-
|
|
||||||
Houby | 400 g
|
|
||||||
Voda | 1 250 ml
|
|
||||||
Masox | 1 kostka
|
|
||||||
Cibule | 1 ks
|
|
||||||
Bobkový list | 2 kusy
|
|
||||||
Nové koření | 5 kuliček
|
|
||||||
Černý pepř | 5 kuliček
|
|
||||||
Drcený kmín | 1/4 lžičky
|
|
||||||
Hladká mouka | 2 lžíce
|
|
||||||
Velké brambory | 4 ks
|
|
||||||
Libeček | 2 snítky
|
|
||||||
Ocet | 1-2 lžíce
|
|
||||||
Kopr | 1 menší svazek
|
|
||||||
Máslo | 1 lžíce
|
|
||||||
Smetana na vaření | 200 ml
|
|
||||||
Ztracené vejce | 4 ks
|
|
||||||
|
|
||||||
1. Houby očistíme a nakrájíme na silnější plátky.
|
|
||||||
1. Cibuli oloupeme zkrojíme napůl.
|
|
||||||
1. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky.
|
|
||||||
1. Kopr omyjeme, osušíme, otrháme od stonků a nakrájíme na drobno. Stejně tak připravíme i libeček.
|
|
||||||
1. Do hrnce nalijeme vodu, vsypeme houby a přidáme kostku masoxu. Vložíme cibuli, bobkový list, nové koření, černý pepř a kmín. celé necháme povařit.
|
|
||||||
1. Připravíme si jíšku. Do sklenky napustíme trochu vody (okolo 150 ml) a vidličkou v ní rozkvedláme mouku. Směs musí být hladká a bez hrudek a více tekutější formy, než kašovité.
|
|
||||||
1. Za stálého míchání polévky vlijeme jíšku do polévky.
|
|
||||||
1. Přidáme brambory a libeček.
|
|
||||||
1. Když jsou brambory měkké dochutíme octem, solí, pepřem a přidáme kopr. Chvilku povaříme.
|
|
||||||
1. Stáhneme z plotny, vmícháme lžíci másla, které dodá jemnosti a přilijeme smetanu
|
|
||||||
1. Servírujeme se ztraceným vejcem na talíři.
|
|
Before Width: | Height: | Size: 168 KiB After Width: | Height: | Size: 168 KiB |
49
content/kulajda/index.md
Normal file
49
content/kulajda/index.md
Normal file
@ -0,0 +1,49 @@
|
|||||||
|
+++
|
||||||
|
title = "Kulajda"
|
||||||
|
date = 2024-11-07
|
||||||
|
author = "Emil"
|
||||||
|
|
||||||
|
[taxonomies]
|
||||||
|
kategorie = ["polévky"]
|
||||||
|
tagy = ["snadné", "levné", "rychlé"]
|
||||||
|
|
||||||
|
[extra]
|
||||||
|
portions = "4"
|
||||||
|
time = "30"
|
||||||
|
+++
|
||||||
|
|
||||||
|
Ingredience ||
|
||||||
|
-|-
|
||||||
|
Houby | ~400 g
|
||||||
|
Vývar | ~1 l
|
||||||
|
Šalotka | 2 ks
|
||||||
|
Bobkový list | 2 ks
|
||||||
|
Nové koření | 4-5 kuliček
|
||||||
|
Tymián | 1/4 lžičky
|
||||||
|
Rozmarýn | 1/4 lžičky
|
||||||
|
Drcený kmín | 1/2 lžičky
|
||||||
|
Brambory | 4 ks
|
||||||
|
Smetana | 200 ml
|
||||||
|
Kopr | 1 svazek
|
||||||
|
Ocet | ~2 lžíce
|
||||||
|
Cukr |
|
||||||
|
Mletý černý pepř |
|
||||||
|
|
||||||
|
1. Houby očistíme a nakrájíme na silnější plátky. Pokud máíme houby sušené, necháme je chvíli namočit.
|
||||||
|
1. Šalotky pnakrájíme na kostičky.
|
||||||
|
1. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky.
|
||||||
|
1. V hrnci na oleji a másle osmažíme Šalotku.
|
||||||
|
1. Po chvíli přidáme houby a chvilku restujeme.
|
||||||
|
1. Přidáme koření, sůl, vývar a brambory.
|
||||||
|
1. Pokud jsme namáčeli sušené houby, můžeme přidat i vodu, která nám zbyla.
|
||||||
|
1. Vaříme do změknutí brambor.
|
||||||
|
1. Vylovíme bobkový list a nové koření.
|
||||||
|
1. Přilijeme smetanu.
|
||||||
|
1. Část polévky odebereme, rozmixujeme a přelijeme zpět ke zbytku. To nám polévku udělá nádherně krémovou a nemusíme do toho dávat mouku.
|
||||||
|
1. Přidáme nasekaný kopr.
|
||||||
|
1. Dochutíme octem, solí a pepřem.
|
||||||
|
1. Servírujeme se ztraceným vejcem.
|
||||||
|
|
||||||
|
### Tipy
|
||||||
|
|
||||||
|
Ke koření můžeme přidat nasekaný libeček.
|
Loading…
Reference in New Issue
Block a user