diff --git a/content/kulajda-s-vejcem/index.md b/content/kulajda-s-vejcem/index.md deleted file mode 100644 index 77102d2..0000000 --- a/content/kulajda-s-vejcem/index.md +++ /dev/null @@ -1,45 +0,0 @@ -+++ -title = "Kulajda s vejcem" -date = 2019-07-21 -author = "Terezka" - -[taxonomies] -kategorie = ["polévky"] -tagy = ["snadné", "levné", "rychlé"] - -[extra] -portions = "4" -time = "30" -source = "Apetit Online" -+++ - -Ingredience || --|- -Houby | 400 g -Voda | 1 250 ml -Masox | 1 kostka -Cibule | 1 ks -Bobkový list | 2 kusy -Nové koření | 5 kuliček -Černý pepř | 5 kuliček -Drcený kmín | 1/4 lžičky -Hladká mouka | 2 lžíce -Velké brambory | 4 ks -Libeček | 2 snítky -Ocet | 1-2 lžíce -Kopr | 1 menší svazek -Máslo | 1 lžíce -Smetana na vaření | 200 ml -Ztracené vejce | 4 ks - -1. Houby očistíme a nakrájíme na silnější plátky. -1. Cibuli oloupeme zkrojíme napůl. -1. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. -1. Kopr omyjeme, osušíme, otrháme od stonků a nakrájíme na drobno. Stejně tak připravíme i libeček. -1. Do hrnce nalijeme vodu, vsypeme houby a přidáme kostku masoxu. Vložíme cibuli, bobkový list, nové koření, černý pepř a kmín. celé necháme povařit. -1. Připravíme si jíšku. Do sklenky napustíme trochu vody (okolo 150 ml) a vidličkou v ní rozkvedláme mouku. Směs musí být hladká a bez hrudek a více tekutější formy, než kašovité. -1. Za stálého míchání polévky vlijeme jíšku do polévky. -1. Přidáme brambory a libeček. -1. Když jsou brambory měkké dochutíme octem, solí, pepřem a přidáme kopr. Chvilku povaříme. -1. Stáhneme z plotny, vmícháme lžíci másla, které dodá jemnosti a přilijeme smetanu -1. Servírujeme se ztraceným vejcem na talíři. diff --git a/content/kulajda-s-vejcem/img.jpg b/content/kulajda/img.jpg similarity index 100% rename from content/kulajda-s-vejcem/img.jpg rename to content/kulajda/img.jpg diff --git a/content/kulajda/index.md b/content/kulajda/index.md new file mode 100644 index 0000000..e0a1fe4 --- /dev/null +++ b/content/kulajda/index.md @@ -0,0 +1,49 @@ ++++ +title = "Kulajda" +date = 2024-11-07 +author = "Emil" + +[taxonomies] +kategorie = ["polévky"] +tagy = ["snadné", "levné", "rychlé"] + +[extra] +portions = "4" +time = "30" ++++ + +Ingredience || +-|- +Houby | ~400 g +Vývar | ~1 l +Šalotka | 2 ks +Bobkový list | 2 ks +Nové koření | 4-5 kuliček +Tymián | 1/4 lžičky +Rozmarýn | 1/4 lžičky +Drcený kmín | 1/2 lžičky +Brambory | 4 ks +Smetana | 200 ml +Kopr | 1 svazek +Ocet | ~2 lžíce +Cukr | +Mletý černý pepř | + +1. Houby očistíme a nakrájíme na silnější plátky. Pokud máíme houby sušené, necháme je chvíli namočit. +1. Šalotky pnakrájíme na kostičky. +1. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. +1. V hrnci na oleji a másle osmažíme Šalotku. +1. Po chvíli přidáme houby a chvilku restujeme. +1. Přidáme koření, sůl, vývar a brambory. +1. Pokud jsme namáčeli sušené houby, můžeme přidat i vodu, která nám zbyla. +1. Vaříme do změknutí brambor. +1. Vylovíme bobkový list a nové koření. +1. Přilijeme smetanu. +1. Část polévky odebereme, rozmixujeme a přelijeme zpět ke zbytku. To nám polévku udělá nádherně krémovou a nemusíme do toho dávat mouku. +1. Přidáme nasekaný kopr. +1. Dochutíme octem, solí a pepřem. +1. Servírujeme se ztraceným vejcem. + +### Tipy + +Ke koření můžeme přidat nasekaný libeček.