Nové recepty a upravený sample (přidaný tag odšťavňovač)
continuous-integration/drone/push Build is passing Details

This commit is contained in:
Terezka Tichá 2023-02-20 17:07:04 +01:00
parent 22ed3f90a2
commit 06499ceae7
10 changed files with 317 additions and 2 deletions

40
content/cesnecka/index.md Normal file
View File

@ -0,0 +1,40 @@
+++
title = "Česnečka"
date = 2023-02-20
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["polévky"]
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "levné", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "4"
time = "20"
source = "TopRecepty.cz"
+++
Ingredience ||
-|-
Cibule | 1 ks
Brambory | 2-3 ks
Sůl |
Kmín |
Sádlo | 1 lžíce
Voda nebo vývar | 1000 ml
Vejce | 2 ks
Česnek | 5-10 stroužků
Majoránka | 1 velká špetka
Sýr, tučnější, nastrouhaný | k servírování
1. Cibuli oloupeme a pokrájíme najemno. Česnek oloupeme.
1. Brambory omyjeme a pokrájíme na menší kostičky.
1. Na sádle zesklovatíme cibuli.
1. Brambory vložíme do rendlíku zalijeme (vroucí) vodou, osolíme, okmínujeme a přivedeme k varu. Vaříme, dokud nejsou brambory poloměkké (nechceme je úplně uvařené).
1. Zesklovatělou cibulku zalijeme vodou / vývarem a přivedeme k varu.
1. Brambory slijeme a přendáme do polévky.
1. V misce nebo skleničce si rozšleháme vejce. Polévku zamícháme, aby udělela vír a vejce do ní pomalu vléváme. Takto vytvoříme vaječné nitě.
1. Ochutíme solí, pepřem (tím nemusíme šetřit), kmínem. Povaříme ještě minutku a vypneme.
1. Přidáme prolisovaný česnek. U jeho množství záleží na síle. Takže přidáváme dle naší chuti.
1. Nakonec přisypeme v dlaních promnutou majoránku, promícháme a necháme chvilku stát, aby se česnek v polévce uležel.
1. Podáváme s nastrouhaným sýrem, který dáváme na talíř a teprve poté ho zalijeme polévkou. Pokud bychom ho vsypali do polévky, udělá se nám na jejím dně rozteklý blob, který se nebude dobře servírovat.

View File

@ -0,0 +1,33 @@
+++
title = "Čokoládový dezert s limetkou"
date = 2023-02-20
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["dezerty"]
tagy = ["bezlepkové", "levné", "low carb", "rychlé", "snadné", "vegetarian", "z jednoho hrnce"]
[extra]
portions = "4"
time = "10"
source = "inspirace z kuchařky Sugar-free kuchyně"
+++
Ingredience ||
-|-
Smetana ke šlehání | 200 ml
Čekankový nebo agávový sirup | 1 lžíce
Čokoláda, hořká - 90% kakaa | 25 g
Limetka, ideálně bio | 1 ks
1. Smetanu nalijeme do rendlíčku, přidáme sladidlo a přivedeme k varu.
1. Mezitím limetku omyjeme, kůru nastrouháme a vymačkáme šťávu z poloviny plodu.
1. Přisypeme čokoládu nalámanou na menší kousky, limetkovou šťávu a téměř všechnu limetkovou kůru (necháme si jen trochu na pozdější ozdobení).
1. Směs mícháme dokud se čokoláda nerozpustí. Ztlumíme výkon tepla a necháme 3 minuty vařit.
1. Mezitím si připravíme nějaké malé misečky nebo hrnečky na espresso.
1. Čokoládovou směs rozdělíme do připravených nádob, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme v chladu uležet ideálně 4 hodiny.
1. Podáváme ozdobené zbylou limetkovou kůrou.
### Tipy
- Porce jsou malé a proto jsou ideální například na různé oslavy, kde potřebujete pohostit malým dezertem. Pokud by nebyl dostatek malých nádob, můžete použít plastové misečky přímo na tyto typy dezertů, které koupíte například v papírnictví.

View File

@ -0,0 +1,33 @@
+++
title = "Fresh z červené řepy"
date = 2022-10-15
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["nápoje"]
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "2x 300 ml"
time = "15"
source = "časopis Albert "
+++
Ingredience ||
-|-
Jablko, zelené | 1 ks
Řapíkatý celer | 4 stonky
Mrkev | 3 ks
Zázvor, čerstvý | 3 cm
Pomeranč | 3 ks
Červená řepa, předvařená | 2 ks
Zázvor, čerstvý | 3 cm
1. Jablko, řapíkatý celer mrkev a zázvor omyjeme.
1. Řepu oloupeme.
1. Jablka rozkrojíme pomocí kráječe na jablka na osminy.
1. Celer, mrkev a řepu pokrájíme na menší kusy o velikosti asi 5-7 cm. Zázvor na silnější plátky.
1. Z pomerančů okrájíme kůru a překrojíme je na čtvrtiny.
1. Zeleninu postupně odšťavníme.
1. Fresh promícháme a ihned podáváme.

View File

@ -0,0 +1,39 @@
+++
title = "Makrela na kari s bramborami"
date = 2023-02-20
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["maso"]
tagy = ["bezlepkové", "pečené", "ryby", "snadné"]
[extra]
portions = "2"
time = "100"
source = "Apetit Online"
+++
Ingredience ||
-|-
Makrela | 2 ks
Sůl |
Pepř |
Jogurt | asi 100 g
Brambory | 400 g
Cibule | 1 ks
Olej | 3 lžíce
Mangold nebo špenát | 200 g
Kari | 1 lžíce
1. Makrely omyjeme a uděláme do nich po bocích mělké zážezy. Ze stran i zevnitř osolíme a opepříme a potřeme jogurtem. Dáme na 30 minut odležet do chladu.
1. Troubu předehřejeme na 200°C a připravíme si zapékací mísu.
1. Brambory omyjeme, osušíme a rozkrájíme na kostky.
1. Cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno.
1. Mangold nebo špenát opereme, osušíme a pokrájíme na menší kusy.
1. Na pánvi rozpálíme olej a opečeme na něm cibuli a brambory.
1. Asi po pěti minutách přidáme pokrájené listy mangoldu nebo špenátu.
1. Trochu osolíme, přisypeme kari, promícháme a přendáme do zapékací misky. Navrch položíme obě makrely.
1. Vložíme do trouby a pečeme asi 30 minut.
1. Podávat můžeme například s jogurtovým dipem.

View File

@ -0,0 +1,36 @@
+++
title = "Pečené kapustičky s parmezánem"
date = 2023-02-20
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["zelenina", "přílohy"]
tagy = ["rychlé", "pečené", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "2-3"
time = "30"
source = "časopis Gurmet"
+++
Ingredience ||
-|-
Kapustičky | 500 g
Olivový olej | 3 lžíce
Sůl |
Pepř |
Strouhanka Panko | 2 hrsti
Parmezán, nastrouhaný najemno | 25 g
1. Troubu si předehřejeme na 200°C. Připravíme si plech s pečícím papírem.
1. Růžičky kapustiček obereme od nehezkých lístků, odkrojíme spodní část stonku a rozpůlíme. Přesypeme do mísky, kde je budeme moci promíchat.
1. Na kapustičky nalijeme olej, dle chuti osolíme a opepříme a promícháme.
1. Přisypeme strouhanku a parmezán a znovu promícháme.
1. Připravené kapustičky nasypeme na plech, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme cca 20 minut.
1. Můžeme podávat jako přílohu k masu nebo jako hlavní chod, například k večeři, s pečivem.
### Tipy
- Panko strouhanka, původem z Japonska, je podobná té klasické české. Jen je hrubší a nedělá se ze sušených rolíků, které se rozstrouhají, ale obráceně - nejdříve se dva dny stará veka nebo toastový chléb strouhá, a to na hrubém struhadle, poté se nechá doschnout nebo dosuší v troubě. Výhodou je, že lépe chutná a především nenasákne tolik tuku (např. při smažení). Můžeme si ji doma jednoduše vyrobit a pracovat s ní v kuchyni stejně, jako s českou strouhankou.
-
-

View File

@ -0,0 +1,39 @@
+++
title = "Quinotto se žampiony a parmezánem"
date = 2023-02-20
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["těstoviny a rýže"]
tagy = ["bezlepkové", "low carb", "rychlé", "snadné", "vegetarian", "z jednoho hrnce"]
[extra]
portions = "4"
time = "30"
source = "kniha 365 nízkosacharidových receptů"
+++
Ingredience ||
-|-
Žampiony | 500 g
Quinoa, bílá | 150 g
Cibule | 1 ks
Tymián, čerstvý | 3-4 snítky
Víno bílé, suché | 150 ml
Zeleninový vývar, horký | 150 ml
Parmezán, strouhaný | 100 g
Sůl |
Pepř, čerstvě mletý |
1. Žampiony očistíme, uřízneme konce nožiček a nakrájíme. Pokud jsou větší, tak na silnější plátky, pokud menší, tak stačí přepůlit.
1. Cibuli nakrájíme nadrobno.
1. Quinou propereme v horké vodě a necháme okapat.
1. Tymián opláchneme a osušíme.
1. Do hrnce nalijeme víno a vývar, nasypeme quinou, parmezán, tymián a cibuli. Trošku osolíme a opepříme (pokud máme slanější vývar, tento krok můžeme vynechat). Zamícháme.
1. Na směs poklademe žampiony, zakryjeme hrnec poklicí a přivedeme k varu. Poté teplo snížíme a při střední teplotě vaříme asi 20 minut. Ideálně každých 5 minut promícháme.
1. Pokud na konci zbylo ještě trochu vývaru na dně hrnce, tak sporák vypneme a hrnec necháme jen zakrytý chvíli stát. Mezitím si můžeme připravit například oblohu.
### Tipy
- Pokud máme houby sušené, můžeme si zhruba 5 gramů předem namočit do horkého vývar, poté vyndat a nakrájet na menší kousky. V tuto chvíli můžeme snížit množství žampionů na 400 g.

View File

@ -0,0 +1,33 @@
+++
title = "Tvarohové vafle"
date = 2023-02-20
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["dezerty"]
tagy = ["bezlepkové", "low carb", "pečené", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "asi 10 ks"
time = "30"
source = "kniha 365 nízkosacharidových receptů"
+++
Ingredience ||
-|-
Tvaroh, nízkotučný | 250 g
Protein, neutrální nebo smetanový | 50 g
Vejce | 5 ks
Dřeň z vanilkového lusku | 1 ks
Erythritol | 2 lžíce
Mandlová mouka | 3-4 lžíce
Kypřící prášek s vinným kamenem | 1 lžička
Máslo na vytření vaflovače |
1. Rozehřejeme si vaflovač.
1. Pomocí ručního robota smícháme tvaroh, proteinový prášek, vejce, vanilkovou dřeň a sladidlo.
1. Do mandlové mouky přimícháme kypřící prášek a přidáme k tvarohové směsi. V případě, že bude směs příliš tekutá, můžeme ještě přidat trochu mandlové mouky.
1. Vaflovač potřeme rozpuštěným máslem nebo můžeme postříkat tochou kokosového oleje.
1. Do každé vaflové mřížky dáme asi 2 lžíce směsi a pečeme zhruba 5-6 minut. Tento krok je hodně závislý na tom, jaký máte vaflovač - velikost vaflí i dobu pečení si musíte upravit dle potřeby a vlastních zkušeností.
1. Po vyjmutí z vaflovače můžeme podávat ještě teplé nebo nechat vychladnout a podávat za studena. Skvělé jsou například s jogurtem, bobulovitým ovocem a pokapané čekankovým sirupem.

View File

@ -0,0 +1,31 @@
+++
title = "Vepřové plátky na cistronové šalvěji"
date = 2023-02-20
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["maso"]
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "levné", "low carb", "rychlé", "snadné", "vepřové"]
[extra]
portions = "4"
time = "20"
source = "inspirace recepty Albert"
+++
Ingredience ||
-|-
Vepřové plátky | 4 ks
Citron, bio | 1 ks
Šalvěj, čerstvá, najemno nasekaná | 1 lžíce + na ozdobu
Sůl |
Pepř |
Olivový olej | na osmažení
1. Vepřové plátky omyjeme, osušíme, lehce naklepeme a z obou stran do nich uděláme lehké zářezy.
1. Citron omyjeme a osušíme. Ostrouháme z něj všechny kůru a vymačkáme šťávu z poloviny plodu.
1. V misce si smícháme citronovou šťávu, všechny kůru, hodně soli a pepře a pokrájenou šalvěj. Promícháme a chvilinku můžeme nechat uležet. Směs bude opravdu velmi silná, ale není třeba se obávat - na plátkách vynikne akorát.
1. pPlátky potřeme směsí z obou stran a vmasírujeme.
1. Rozehřejeme pánev, ideálně grilovací a vlijeme do ní trochu oleje.
1. Plátky grilujeme z obou stran asi 6-8 minut.
1. Na talíři servírujeme s plátkem másla, lískem šalvěje, a můžeme i plátkem citronu. Jako příloha se hodí například bramborová kaše.

View File

@ -0,0 +1,31 @@
+++
title = "Vitamínový fresh"
date = 2023-02-20
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["nápoje"]
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "odšťavňovač", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "2"
time = "20"
+++
Ingredience ||
-|-
Jablko | 3 ks
Řapíkatý celer | 4 stonky
Mrkev | 4 ks
Zázvor | asi 10 cm
Pomeranč | 1 ks
Citron | 1 ks
1. Jablka, celer, mrkev a zázvor omyjeme teplou vodou.
1. Jablka rozkrojíme pomocí kráječe na jablka na osminy.
1. Celer, mrkev pokrájíme na menší kusy o velikosti asi 5-7 cm. Zázvor na silnější plátky.
1. Z pomeranče a citronu okrájíme kůru a překrojíme je na čtvrtiny.
1. Zeleninu postupně odšťavníme.
1. Fresh promícháme a ihned podáváme.

View File

@ -1,6 +1,6 @@
+++
title = ""
date = 2022-01-20
date = 2023-00-00
author = "Terezka"
[taxonomies]
@ -14,7 +14,7 @@ time = ""
source = ""
+++
<!-- Kategorie: polévky, maso, těstoviny a rýže, zelenina, pečivo, přílohy, pomazánky, dezerty, nápoje, ostatní -->
<!-- Tagy: alkohol, bezlaktózové, bezlepkové, drůbež, hrnkové, indická kuchyně, keto, levné, low carb, omáčka, pečené, ryby, rychlé, salát, snadné, vegetarian, vepřové, z jednoho hrnce -->
<!-- Tagy: alkohol, bezlaktózové, bezlepkové, drůbež, hrnkové, indická kuchyně, keto, levné, low carb, odšťavňovač, omáčka, pečené, ryby, rychlé, salát, snadné, vegetarian, vepřové, z jednoho hrnce -->
Ingredience ||