diff --git a/content/cesnecka/index.md b/content/cesnecka/index.md new file mode 100644 index 0000000..eef0a39 --- /dev/null +++ b/content/cesnecka/index.md @@ -0,0 +1,40 @@ ++++ +title = "Česnečka" +date = 2023-02-20 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["polévky"] +tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "levné", "rychlé", "snadné", "vegetarian"] + + +[extra] +portions = "4" +time = "20" +source = "TopRecepty.cz" ++++ + +Ingredience || +-|- +Cibule | 1 ks +Brambory | 2-3 ks +Sůl | +Kmín | +Sádlo | 1 lžíce +Voda nebo vývar | 1000 ml +Vejce | 2 ks +Česnek | 5-10 stroužků +Majoránka | 1 velká špetka +Sýr, tučnější, nastrouhaný | k servírování + +1. Cibuli oloupeme a pokrájíme najemno. Česnek oloupeme. +1. Brambory omyjeme a pokrájíme na menší kostičky. +1. Na sádle zesklovatíme cibuli. +1. Brambory vložíme do rendlíku zalijeme (vroucí) vodou, osolíme, okmínujeme a přivedeme k varu. Vaříme, dokud nejsou brambory poloměkké (nechceme je úplně uvařené). +1. Zesklovatělou cibulku zalijeme vodou / vývarem a přivedeme k varu. +1. Brambory slijeme a přendáme do polévky. +1. V misce nebo skleničce si rozšleháme vejce. Polévku zamícháme, aby udělela vír a vejce do ní pomalu vléváme. Takto vytvoříme vaječné nitě. +1. Ochutíme solí, pepřem (tím nemusíme šetřit), kmínem. Povaříme ještě minutku a vypneme. +1. Přidáme prolisovaný česnek. U jeho množství záleží na síle. Takže přidáváme dle naší chuti. +1. Nakonec přisypeme v dlaních promnutou majoránku, promícháme a necháme chvilku stát, aby se česnek v polévce uležel. +1. Podáváme s nastrouhaným sýrem, který dáváme na talíř a teprve poté ho zalijeme polévkou. Pokud bychom ho vsypali do polévky, udělá se nám na jejím dně rozteklý blob, který se nebude dobře servírovat. \ No newline at end of file diff --git a/content/cokoladovy-dezert-s-limetkou/index.md b/content/cokoladovy-dezert-s-limetkou/index.md new file mode 100644 index 0000000..6b2f4f8 --- /dev/null +++ b/content/cokoladovy-dezert-s-limetkou/index.md @@ -0,0 +1,33 @@ ++++ +title = "Čokoládový dezert s limetkou" +date = 2023-02-20 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["dezerty"] +tagy = ["bezlepkové", "levné", "low carb", "rychlé", "snadné", "vegetarian", "z jednoho hrnce"] + +[extra] +portions = "4" +time = "10" +source = "inspirace z kuchařky Sugar-free kuchyně" ++++ + +Ingredience || +-|- +Smetana ke šlehání | 200 ml +Čekankový nebo agávový sirup | 1 lžíce +Čokoláda, hořká - 90% kakaa | 25 g +Limetka, ideálně bio | 1 ks + +1. Smetanu nalijeme do rendlíčku, přidáme sladidlo a přivedeme k varu. +1. Mezitím limetku omyjeme, kůru nastrouháme a vymačkáme šťávu z poloviny plodu. +1. Přisypeme čokoládu nalámanou na menší kousky, limetkovou šťávu a téměř všechnu limetkovou kůru (necháme si jen trochu na pozdější ozdobení). +1. Směs mícháme dokud se čokoláda nerozpustí. Ztlumíme výkon tepla a necháme 3 minuty vařit. +1. Mezitím si připravíme nějaké malé misečky nebo hrnečky na espresso. +1. Čokoládovou směs rozdělíme do připravených nádob, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme v chladu uležet ideálně 4 hodiny. +1. Podáváme ozdobené zbylou limetkovou kůrou. + +### Tipy + +- Porce jsou malé a proto jsou ideální například na různé oslavy, kde potřebujete pohostit malým dezertem. Pokud by nebyl dostatek malých nádob, můžete použít plastové misečky přímo na tyto typy dezertů, které koupíte například v papírnictví. \ No newline at end of file diff --git a/content/fresh-z-cervene-repy/index.md b/content/fresh-z-cervene-repy/index.md new file mode 100644 index 0000000..844ba71 --- /dev/null +++ b/content/fresh-z-cervene-repy/index.md @@ -0,0 +1,33 @@ ++++ +title = "Fresh z červené řepy" +date = 2022-10-15 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["nápoje"] +tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "rychlé", "snadné", "vegetarian"] + + +[extra] +portions = "2x 300 ml" +time = "15" +source = "časopis Albert " ++++ + +Ingredience || +-|- +Jablko, zelené | 1 ks +Řapíkatý celer | 4 stonky +Mrkev | 3 ks +Zázvor, čerstvý | 3 cm +Pomeranč | 3 ks +Červená řepa, předvařená | 2 ks +Zázvor, čerstvý | 3 cm + +1. Jablko, řapíkatý celer mrkev a zázvor omyjeme. +1. Řepu oloupeme. +1. Jablka rozkrojíme pomocí kráječe na jablka na osminy. +1. Celer, mrkev a řepu pokrájíme na menší kusy o velikosti asi 5-7 cm. Zázvor na silnější plátky. +1. Z pomerančů okrájíme kůru a překrojíme je na čtvrtiny. +1. Zeleninu postupně odšťavníme. +1. Fresh promícháme a ihned podáváme. \ No newline at end of file diff --git a/content/makrela-na-kari-s-bramborami/index.md b/content/makrela-na-kari-s-bramborami/index.md new file mode 100644 index 0000000..f1314a5 --- /dev/null +++ b/content/makrela-na-kari-s-bramborami/index.md @@ -0,0 +1,39 @@ ++++ +title = "Makrela na kari s bramborami" +date = 2023-02-20 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["maso"] +tagy = ["bezlepkové", "pečené", "ryby", "snadné"] + + +[extra] +portions = "2" +time = "100" +source = "Apetit Online" ++++ + +Ingredience || +-|- +Makrela | 2 ks +Sůl | +Pepř | +Jogurt | asi 100 g +Brambory | 400 g +Cibule | 1 ks +Olej | 3 lžíce +Mangold nebo špenát | 200 g +Kari | 1 lžíce + + +1. Makrely omyjeme a uděláme do nich po bocích mělké zážezy. Ze stran i zevnitř osolíme a opepříme a potřeme jogurtem. Dáme na 30 minut odležet do chladu. +1. Troubu předehřejeme na 200°C a připravíme si zapékací mísu. +1. Brambory omyjeme, osušíme a rozkrájíme na kostky. +1. Cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno. +1. Mangold nebo špenát opereme, osušíme a pokrájíme na menší kusy. +1. Na pánvi rozpálíme olej a opečeme na něm cibuli a brambory. +1. Asi po pěti minutách přidáme pokrájené listy mangoldu nebo špenátu. +1. Trochu osolíme, přisypeme kari, promícháme a přendáme do zapékací misky. Navrch položíme obě makrely. +1. Vložíme do trouby a pečeme asi 30 minut. +1. Podávat můžeme například s jogurtovým dipem. \ No newline at end of file diff --git a/content/pecene-kapusticky-s-parmezanem/index.md b/content/pecene-kapusticky-s-parmezanem/index.md new file mode 100644 index 0000000..35dcb73 --- /dev/null +++ b/content/pecene-kapusticky-s-parmezanem/index.md @@ -0,0 +1,36 @@ ++++ +title = "Pečené kapustičky s parmezánem" +date = 2023-02-20 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["zelenina", "přílohy"] +tagy = ["rychlé", "pečené", "snadné", "vegetarian"] + +[extra] +portions = "2-3" +time = "30" +source = "časopis Gurmet" ++++ + +Ingredience || +-|- +Kapustičky | 500 g +Olivový olej | 3 lžíce +Sůl | +Pepř | +Strouhanka Panko | 2 hrsti +Parmezán, nastrouhaný najemno | 25 g + +1. Troubu si předehřejeme na 200°C. Připravíme si plech s pečícím papírem. +1. Růžičky kapustiček obereme od nehezkých lístků, odkrojíme spodní část stonku a rozpůlíme. Přesypeme do mísky, kde je budeme moci promíchat. +1. Na kapustičky nalijeme olej, dle chuti osolíme a opepříme a promícháme. +1. Přisypeme strouhanku a parmezán a znovu promícháme. +1. Připravené kapustičky nasypeme na plech, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme cca 20 minut. +1. Můžeme podávat jako přílohu k masu nebo jako hlavní chod, například k večeři, s pečivem. + +### Tipy + +- Panko strouhanka, původem z Japonska, je podobná té klasické české. Jen je hrubší a nedělá se ze sušených rolíků, které se rozstrouhají, ale obráceně - nejdříve se dva dny stará veka nebo toastový chléb strouhá, a to na hrubém struhadle, poté se nechá doschnout nebo dosuší v troubě. Výhodou je, že lépe chutná a především nenasákne tolik tuku (např. při smažení). Můžeme si ji doma jednoduše vyrobit a pracovat s ní v kuchyni stejně, jako s českou strouhankou. +- +- diff --git a/content/quinotto-se-zampiony-a-parmezanem/index.md b/content/quinotto-se-zampiony-a-parmezanem/index.md new file mode 100644 index 0000000..2eb3a40 --- /dev/null +++ b/content/quinotto-se-zampiony-a-parmezanem/index.md @@ -0,0 +1,39 @@ ++++ +title = "Quinotto se žampiony a parmezánem" +date = 2023-02-20 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["těstoviny a rýže"] +tagy = ["bezlepkové", "low carb", "rychlé", "snadné", "vegetarian", "z jednoho hrnce"] + +[extra] +portions = "4" +time = "30" +source = "kniha 365 nízkosacharidových receptů" ++++ + +Ingredience || +-|- +Žampiony | 500 g +Quinoa, bílá | 150 g +Cibule | 1 ks +Tymián, čerstvý | 3-4 snítky +Víno bílé, suché | 150 ml +Zeleninový vývar, horký | 150 ml +Parmezán, strouhaný | 100 g +Sůl | +Pepř, čerstvě mletý | + + +1. Žampiony očistíme, uřízneme konce nožiček a nakrájíme. Pokud jsou větší, tak na silnější plátky, pokud menší, tak stačí přepůlit. +1. Cibuli nakrájíme nadrobno. +1. Quinou propereme v horké vodě a necháme okapat. +1. Tymián opláchneme a osušíme. +1. Do hrnce nalijeme víno a vývar, nasypeme quinou, parmezán, tymián a cibuli. Trošku osolíme a opepříme (pokud máme slanější vývar, tento krok můžeme vynechat). Zamícháme. +1. Na směs poklademe žampiony, zakryjeme hrnec poklicí a přivedeme k varu. Poté teplo snížíme a při střední teplotě vaříme asi 20 minut. Ideálně každých 5 minut promícháme. +1. Pokud na konci zbylo ještě trochu vývaru na dně hrnce, tak sporák vypneme a hrnec necháme jen zakrytý chvíli stát. Mezitím si můžeme připravit například oblohu. + +### Tipy + +- Pokud máme houby sušené, můžeme si zhruba 5 gramů předem namočit do horkého vývar, poté vyndat a nakrájet na menší kousky. V tuto chvíli můžeme snížit množství žampionů na 400 g. \ No newline at end of file diff --git a/content/tvarohove-vafle/index.md b/content/tvarohove-vafle/index.md new file mode 100644 index 0000000..5c47f79 --- /dev/null +++ b/content/tvarohove-vafle/index.md @@ -0,0 +1,33 @@ ++++ +title = "Tvarohové vafle" +date = 2023-02-20 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["dezerty"] +tagy = ["bezlepkové", "low carb", "pečené", "snadné", "vegetarian"] + + +[extra] +portions = "asi 10 ks" +time = "30" +source = "kniha 365 nízkosacharidových receptů" ++++ + +Ingredience || +-|- +Tvaroh, nízkotučný | 250 g +Protein, neutrální nebo smetanový | 50 g +Vejce | 5 ks +Dřeň z vanilkového lusku | 1 ks +Erythritol | 2 lžíce +Mandlová mouka | 3-4 lžíce +Kypřící prášek s vinným kamenem | 1 lžička +Máslo na vytření vaflovače | + +1. Rozehřejeme si vaflovač. +1. Pomocí ručního robota smícháme tvaroh, proteinový prášek, vejce, vanilkovou dřeň a sladidlo. +1. Do mandlové mouky přimícháme kypřící prášek a přidáme k tvarohové směsi. V případě, že bude směs příliš tekutá, můžeme ještě přidat trochu mandlové mouky. +1. Vaflovač potřeme rozpuštěným máslem nebo můžeme postříkat tochou kokosového oleje. +1. Do každé vaflové mřížky dáme asi 2 lžíce směsi a pečeme zhruba 5-6 minut. Tento krok je hodně závislý na tom, jaký máte vaflovač - velikost vaflí i dobu pečení si musíte upravit dle potřeby a vlastních zkušeností. +1. Po vyjmutí z vaflovače můžeme podávat ještě teplé nebo nechat vychladnout a podávat za studena. Skvělé jsou například s jogurtem, bobulovitým ovocem a pokapané čekankovým sirupem. \ No newline at end of file diff --git a/content/veprove-platky-na-citronove-salveji/index.md b/content/veprove-platky-na-citronove-salveji/index.md new file mode 100644 index 0000000..099b489 --- /dev/null +++ b/content/veprove-platky-na-citronove-salveji/index.md @@ -0,0 +1,31 @@ ++++ +title = "Vepřové plátky na cistronové šalvěji" +date = 2023-02-20 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["maso"] +tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "levné", "low carb", "rychlé", "snadné", "vepřové"] + +[extra] +portions = "4" +time = "20" +source = "inspirace recepty Albert" ++++ + +Ingredience || +-|- +Vepřové plátky | 4 ks +Citron, bio | 1 ks +Šalvěj, čerstvá, najemno nasekaná | 1 lžíce + na ozdobu +Sůl | +Pepř | +Olivový olej | na osmažení + +1. Vepřové plátky omyjeme, osušíme, lehce naklepeme a z obou stran do nich uděláme lehké zářezy. +1. Citron omyjeme a osušíme. Ostrouháme z něj všechny kůru a vymačkáme šťávu z poloviny plodu. +1. V misce si smícháme citronovou šťávu, všechny kůru, hodně soli a pepře a pokrájenou šalvěj. Promícháme a chvilinku můžeme nechat uležet. Směs bude opravdu velmi silná, ale není třeba se obávat - na plátkách vynikne akorát. +1. pPlátky potřeme směsí z obou stran a vmasírujeme. +1. Rozehřejeme pánev, ideálně grilovací a vlijeme do ní trochu oleje. +1. Plátky grilujeme z obou stran asi 6-8 minut. +1. Na talíři servírujeme s plátkem másla, lískem šalvěje, a můžeme i plátkem citronu. Jako příloha se hodí například bramborová kaše. \ No newline at end of file diff --git a/content/vitaminovy-fresh/index.md b/content/vitaminovy-fresh/index.md new file mode 100644 index 0000000..fe6e4f8 --- /dev/null +++ b/content/vitaminovy-fresh/index.md @@ -0,0 +1,31 @@ ++++ +title = "Vitamínový fresh" +date = 2023-02-20 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["nápoje"] +tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "odšťavňovač", "rychlé", "snadné", "vegetarian"] + + +[extra] +portions = "2" +time = "20" ++++ + +Ingredience || +-|- +Jablko | 3 ks +Řapíkatý celer | 4 stonky +Mrkev | 4 ks +Zázvor | asi 10 cm +Pomeranč | 1 ks +Citron | 1 ks + + +1. Jablka, celer, mrkev a zázvor omyjeme teplou vodou. +1. Jablka rozkrojíme pomocí kráječe na jablka na osminy. +1. Celer, mrkev pokrájíme na menší kusy o velikosti asi 5-7 cm. Zázvor na silnější plátky. +1. Z pomeranče a citronu okrájíme kůru a překrojíme je na čtvrtiny. +1. Zeleninu postupně odšťavníme. +1. Fresh promícháme a ihned podáváme. diff --git a/sample/index.md b/sample/index.md index d634dda..76920ba 100644 --- a/sample/index.md +++ b/sample/index.md @@ -1,6 +1,6 @@ +++ title = "" -date = 2022-01-20 +date = 2023-00-00 author = "Terezka" [taxonomies] @@ -14,7 +14,7 @@ time = "" source = "" +++ - + Ingredience ||