receptty.org/content/hovezi-wok/index.md

1.8 KiB

+++ title = "Hovězí wok" date = 2023-09-09 author = "Terezka"

[taxonomies] kategorie = ["maso"] tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "keto", "low carb", "snadné", "z jednoho hrnce"]

[extra] portions = "4" time = "45" source = "Jíme zdravě ze spíže" +++

Ingredience
Česnek 4 stroužky
Zázvor 4 cm
Olivový olej 5 lžic
Kukuříčný škrob 2 lžičky
Hovězí nudličky, tenké 500 g
Červená paprika 2 ks
Cibule, červená 2 ks
Sójová omáčka 6 lžic
Med 2 lžičky
Hovězí vývar 100 ml
Jarní cibulka 2 stonky
  1. Česnek oloupeme a prolisujeme do misky (dostatečně velké, aby se tam vešlo i hovězí maso).
  2. Zázvor oloupeme a nastrouháme najemno k česneku.
  3. Přidáme 1 lžíci olivového oleje a kukuřičný škrob a promícháme.
  4. Vsypeme maso, promícháme a necháme zatím stranou uležet.
  5. Mezitím si pokrájíme zeleninu na proužky či půlkroužky.
  6. Na wok pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje a zprudka osmahneme na něm hovězí maso. Mícháme a smažíme zhruba 5 minut.
  7. Přisypeme zeleninu a smažíme další 3 minuty.
  8. Přilijeme sójovou omáčku, med a vývar, zamícháme, přiklopíme pokličkou a necháme chvíli zhoustnout. (Pokud by se náhodou nedařilo zhoustnutí, nebo naopak se odpařilo moc tekutiny, můžeme přilít trochu vody s rozmíchanou lžičkou škrobu.
  9. Na poslední 1-2 minutky přisypeme jarní cibulku.
  10. Podáváme s rýžovými nudlemi nebo jasmínovou rýží.

Tipy

  • Spolu s jarní cibulkou můžeme na konci přisypat i třeba přažené arašídy či kešu, nebo sezamová semínka.
  • Zeleninu lze obměnit dle sezóny či domácích zásob. Hodit se může cuketa, jiné typy paprik, nakládané banbusové výhonky nebo mungo klíčky, nebo můžeme zkusit i mraženou wok zeleninu s velkými kousky zeleniny.