forked from em/receptty.org
2.4 KiB
2.4 KiB
+++ title = "Pad Thai s krevetami" date = 2023-07-30 author = "Terezka"
[taxonomies] kategorie = ["maso"] tagy = ["bezlaktózové", "snadné", ""]
[extra] portions = "4" time = "40" source = "Delish.com" +++
Ingredience | |
---|---|
Rýžové nudle, široké | 230 g |
Šalotka | 1 ks |
Česnek | 3 stroužky |
Jarní cibulka | 4 stonky |
Vejce | 3 ks |
Arašídy | 50 g |
Arašídový nebo olivový olej | 5 lžic |
Krevety, předvařené | 450 g |
Limetké klínky | na ozdobu
Omáčka | |
---|---|
Palmový cukr | 3 lžíce |
Rybí omáčka | 3 lžíce |
Tamarindové pyré | 2 lžíce |
Limetková šťáva | 1 lžíce |
Kajenský pepř | 1/4 lžičky |
Olej | 1 lžíce |
| |
- Rýžové nudle uvaříme dle návodu na obalu, slijeme a necháme okapat.
- Šalotku oloupeme a pokrájíme najemno. Česnek oloupeme a prolisujeme. Obě suroviny dáme do jedné mističky.
- Jarní cibulku omyjeme, osušíme a pokrájíme na silnější šikmé kroužky. Dáme do misky.
- Vejce vyklepneme do misky a prošleháme.
- Suroviny na omáčku spromícháme v misce tak, aby byl cukr rozpuštěný a vše bylo spojené.
- Velkou (ideálně wok) pánev rozehřejeme a nasucho na ní opražíme arašídy. Mícháme a hlídáme, chceme je jen nahnědlé. Poté je přesypeme do mističky.
- Do rozehřáté pánve nalijeme 1 lžíci oleje, necháme ho rozehřát a osmahneme na něm krevety. Hotové pak přesypeme do misky.
- Na pánev dáme další lžíci oleje a vlijeme rozmíchaná vajíčka. Promícháváme, aby se nám vytvořili potrhané kousky. Vejce by nemělo být moc udělané, takže maximálně po minuté (klidně i dříve) přisypeme ke krevetám.
- Na pánev dáme další lžíci oleje a vsypeme šalotku s česnekem a necháme 1 minutu osmahnout.
- Přidáme jarní cibulku (můžeme nechat trochu stranou na ozdobu) a dáme smažíme 1 až 2 minuty.
- Přilijeme omáčku a přivedeme ji k varu.
- Do pánve přidáme krevety s vejci, nudle a mícháme.
- Přisypeme arašídy (trochu necháme stranou na ozdobu).
- Když je celý pokrm prohřátý, můžeme servírovat posypané arašídy, jarní cibulkou a s klínkem limetky.
Tipy
- Krevety mohou být rozmražené. Doporučuji je před smažením scedit.
- Pokud se stane, že nemáte široké nudle a najdete doma jen vlasové tenké, tak doporučuji navýšit množství omáčky dvojnásob, protože tenké nudle omáčku vsáknou a pak by se mohl pokrm zdát suchý.