receptty.org/content/makovec-bez-mouky/index.md

1.4 KiB

+++ title = "Makovec bez mouky" date = 2023-08-07 author = "Terezka"

[taxonomies] kategorie = ["dezerty"] tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "low carb", "pečené", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]

[extra] portions = "1 plech o velikosti 27x23" time = "10 + pečení 25" source = "JsemLowCarb.cz" +++

Ingredience
Vejce 4 ks
Kokosový olej 55 g
Bílý jogurt 80 g
Mák, mletý 200 g
Mouka z vlašských ořechů 50 g
Kypřící prášek bez fosfátů 1 lžička
Sůl 1 malá špetka
Vanilkový extrakt pár kapek
Citronový kůra (volitelná) 1 špetka
  1. Troubu si předehřejeme na 180°C. Plech vyložíme pečícím papírem.
  2. Vejce vyšleháme s rozpuštěným kokosovým oleje a jogurtem.
  3. Přisypeme všechny zbylé ingradience a vytvoříme tekuté těsto. Pokud by se nám zdálo málo tekuté, můžeme přilít trochu mléka. Pokud naopak moc tekuté, přidáme trochu máku nebo ořechové mouky.
  4. Těsto nalijeme na připravený plech a dáme péct na 20-25 minut (zkusíme špejlí).
  5. Po vyndání z trouby necháme úplně vychladnout.

Tipy

  • Makovec je možné potřít různými krémy nebo ovocnými rozvary, záleží na fantazii a zásobě v kuchyni. Různě můžeme kombinovat mezi sebou např. mascarpone, tvaroh, zakysanou smetanu, šlehačku ke šlehání (klidně i vyšlehanou), bílý jogurt atd. Já vyzkoušela zakysanou smetanu s bílým jogurtem a osladila jsem to trochou čekankového sirupu.