Makovec, tvarohove knedliky a wok se seitanem

This commit is contained in:
Terezka Tichá 2023-08-07 21:10:21 +02:00
parent acb8f6f155
commit ec2b898bc0
6 changed files with 123 additions and 0 deletions

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 222 KiB

View File

@ -0,0 +1,37 @@
+++
title = "Makovec bez mouky"
date = 2023-08-07
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["dezerty"]
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "low carb", "pečené", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "1 plech o velikosti 27x23"
time = "10 + pečení 25"
source = "JsemLowCarb.cz"
+++
Ingredience ||
-|-
Vejce | 4 ks
Kokosový olej | 55 g
Bílý jogurt | 80 g
Mák, mletý | 200 g
Mouka z vlašských ořechů | 50 g
Kypřící prášek bez fosfátů | 1 lžička
Sůl | 1 malá špetka
Vanilkový extrakt | pár kapek
Citronový kůra (volitelná) | 1 špetka
1. Troubu si předehřejeme na 180°C. Plech vyložíme pečícím papírem.
1. Vejce vyšleháme s rozpuštěným kokosovým oleje a jogurtem.
1. Přisypeme všechny zbylé ingradience a vytvoříme tekuté těsto. Pokud by se nám zdálo málo tekuté, můžeme přilít trochu mléka. Pokud naopak moc tekuté, přidáme trochu máku nebo ořechové mouky.
1. Těsto nalijeme na připravený plech a dáme péct na 20-25 minut (zkusíme špejlí).
1. Po vyndání z trouby necháme úplně vychladnout.
### Tipy
- Makovec je možné potřít různými krémy nebo ovocnými rozvary, záleží na fantazii a zásobě v kuchyni. Různě můžeme kombinovat mezi sebou např. mascarpone, tvaroh, zakysanou smetanu, šlehačku ke šlehání (klidně i vyšlehanou), bílý jogurt atd. Já vyzkoušela zakysanou smetanu s bílým jogurtem a osladila jsem to trochou čekankového sirupu.

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 186 KiB

View File

@ -0,0 +1,40 @@
+++
title = "Tvarohové knedlíky s jahodami"
date = 2023-08-07
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["dezerty"]
tagy = ["bezlepkové", "low carb", "vegetarian"]
[extra]
portions = "2-3"
time = "60"
source = "JsemLowCarb.cz"
+++
Ingredience ||
-|-
Vejce | 1 ks
Vanilkový extrakt | pár kapek
Tvaroh z alobalu (měkký / jemný) | 1 ks
Březový cukr | 10 g
Mandlová mouka | 20 g
Kokosový mouka | 60 g
Psyllium | 10 g
Jahody | asi 400 g
Březový cukr na rozvar | 1 lžíce
Zakysaná smetana | na podávání
Hořká čokoláda, nastrouhaná | na ozdobu
1. Vejce prošleháme s vanilkovým extraktem.
1. Přidáme tvaroh, břežový cukr a promícháme.
1. Přisypeme mandlovou a kokosovou mouku, psyllium a pořádně promícháme. Až to nepůjde vařečkou, tak použijeme ruku a hneteme tak dlouho, dokud se nevytvoří kompaktní těsto.
1. Těsto dáme na 30 minut do lednice.
1. Mezitím si připravíme jahody - omyjeme, osušíme a odkrojíme šťopky. Asi polovinu můžeme nakrájet na menší kousky a dát do rendlíku. Zbytek zatím necháme a uvidíme, kolik jich budeme potřebovat na obalení v těstě.
1. Na plotnu postavíme hrnec se širokým dnem, nalijeme do něj asi 2 litry vody a mezitím přivedeme k varu.
1. Uleželé těsto si rozdělíme na 10-12 dílků. Každý dílek si vezmeme do ruky, vytvoříme z něj kuličku, trochu rozplácneme mezi dlaněmi a opatně jím obalíme jahodu. Položíme stranou na talíř a takto postupujeme s každým kouskem. Dobře to půjde pokud si během obalování budeme lehce vlhčit ruce vodou. Lépe i zahladíme praskliny na knedlíku. Pokud máte velké jehody nebo máte rádi větší knedlíky, bude jich samozřejmě méně. Mě to vyšlo asi na 11 knedlíků o průměru zhruba 5-7 cm.
1. Zbylé jahody pokrájíme na menší kousky, přidáme do rendlíku zasypeme březovým cukrem, přiklopíme pokličkou a za občasného míchání přivedeme k varu. Pokud by se nám zdálo, že se začínají připalovat, podlijeme troškou vody. Ale jahody rychle pustí šťávu a stát by se to nemělo.
1. Knedlíky pomocí lžíce opatrně vložíme do vroucí vody a vaříme 7-8 minut. Poté, opět lžící, opatrně vyndaváme.
1. Změklé a jahody rozmixujeme a případně ještě chvíli povaříme (tady záleží na vás, jak moc tekutou omáčku chcete).
1. Na talíře rozdělíme vetšinu omáčky, rozdělíme i knedlíky, zbytkem omáčky každý knedlík trochu polijeme a posypeme trochou hořké nastrouhané čokolády (neo kakaem). Servírujeme s kopečkem zakysané smetany.

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 225 KiB

View File

@ -0,0 +1,46 @@
+++
title = "Zeleninový wok se seitanem"
date = 2023-08-07
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["zelenina"]
tagy = ["bezlaktózové", "low carb", "rychlé", "snadné", "vegetarian", "z jednoho hrnce2"]
[extra]
portions = "2"
time = "25"
+++
Jednoduché a velmi rychlé jídlo, do kterého můžeme zapracovat sezónní zeleninu, kterou máte zrovna v kuchyni - kromě zmiňované papriky, cukety a pórku, je možné použít třeba brokolici, mrkev, čínské zelí, patizon, houby (osmahneme zvlášť) nebo i bambusové výhonky, sójové klíčky, atp.
Ingredience ||
-|-
Konjakové nudle | 200 g
Cibule, červená | 1 ks
Česnek | 2 stroužky
Paprika, červená | 1 ks
Cuketa | asi 200 g
Pórek | asi 3 listy
Seitan | 200 g
Olej |
Sójová omáčka |
Tamarindová pasta |
Koření na čínu |
Arašídy | asi 2 hrsti
Sezamová semínka | na ozdobu
1. Konjakové nudle scedíme, propláchneme a necháme okapat.
1. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na plátky.
1. Papriku, cuketu a pórek omyjeme, očistíme a nakrájíme na tenké proužky dlouhé asi 5 cm.
1. Seitan taktéž nakrájíme na proužky, plátky nebo menší kousky.
1. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje a osmahneme na něm seitan.
1. Až bude seitan opečený, přisypeme cibuli a česnek. V případě potřeby ještě zakápneme olejem. Posypeme trochou koření na čínu a mícháme.
1. Poté přidáme zbylou zeleninu nakrájenou na proužky, arašídy, posypeme asi 1 lžící koření na čínu, polijeme asi 2 lžícemi sójové omáčky a 1 lžící tamarindové omáčky. Vše promícháme.
1. Až bude zelenina trochu osmahlá, ale zároveň ještě křupavá, tak přidáme scezené konjakové nudle. Teď už jen mícháme, zahříváme a dochutíme dle potřeby.
1. Podáváme posypané sezamovými semínky.
### Tipy
- Seitan můžeme vyměnit za tempeh nebo tofu.
- Konjakové nudle stejně dobře můžeme nahradit třeba rýžovými, soba či jinými nudlemi (jen je musíme včas uvařit) nebo rýží (kterou bych sevírovala asi rovnou na talíř a nemíchala do směsi. Pak samozřejmě nebude pokrm nízkosacharidový.