Další recepty

This commit is contained in:
Terezka Tichá 2021-05-16 22:40:45 +02:00
parent 05f55c6e32
commit df6b668c32
10 changed files with 413 additions and 0 deletions

View File

@ -0,0 +1,47 @@
+++
title = "Asijská polévka s hlívou a zázvorem"
date = 2021-05-16
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["polévky"]
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "rychlé", "vegetarian"]
[extra]
portions = "4"
time = "30"
source = "Albert 02/2021"
+++
Ingredience ||
-|-
Sójová omáčka | 75 ml
Slunečnicový olej | 45 ml
Mletý římský kmín | 1/2 lžičky
Mletý koriandr | 1/4 lžičky
Sušený česnek | 1/4 lžičky
Tofu natural | 1 balení
Zázvor, čerstvý | asi 2 cm
Česnek | 1 stroužek
Hlíva ústřičná | 150 g
Zeleninový vývar | 800 ml
Mrkev | 1 ks
Pórek | 1/3 ks
Sůl |
Jarní cibulka | 2 svazky
Bílý sezam | 4 lžičky
1. V misce smícháme 60 ml sójové omáčky, 30 ml oleje, římský kmín, koriandr a česnek. Promícháme.
1. Tofu nakrájíme na kostičky, vložíme do misky se směsí, promícháme a necháme marinovat.
1. Zázvor oloupeme (nejlépe to jde lžičkou) a nastrouháme najemno. Dáme do malé mističky a prolisujeme k němu oloupaný stroužek česneku.
1. Hlívu omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky.
1. Mrkev očistíme a nakrájíme na tenké kratší nudličky.
1. Pórek očistíme a nakrájíme na tenká kolečka či půlkolečka.
1. Jarní cibulku nakrájíme našikmo na silnější kolečka.
1. Připravíme si hrnec a nalijeme do něj zbylých 15 ml oleje. Vsypeme do něj obsah mističky se zázvorem a česnekem. Mícháme a opékáme asi 30 vteřin na mírném plameni.
1. Poté přidáme hlívu zvýšíme teplotu a opékáme 3 minuty.
1. Přilijeme vývar, zbylých 15 ml sójové omáčky, zamícháme a přivedeme k varu. Vaříme 10 minut.
1. Rozehřejeme si nasucho pánev a vsypeme do ní tofu i s marinádou. Opékáme ze všech stran asi 5 minut.
1. Do polévky vložíme mrkev a pórek a povaříme další 2 minuty. Ochutnáme a případně dosolíme (doporučuji jen trošku, protože tofu bude hodně slané).
1. Do misky nalijeme sběračku či dvě polévky, přidáme tofu, posypeme jarní cibulkou a sezamovými semínky. Pokud zbyla mrkvová nať můžeme ji omýt a polévku ještě ozdobit natí.

View File

@ -0,0 +1,40 @@
+++
title = "Bramborové noky se žampiony"
date = 2021-05-16
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["těstoviny a rýže"]
tagy = ["levné", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "4"
time = "30"
source = "MaminčinyRecepty.cz"
+++
Ingredience ||
-|-
Žampiony | 300 g
Bramborové těsto v prášku | 1 sáček (400 g)
Máslo | 2 lžíce
Sůl |
Kmín |
Tymián | 1 špetka
Smetana | 400 ml
Niva | 150 g
Sůl |
Pažitka, pokrájená |
1. Pokud máme čerstvé žampiony, tak je očistíme a nakrájíme na tenké proužky.
1. Těsto připravíme dle návodu. Rozdělíme na čtyři díly, z každého dílu vytvoříme dlouhou tenkou nudli, kterou pokrájíme na malé nočky, asi 1 cm dlouhé. Rozložíme na tác tak, aby se na sebe přiliš nelepily a zatím necháme stranou.
1. Ve velkém hrnci začneme vařit vodu na noky.
1. Mezitím si v pánvi rozehřejeme máslo a osmahneme na něm do změknutí žampiony. Trochu osolíme, lehce okmínujeme a posypeme trochou tymiánu.
1. Žampiony zalijeme smetanou, nadrobíme k nim nivu a na mírném ohni povaříme asi 5 minut, aby se niva rozpustila. V případě potřeby můžeme trochu dosolit.
1. Voda na noky by se již měla vařit. Nasypeme do ní asi lžičku soli a všechny noky. Povaříme asi 5 minut.
1. Omáčku i noky bychom měli mít hotové zhruba ve stejnou chvíli. Noky slijeme a trochu propláchneme vodou. Pokud chceme, můžeme omáčku přilít k nokům a promíchat. Jinak dáme na talíř trochu noků, zalijeme asi sběračkou omáčky a ozdobíme pažitkou.
### Tipy
- Pro rychlejší přípravu pokrmu můžeme využít žampiony mražené krájené, ideálně balíček 350 g. Postupujeme stejně, jen možná pustí více přebytečné vody, takže je potřeba pohlídat, aby se všechna vypařila.

View File

@ -0,0 +1,36 @@
+++
title = "Budapešťská pomazánka"
date = 2021-05-16
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["pomazánky"]
tagy = ["bezlepkové", "levné", "rychlé", "vegetarian"]
[extra]
portions = "4"
time = "15"
source = ""
+++
Ingredience ||
-|-
Tvaroh polotučný | 250 g
Změklé máslo | 1 lžíce
Smetana | až 4 lžíce
Kapie (viz tipy) | 1 ks
Jarní cibulka | 1 stonek
Mletá sladká paprika | 1 lžička
Sůl |
1. Do mísy vložíme tvaroh, máslo a 2 lžíce smetany. Umícháme dohladka - ručním šlehačem vyšleháme nebo stěrkou utřeme.
1. Kapii nakrájíme na malé kostičky, jarní cibulku na tenké kroužky a přidáme k tvarohu a promícháme.
1. Přidáme mletou papriku, dle chuti osolíme a promícháme.
1. Pokud je konzistence moc hustá, můžeme dolít zbylé dvě lžíce smetany.
1. Můžeme nechat chvíli uležet v lednici nebo podávat rovnou.
### Tipy
- Kapie může být čerstvá - pokud je velká, bude stačit polovina. Taktéž můžeme využít nakládanou ve sladkokyselém nálevu. Ṕokud máme obě varianty, můžeme namíchat (má nejčastější volba).

View File

@ -0,0 +1,28 @@
+++
title = "Bylinkový čaj"
date = 2021-05-16
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["nápoje"]
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "levné", "rychlé", "vegetarian"]
[extra]
portions = "1 litr"
time = "15"
source = "Albert 02/2021"
+++
Ingredience ||
-|-
Voda | 1 litr
Čerstvý rozmarýn | 1 snítka
Čerstvý tymián | 2 snítky
Čerstvá máta | 2 snítky
Med | dle potřeby
1. Vodu zahřejeme ve varné konvici na 80°C.
1. Přelijeme do konvičky, vložíme bylinky a necháme 10 minut louhovat.
1. Bylinky vyndáme a můžeme osladit medem dle chuti.
1. Můžeme podávat teplý i studený (s kostkami ledu je osvěžující).

View File

@ -0,0 +1,32 @@
+++
title = "Hermelínová pomazánka"
date = 2021-05-16
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["pomazánky"]
tagy = ["bezlepkové", "levné", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "4"
time = "15"
source = "Albert 02/2021"
+++
Ingredience ||
-|-
Hermelín | 100 g
Pomazánkové máslo | 200 g
Plnotučné mléko | 50 ml
Muškátový oříšek, mletý | 1 špetka
Sůl |
Pepř |
Vlašské ořechy | 30 g
Hladkolistá petržel, krájená | 1 hrst
1. Do misky nahrubo nastrouháme hermelín.
1. Přidáme pomazánkové máslo, asi plovinu mléka, muškátový oříšek, trošku soli a pepře. Vymícháme v hladkou pomazánku.
1. Ořechy nasekáme najemno a společně s petrželkou přidáme do misky.
1. Vše promícháme, dle potřeby dochutíme a můžeme doředit zbytkem mléka pro méně hustou konzistenci.
1. Podáváme s čerstvým pečivem dle výběru.

View File

@ -0,0 +1,41 @@
+++
title = "Pečené brambory s jamon a zastřeným vejcem"
date = 2021-05-16
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["zelenina"]
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "pečené"]
[extra]
portions = "4"
time = "30"
source = "Albert 03/2021"
+++
Ingredience ||
-|-
Brambory (typ B) | 600g
Sůl |
Pepř |
Olivový olej | 2 lžíce
Sušená šunka Jamon Serrano | 200 g
Čerstvá petrželka, nakrájená | 1 hrst
Zastřená vejce ||
-|-
Ocet | 2 lžíce
Vejce | 4 ks
### Pečené brambory
1. Troubu předehřejeme na 200°C.
1. Brambory omyjeme, nakrájíme na měsíčky a vložíme do zapékací mísy nebo na pečící plech. Osolíme, opepříme, zakápneme olejem a promícháme. Rozprostřeme a pečeme 20 minut.
1. Jamon natrháme a na poslední 3 minuty je přidáme k bramborám.
### Zastřená vejce
1. V rendlíku přivedeme k varu vodu, osolíme, opepříme a přilijeme ocet.
1. Zamícháme a do středu víru opetrně rozklepneme 1 vejce.
1. Po 3-4 minutách je vyjmeme děrovanou naběračkou a vložíme na talíř vyložený papírovou utěrkou.
1. Postup opakujeme se všemi vejci.
1. Na talíře rozdělíme opečené brambory se šunkou, položíme na ně vejce a posypeme pažitkou.

View File

@ -0,0 +1,42 @@
+++
title = "Rajčatový krém s mrkví"
date = 2021-05-16
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["polévky"]
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "levné", "snadné", "vegetarian", "z jednoho hrnce"]
[extra]
portions = "4"
time = "40"
source = "kniha Jíme zdravě na jaře"
+++
Ingredience ||
-|-
Mrkev | 350 g
Cibule | 1 ks
Česnek | 3 stroužky
Olivový olej | 1 lžíce
Zeleninový vývar | 600 ml
Krájená loupaná rajčata | 1 plechovka (400 g)
Bílý vinný ocet | 2 lžíce
Máslo | 15 g
Balkánský sýr | 100 g
Oregano, čerstvé | na ozdobení
Sůl |
Pepř |
Mrkev, cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na kostičky. Následně si při-pravte větší hrnec, na středním plameni v něm rozehřejte 1 lžíci olivového oleje, přidejte nakrájenou mrkev a cibuli a vše opékejte 56 minut na středním plameni. Poté do hrnce přidejte nakrájený česnek a vše opékejte další 12 minuty. Následně do hrnce přidejte zeleninový vývar, krájená rajčata z plechovky, vinný ocet, sůl a pepř, ztlumte plamen na mírný stupeň, hrnec přiklopte pokličkou a celou směs vařte 1516 minut do změknutí zeleniny.Po uvedené době vypněte ohřev, přidejte do hrnce máslo, připravte si tyčový mixér a celý obsah hrnce rozmixujte na hladký krém. Rozmixovanou směs ještě podle chuti dosolte a dopepřete a následně ji rozdělte do 4 talířů. Nakonec do každé porce polévky rozdrobte balkánský sýr, jednotlivé porce ozdobte čerstvým oreganem a podávejte s kvasovým chlebem.
1. Mrkev, cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na kostičky.
1. V hrnci rozehřejeme 1 lžíci oĺivového oleje a přidáme mrkev a cibuli. Opékáme 5-6 minut.
1. Poté přisypeme česnek a pár minut znovu opékáme.
1. Přilijeme vývar, rajčata z plechovky, vinný ocet, sůl a pepř. Vše promícháme, přivedeme k varu, přiklopíme pokličkou a na mírném ohni vaříme 15 minut.
1. Přidáme máslo a ručním mixérem rozmixujeme na hladký krém.
1. Dle chuti dosolíme a dopepříme.
1. Krém rozdělíme do talířů, nadrobíme na něj balkánský sýr, ozdobíme čerstvým oreganem a podávat můžeme například s čerstvým kvalitním pečivem.

View File

@ -0,0 +1,33 @@
+++
title = "Šopský salát"
date = 2021-05-16
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["zelenina"]
tagy = ["bezlepkové", "levné", "salát", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "4"
time = "15 min + odležení 30"
source = ""
+++
Ingredience ||
-|-
Cibule červená | 2 ks
Okurka salátová | 2 ks
Rajčata | 600 g
Paprika (červená / žlutá) | 600 g
Olivový olej | 50-70 ml
Citronová šťáva |
Sůl |
Balkánský sýr | 500 g
1. Zeleninu omyjeme a nakrájíme na kostky, cibuli na tenké půlkroužky. Někdo má rád drobnější, někdo zase větši kusy. Nakrájejte dle své libosti.
1. Zeleninu nasypeme do větší mísy. Dle chuti zalijeme olivovým olejem, citronovou šťávou, osolíme a opepříme.
1. Opatrně vše promícháme a necháme odležet v lednici. Ideálně hodinu, aby se chutě prolnuly. V případě nouze však můžeme vyndat dříve.
1. Balkánský sýr rozdrobíme do misky a jemně promícháme.
1. Salát podáváme s čerstvým pečivem.

View File

@ -0,0 +1,78 @@
+++
title = "Svíčková neboli hovězí na smetaně"
date = 2021-05-16
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["maso"]
tagy = ["bezlepkové", "omáčka", "pečené"]
[extra]
portions = "4"
time = "300"
source = "KuchařkaProDceru.cz"
+++
Pečené maso ||
-|-
Špek | 100 g
Hovězí zadní (kýta) | 800 g
Sůl |
Pepř |
Cibule | 2 ks
Mrkev | 2-3 ks
Celer, středně velký | 1/2 ks
Petržel | 1-2 ks
Máslo | 2 lžíce
Sádlo | 2 lžíce
Cukr | 3 lžíce
Ocet | 2-3 lžíce
Hořčice | 1 lžíce
Hovězí vývar (nebo voda) | 500 ml
Černý pepř | 5 kuliček
Nové koření | 5 kuliček
Bobkový list | 1 ks
Omáčka ||
-|-
Máslo | 25 g
Hladká mouka | 25 g
Citronová šťáva | z 1/2 ks
Sůl |
Pepř |
Smetana ke šlehání | 200 ml
### Příprava masa
1. Špek nakrájíme na špalíčky (ideálně devět kousků) asi 1 cm silné a konce seřízneme do špičky. Dáme uležet do mrazáku (ideálně na hodinu), aby do masa hezky vklouzly.
1. Maso očistíme od viditelných blán, naklepeme ze všech stran paličkou a rukama zformujeme do původního tvaru.
1. Dlouhým nožem uděláme do masa díry (taktéž ideálně devět) - vodorovně s podložkou a po vlákně masa. Koncem vařečky můžeme díry rozšířit. Do těchto dír poté protýkáme (nikoli špikujeme) zmrzlé špalíčky špeku špičkou napřed.
1. Přečnívající konce špeku odřízneme.
1. Troubu si předehřejeme na 180°C. Připravíme si zapékací mísu s poklicí (pokud nemáme, pomůže alobal).
1. Maso osolíme, opepříme a svážeme do válečku.
1. Cibuli oloupeme, mrkev, celer a petržel omyjeme (můžeme oškrábat). Všechnu zeleninu nakrájíme na malé kostičky.
1. V hrnci rozpustíme máslo a sádlo. Maso vložíme do hrnce a velmi zprudka osmahneme ze všech stran. Opečené maso přendáme do pekáčku.
1. Do výpeku nasypeme mrkev, celer a petržel. Restujeme do zezlátnutí.
1. Poté přidáme cibuli a dále restujeme do zezlátnutí cibule. Zelenina se nesmí začít připékat, jinak vše zhořkne. Pokud by se začala lepit na dno hrnce, podlijeme několika lžícemi vody.
1. Zezlátlou zeleninu zasypeme cukrem a necháme ho asi 30-60 sekund karamelizovat.
1. Přilijeme ocet a necháme ho vyvařit.
1. Přidáme hořčici a podlijeme vývarem (pokud nemáme poctivý vývar radši dáme vodu, a nebudeme to kazit kostkou).
1. Obsah hrnce zahřejeme k varu a přilijeme do pekáčku k masu. Přidáme černý pepř, nové koření a bobkový list.
1. Přiklopíme poklicí a vložíme do trouby na 2 hodiny (max 2,5 h). Každých 30 minut maso otočíme. Upečené maso poznáme jedině tak, že kousek ukrojíme a ochutnáme.
1. Z pekáčku vyjmeme maso, poližíme ho na talíř a vložíme zpět do trouby. Trouba je již vypnutá a vychládá, ideální teplota je 80-100°C.
### Příprava omáčky
1. Šťávu ze směsi přecedíme a dáme zatím stranou.
1. Zeleninu propasírujeme do misky.
1. Do hrnce (může být ten samý v jakém se osmahlo maso) vložíme máslo a rozehřejeme ho.
1. K máslu přisypeme mouku a metličkou vymícháme hladkou jíšku. Chvíli smažíme, aby byla světle hnědá.
1. Přilijeme asi polovinu scezené šťávy a metličkou rozmícháme dohladka. Poté přilijeme zbytek šťávy, přidáme propasírovanou zeleninu a zamícháme. Za občasného mícháme vaříme 20 minut.
1. Omáčku ochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem.
1. Úplně na závěr přilijeme smetanu. Již nevaříme, pouze zahřejeme (nechceme, aby se nám smetana v omáčce srazila).
1. Maso vyndáme z trouby, zbavíme ho provázků a nakrájíme na tenčí plátky.
1. Na talíř nalijeme trochu omáčky, položíme do něj plátek masa a jako příloha se nejvíce hodí několik plátků knedlíku. Ozdobit můžeme plátkem šlehačkou a plátkem citronu nebo lžičkou sladkých brusinek.
### Tipy
- Vyzkoušeno i s kořenovou zeleninou na svíčkovou (mraženou).
- Pokud úpečenou směs nechceme pasírovat, ale rozmixovat, tak můžeme. Koření je však potřeba vylovit. Pro jednodušší ǘyndání je možné všechno koření svázat do plátýnka.

View File

@ -0,0 +1,36 @@
+++
title = "Těstoviny se sýrovou omáčkou"
date = 2021-05-16
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["těstoviny a rýže"]
tagy = ["levné", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "6"
time = "30"
source = "MaminčinyRecepty.cz"
+++
Ingredience ||
-|-
Mrkev | 2 ks
Brokolice | 50 g
Máslo | 50 g
Těstoviny | 500 g
Niva | 200 g
Tavený sýr | 100 g
Mléko / smetana / namíchané | 300 ml
Koření na špagety | 1 lžička
1. Mrkev omyjeme a nastrouháme nahrubo.
1. Brokolici omyjeme a rozkrájíme na menší kousky.
1. Přivedeme si k varu vodu na těstoviny.
1. Mezitím si v pánvi rozehřejeme máslo a osmahneme na něm mrkev.
1. Poté přidáme brokolici a chvíli zahříváme.
1. Mezitím se začne vařit voda. Trochu osolíme a vsypeme do ní těstoviny. Vaříme dle času na sáčku.
1. K brokolici nadrobíme nivu, tavený sýr, přilijeme mléko / smetanu nebo jejich směs a koření. Za občasného míchání vaříme zhruba 5 minut. Není potřeba dosolovat, neslané koření či bylinky však můžeme přidat dle chuti.
1. Uvařené těstoviny slijeme a vrátíme do hrnce. Zhruba v tu samou chvíli by měla být hotová omáčka.
1. Do hrnce s těstovinami nalijeme všechnu omáčku a pořádně, avšak jemně, promícháme.